150 bin kişin ihtiyacını karşılayan su kaynakları kurudu
MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, son günlerde yağışların azalması ve kuraklığın artması ile ilgili yaptığı açıklamada, Muğla’da son 5 yıl içerisinde 150 bin kişinin içme suyunu karşılayan kaynakların kullanılmaz durumda olduğunu belirtti.
MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, son günlerde yağışların azalması ve kuraklığın artması ile ilgili yaptığı açıklamada, Muğla’da son 5 yıl içerisinde 150 bin kişinin içme suyunu karşılayan kaynakların kullanılmaz durumda olduğunu belirtti. Tekkaya açıklamasında, Türkiye’nin en fazla yağış alan ikinci ili konumundaki Muğla’nın artık dördüncü sıraya düştüğü belirtilirken, 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere toplam 168 kuyu ve 1 baraj tamamen kuruduğuna dikkat çekti.
Dünya’da ki iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her yıl daha fazla hissedilirken Muğla’daki yağışlarda son 30 yılda büyük düşüş yaşandı. Yaşanan iklim değişikliğinin Muğla’daki etkileri konusunda açıklamada yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, kendilerinin oluşturduğu son 5 yıllık ile Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan verileri paylaştı.
“Türkiye’nin 2. yağış alan ili artık Muğla değil”
Mumcular Barajında açıklama yapan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, yaşanan yağışların artık yeraltı havzalarını doldurmadığı sel ve taşkınlara neden olduğuna dikkat çekerek,
“İklim değişikliğinin en büyük etkisini yaşanan yağışlarla görüyoruz. Yağışlar artık bir anda oluyor ve yeraltı havzalarını doldurmuyor. Ani ve sağanak şeklinde yağan yağışlar ise sel ve taşkınlara neden oluyor. İlimizde 15, 20 gün süren yağışlar artık daha kısa süreli ve sağanak şeklinde olmaya başladı. Buna göre Meteoroloji ilçe müdürlüklerinden alınan bilgilere göre Fethiye’de 2020 yılında Mayıs ayında 14.7, Haziran 11.8, Temmuz’da 0,6, Ağustos’ta ise yağış olmadı. Aynı ilçede 2021 yılında ise Mayıs, Haziran, Ağustos ayında hiç yağış yaşanmaz iken Temmuz ayında ise metrekareye 0,1 kilogram yağış düştü. Bodrum ilçesinin 2020 yılı Temmuz ayında metrekareye 0,1, Ağustos ayında 11,2 kilogram yağış düştü. Ancak 2021 yılında ise Temmuz ve Ağustos aylarında hiç yağış olmadı.
Türkiye’de Rize’den sonra en fazla yağış alan ikinci il konumundaki Muğla, son 30 yılda yağış miktarı yaşanan azalmalar nedeniyle Rize, Giresun ve Zonguldak’tan daha az yağış aldı. Türkiye’nin 2. Yağış alan ili artık Muğla değil” ifadelerine yer verdi.
“Mumcular Barajı kurudu, Bodrum’a su Geyik Barajından veriliyor”
Barajların durumu hakkında da bilgi veren Tekkaya, “ 2021 yılı Ağustos ayının son haftasındaki baraj verilerine göre Mumcular Barajı 10, Geyik Barajı 35, Atatürk barajı ise 87 oranında. Bodrum yarım adasını besleyen Mumcular barajındaki su tamamen tükendi. Bodrum Yarımadasının su ihtiyacının karşılanması için MUSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışma sonucunda ilçeye Geyik barajından su verilmeye başlandı” sözleri kullandı.
“5 yılda 168 içme suyu kuyusu kurudu”
Yapılan açıklamada son 5 yıl içerisindeki içme suyu kuyularının yüzde 50 oranında azalış söz konusu olduğunu söyleyen Ali Tekkaya, açıklamada şu görüşlere yer verdi;
“Vatandaşlarımızın içme suyu sıkıntısı çekmemesi için 665 içme suyu kuyumuz aktif olarak kullanılıyor. Ancak bu 665 içme suyu kuyumuzun bazılarında yüzde 50 oranında azalma var. Yeraltı su kaynaklarımızda ise 2017 yılında 12.000 m3/gün su temin edilen 34 adet derin kuyu tamamen su kestiği veya farklı nedenlerle kullanılamaz hale geldi. 46 derin kuyu 2020 yılında, 88 kuyuda 2021 yılında kurudu. 2017 yılından bu yana 150 bin kişinin içme suyunu karşılayacak kaynaklar şu an kullanılamaz duruma geldi. İklim değişikliğinin önemini tekrar hatırlatır suyun tasarruflu tüketimi bu dönemde daha da büyük önem arz ettiğini belirtmek isteriz.”
“Muğla’da su kullanımı yüzde 8,77 arttı”
Yangın felaketlerinde en önemli savunma aracının su olduğunu hatırlatan MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, suyun herkes tarafından adil ve israf edilmeksizin kullanımının çok önemli olduğu vurguladı. Açıklamada ilçe ilçe su tüketimlerini açıklayan Tekkaya, şu bilgileri verdi, “İlimizde Temmuz ayı verilerine göre net tüketilen içme-kullanma ve endüstri suyu 8,77 arttı. Su kullanımının ilçeler olarak bakıldığında Ula 29,83 Marmaris 18,42, Datça 18,21, ve Bodrum 16,11 ile en fazla su tüketiminin olduğu ilçelerimiz. Su kullanımı düşen ilçeler ise sırasıyla Kavaklıdere, Köyceğiz ve Ortaca’dır. İlimizde kuraklık sonrası 8,77 oranında su tüketimindeki artış düşündürücü boyuttadır. Bu nedenlerle kaynaklardaki azalmalar, küresel iklim değişikliğinin etkileri göz önüne alınarak tüm kullanıcıların su tasarrufuna yönelmeleri, su şebekelerinden kesinlikle tarımsal sulama yapmamaları, tarımsal sulama yapmak için modern, tasarruflu sistemler kullanmaya davet ediyoruz.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı