A1 Capital Genel Müdürü M. Serkan Esenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedenleri pandemi dönemiyle aynı değil

Hisse senedi piyasalarındaki yatırımcı sayısında son dönemde önemli bir artış yaşanıyor.

  • 29 Kasım 2022
  • A1 Capital Genel Müdürü M. Serkan Esenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedenleri pandemi dönemiyle aynı değil için yorumlar kapalı
  • 186 kez görüntülendi.
A1 Capital Genel Müdürü M. Serkan Esenpak: Yatırımcı sayısındaki artışın nedenleri pandemi dönemiyle aynı değil

Hisse senedi piyasalarındaki yatırımcı sayısında son dönemde önemli bir artış yaşanıyor. Yatırımcı sayısı 3 milyonu aşarken genç yatırımcı sayısındaki artış da dikkat çekiyor. A1 Capital Genel Müdürü Mehmet Serkan Esenpak, yatırımcı sayısındaki artışın sebeplerini ve olası sonuçlarını açıklıyor.

 

Borsa İstanbul uzun bir süredir yükseliş trendindeki hareketini sürdürüyor. Öte yandan yine son dönemde pay senedi piyasalarındaki yatırımcı sayısında da önemli bir artış gözlemleniyor. Kasım ayı itibarıyla piyasadaki yatırımcı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40’a yakın artış göstererek 3 milyonun üzerine çıktı. Başta gençler olmak üzere birçok yatırımcı hayatlarında ilk kez hisse senedi yatırımı yapıyor. A1 Capital Genel Müdürü Mehmet Serkan Esenpak, yatırımcı sayısındaki bu artışı nedenleriyle birlikte irdeliyor.

 

Yatırımcı sayısı pandemide de artmıştı

Hisse senedi tarafındaki yatırımcı sayısının her geçen gün artış gösterdiği bir zamandan geçiyoruz. Baktığınız zaman yine benzeri şekilde pandeminin hemen öncesine denk gelen dönemde de pay piyasalarındaki yatırımcı sayısında bir artış olmuş, bu artış pandeminin başlamasıyla birlikte de ivme kazanmıştı. O dönemi incelediğiniz zaman artışın tüm dünyayla paralel olarak gerçekleştiğini söylemek mümkündü. Pandeminin yarattığı ekonomik etkilerle birlikte yaşanan parasal genişleme ve insanların evlerine kapanıp kendilerine yeni bir meşguliyet yaratma çabası o dönem finansal piyasalara olan ilgiyi de epey artırmıştı. Ancak şu an içinde bulunduğumuz zaman diliminde gerçekleşen artış ile pandemi döneminde yaşanan artışın aynı sebeplerden kaynaklandığını söylemek çok doğru olmaz. Özellikle son dönemde piyasalara dahil olan yatırımcıların varlıklarını enflasyona karşı korumak amacıyla geldiğini görüyoruz. Bu amaç doğrultusunda yönelebilecekleri enstrümanlar içerisindeyse sürdürdüğü yükseliş trendinden dolayı borsa ön plana çıkıyor. Özetle borsaya olan talep artışının arkasındaki temel nedenler enflasyon, piyasaların yükseliş trendini koruması ve alternatif enstrümanlardaki zayıf görünüm olarak sıralanıyor.

 

Enflasyon

Enflasyondaki yüksek seyrin bir süredir devam etmesi vatandaşları ekonomik olarak bir arayışa yönlendiriyor. Bu arayış zaman zaman ek gelir yaratmak amaçlı zaman zaman da mevcut varlıklarını korumak amaçlı oluyor. Bu çerçevede de tercih edilen yatırım araçlarının başında da borsa geliyor. İnsanlar hisse senedi yatırımı yaparak enflasyon karşısında reel bir getiri elde etmeyi amaçlıyor.

 

Piyasaların yükseliş trendini koruması

Hisse senedi piyasaları uzun bir süredir yükseliş trendinin içerisinde yer alıyor. Endeksler TL bazında sürekli zirve yeniliyor. Bu da yatırım için finansal enstrüman arayanlara oldukça cazip geliyor. Ancak tabi burada borsa genel bir yükseliş eğimindeyken hisseleri büyük çoğunluğu yatırımcısına bir şekilde kazandırıyor. Sürekli kazanmanın da maalesef yatırımcılarda bunun sonsuza kadar devam edeceğine yönelik bir algı oluşturduğunu gözlemliyoruz. Borsa garanti getirili bir yatırım aracı değil. Bu yüzden özellikle yeni yatırımcılar dikkati elden bırakmamalı. 

 

Alternatif enstrümanlardaki zayıf görünüm

Borsanın gösterdiği performans son dönemde alternatif varlıklara göre oldukça pozitif ayrışıyor. Örneğin döviz kuru yatay bir seyirde devam ederken, kripto para piyasalarında da uzun zamandır bir düşüş yaşanıyor. Döviz kurunun ve altının çok fazla hareketlilik göstermediği ve negatif reel faizin olduğu bir konjonktürde insanlar haliyle borsaya yöneldi. Tabi buradaki yönelim de borsanın bir süredir gösterdiği performansla birlikte yakın çevrede hisse senedi piyasalarından para kazanan tanıdıkların görülmesi bugün yatırımcı sayısının 3 milyonun üzerine çıkmasına vesile oldu diyebiliriz.

 

Yatırımcılar dikkati elden bırakmamalı

Hisse senedi piyasasındaki yatırımcı sayısının artmış olması sermaye piyasalarının gelişimi için oldukça önemli. Ancak bu noktada özellikle daha önce bir finansal tecrübesi veya bilgi birikimi olmayan yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var. Kendileri için makul bir yatırım stratejisi oluşturup kurumlarından yardım talep edebilirler. Biz A1 Capital olarak bu noktada yatırımcıları korumak için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Piyasaya yatırımcı kazandırmak kadar kazanılan yatırımcıları piyasada tutabilmenin de oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı