Bakan Varank: “Mavi Vatanımızı Gençlere Teslim Edeceğiz”
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali kapsamında, ASELSAN yürütücülüğünde düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri yarışması, ülkemizde otonom su altı araçlarının üretilmesi konusunda özgün araçların geliştirilmesine öncülük etmeye devam ediyor.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali kapsamında, ASELSAN yürütücülüğünde düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri yarışması, ülkemizde otonom su altı araçlarının üretilmesi konusunda özgün araçların geliştirilmesine öncülük etmeye devam ediyor. Gençlerin tasarladıkları uzaktan kumandalı ve otonom görev icra edebilen su altı araçlarını yarışma alanında takip eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı & TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Sn. Mehmet Fatih Kacır, araçların su altı seyrine eşlik etti. Lise, üniversite ve doktora öğrencilerinin katıldığı yarışmada geleceğin yapay zekalı robotik teknolojilerinin mücadelesi İTÜ Olimpik Yüzme Havuzu’nda 19 Eylül’e kadar devam edecek.
Su altı sistemlerinin ülkemiz için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank, “Burada Türkiye’nin her yerinden yarışmalara katılan gençlerimiz kendi tasarladıkları su altı araçlarıyla yarışıyorlar. Oldukça zor görevleri var. Manuel görevlerden sonra otonom bir şekilde su altı araçlarının suyun içerisine bırakılmasıyla suya yerleştirilmiş kalenin içerisinden kendi kendine geçmesi gerekiyor. Lise seviyesindeki öğrenciler için gerçekten zorlu ve ileri teknoloji geliştiren bir alandan bahsediyoruz. TEKNOFEST’teki teknoloji yarışmalarını düzenlememizin asıl sebebi geleceğin etki oluşturacak teknolojilerine çocuklarımızı, gençlerimizi şimdiden hazırlayabilmek. Biz şunu görüyoruz ki, gençlerimiz zaten bu işlere hazır. Gençlerimizin bu başarıları geleceğimiz adına umut verici. Su altı sistemleri Mavi Vatan açısından çok önemli. Şu anda gerek petrol ve gaz arama gemilerimiz, gerekse sondaj gemilerimiz aslında su altı sistemlerini kullanıyorlar. Su altında gerekli sistemlerle gazı çıkarmak istiyorsanız, insansız ve otonom su altı sistemlerine ihtiyacınız var. Gelecekte bu işleri, yarışmalardaki gençlerimiz yapacaklar. Gençlerimizin kabiliyetleri sayesinde su altında sondaj gemilerimizin kullandığı robotik sistemlerin tamamını biz yerli ve milli olarak geliştirebiliriz diyoruz. Bizde Mavi Vatanımızı gençlere teslim edeceğiz.“ ifadelerini kullandı.
Su Altı Dünyasının Geleceğini Belirleyen Gençlere Ödüller TEKNOFEST’ten!
Günümüzde su altı araştırmaları sivil ve askeri uygulamalarda özellikle doğal kaynakların korunması ve incelenmesi ile ülke güvenliğinin sağlanması amacıyla önem kazanıyor. Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, ülkemizde otonom su altı araçlarının üretilmesi konusunda özgün araçların geliştirilmesine öncülük ediyor.
Puanlama ve değerlendirmenin her bir kategoride farklı şekilde gerçekleştirildiği yarışmada Temel Kategoride dereceye giren takımlara birincilik ödülü 35 bin TL, ikincilik ödülü 25 bin TL, üçüncülük ödülü ise 15 bin TL değerinde olacak. İleri Kategoride birincilik ödülü 50 bin TL, ikincilik ödülü 40 bin TL, üçüncülük ödülü ise 30 bin TL olacak. Yarışma alanında üstlenilen görevlerini ve alandaki iş planlarını en iyi şekilde sonuçlandırmayı hedefleyen takımlar En İyi Takım Ödülünün sahibi olacak. Sualtı ve tüm alt sistemlerine göre tasarım koşullarına uygunluk, özgünlük ve değerlendirme ölçütleri gözetilerek takımlara En Özgün Tasarım Ödülü verilecek. Güncel yüksek teknolojiyle uyumlu yerli ve özgün ürünler ise En Özgün Yazılım Ödülünü kazanacak. Dereceye giren takımlar ödüllerini 21-26 Eylül tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenecek TEKNOFEST’te alacaklar. Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda fikri olan, projesi olan ve üreten gençler bu yıl yine coşku ve heyecanın merkezi TEKNOFEST’te bir araya gelecekler.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı