Botoksun Antidepresan Etkisi Olduğunu Biliyor Muydunuz ?

Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinden yapılan bir ilaç olan Botox, belirli kasları zayıflatarak veya felç ederek belirli sinirleri bloke ederek çalışır.

  • 07 Ekim 2021
  • Botoksun Antidepresan Etkisi Olduğunu Biliyor Muydunuz ? için yorumlar kapalı
  • 514 kez görüntülendi.
Botoksun Antidepresan Etkisi Olduğunu Biliyor Muydunuz ?

Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinden yapılan bir ilaç olan Botox, belirli kasları zayıflatarak veya felç ederek belirli sinirleri bloke ederek çalışır.

 

Prof. Dr. Banu Çaycı konuyla ilgili tüm bilinmeyenleri ayrıntılı bir şekilde haberimizde açıkladı.

Botox enjeksiyonları, yaşlılık belirtilerini silmekten daha fazlasını yapabilir. Ağrılı migrenleri önleyebilir, ayrıca depresyonu da hafifletebilir. Botoks, yüz kırışıklıklarını düzeltmek, terlemeyi azaltmak, kontrol edilemeyen göz kırpma, kronik migren, aşırı aktif mesane, boyun ve omuzlarda kas kasılmalarına ve ağrıya neden olan nörolojik bozukluklar gibi sağlık problemlerini tedavi etmek için uygulanabilir.

Dünya çapında 264 milyondan fazla insan depresyondan şikayetçidir. Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, depresyon tedavileri, tedavi planlarına sadık kalsalar ve ilaçları düzenli kullansalar bile bu insanların yaklaşık üçte biri için etkili değildir. 2014 yılında Journal of Psychiatric Research’de yayınlanan 85 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada , alın ve kaş arasına 40 ünite botox uygulanan hastalarda 6 hafta sonra depresyon ölçekleri değerlendirildiğinde (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale (MADRS)) 47 oranında iyileşme görüldüğü rapor edilmiştir. Tedavinin depresyon için nasıl ve ne kadar süreyle işe yarayacağı belirsizdir, ancak araştırmacılar Botox'un, kaş arasına ve burnun üstündeki glabellar bölgedeye uygulandığın da, olumsuz yüz ifadeleri ve olumsuz duygular arasındaki döngüyü bozabileceğini düşünmüşlerdir.
En çok merak edilen bir diğer soru ise kozmetik değişikliklerin ruh halini nasıl değiştirdiğidir. Prof. Dr. Banu Çaycı bu konuya açıklık getirdi.

KOZMETİK DEĞİŞİKLİKLER RUH HALİNİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİR?
 
Botoks, ruh halimizi ve duygularımızı düzenleme görevi olan merkezi sinir sistemi üzerine etki edebilir. 2019'da yapılan bir araştırma, kas spazmları için uygulanan Botox enjeksiyonlarının enjeksiyon bölgesinin ötesine geçebileceğini ve değişen sinirsel aktivite yoluyla karşıt kas gruplarını ve refleksleri etkileyebileceğini buldu. Depresyon, kasların kısmi kasılmasının sürdürülmesini tanımlayan artan kas tonusu ile ilişkilidir. Kasları zayıflatan Botox enjeksiyonlarının sonucu olarak kas tonusunda azalma, depresyonu önleyebilir. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir makalede, araştırmacılar, botoksun antidepresan etkisini, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) ait  bir yan etki bildirim sistemi olan FAERS'taki (FDA Adverse Event Reporting System) on üç milyon ruhsat sonrası güvenlik raporundan gelen 40 binden fazla botoks tedavi raporunun analiziyle doğruladılar.

FAERS veri bankası üzerinde yapılan analizin sonuçları, aşırı terleme(hiperhidroz), yüz kırışıklıkları, migren profilaksisi, spastisite ve spazmları tedavi amacıyla botoks enjeksiyonu uygulanan hastaların, benzer rahatsızlıklar için farklı tedaviler gören hastalara kıyasla önemli ölçüde daha düşük depresyon bildirdiğini ortaya koydu. Kozmetik amaçla yüz kaslarına botoks uygulanan hastalar kontrol grubuna göre neredeyse yarı yarıya daha az depresyon bildirmiştir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı