Ege 3. Yaş Üniversitesi, 60 yaş üstü 600 kişi ile eğitimlerine devam ediyor

Doç.

  • 20 Ekim 2022
  • Ege 3. Yaş Üniversitesi, 60 yaş üstü 600 kişi ile eğitimlerine devam ediyor için yorumlar kapalı
  • 230 kez görüntülendi.
Ege 3. Yaş Üniversitesi, 60 yaş üstü 600 kişi ile eğitimlerine devam ediyor

Doç. Dr. Şahin, “Yaş almış bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz”

 

Tüm dünyada yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kutlanıyor.  Ege Üniversitesinde (EÜ) hayata geçirilen, “Ege 3. Yaş Üniversitesi”,  60 yaş üstü bireylerin daha sağlıklı, üretken ve aktif olmaları için gönüllü öğreticilerin verdiği derslerle eğitimlerine devam ediyor.

 

Ege 3. Yaş Üniversitesi Yürütücüsü, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, okulun açılış  gününde açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Şahin, “Teknolojideki ilerlemeler erken tanı tedavi imkânının olması,  bilinçli yaşam tarzı ile hastalık risklerinin azaltılması, daha çok egzersiz ile insan ömrü uzadı. Zaman uzayan yıllara hayat katma zamanıdır. Geriatristler olarak temel amacımız yaşlanan bireyin hayatının sonuna kadar bir başkasına ihtiyaç duymadan,  bağımsız olarak istediği şekilde yaşamasını destekleyerek,  yaşam kalitesini artırmaktır. Sağlıklı yaşlanma yaşam kalitesinin arttırılmasında kilit rol oynar. Sağlıklı yaşlanma için de hayatın içinde olmak, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak, sağlıklı yaşam tarzı ve öğrenmeyi bırakmamak gereklidir. Merak, öğrenme, gelişme bireyi hem fizyolojik, hem  sosyolojik  hem de psikolojik olarak güçlendirir.

 

Ege 3. Yaş üniversitesi hayat boyu öğrenme prensibiyle yaşlı bireylere yönelik kurgulanmış bir eğitim modelidir. Ege 3. Yaş Üniversitesinde,  öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte öğrenen öğreten ve tecrübe eden iki yönlü bir eğitim vardır. Öğrencilerin sosyalleşmelerine hizmet eder yalnızlıklarını azaltır” dedi.

 

“En popüler seçmeli dersler psikodrama ve Latin danslarıdır”

Ege 3. Yaş üniversitesinin 2016 yılından bu yana devam eden bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade eden  Doç. Dr. Şahin, “ Pandemi süresince projeye online olarak devam ettik. Projenin temel amacı hayat boyu öğrenme temelinde 60 yaş üzeri bireylerin yaşam kalitelerinin artırılarak, aktif sağlıklı yaşlanmalarını sağlamaktır.  Projede gönüllü olarak görev alan akademisyenlerimizin sayısı 250’yi buldu. Şu ana kadar kayıtlı öğrenci sayısı ise  600’ü aşmıştır. 3. Yaş Üniversitesi tüm dünyada örnekleri olan yaşlı bireylere yönelik yapılandırılmış bir eğitim modelidir.  Her ülke veya  merkez kendi imkanları dahilinde eğitim modeli oluşturur. Ege 3. Yaş Üniversitesinde eğitimler teorik ve pratik olmak üzere 2 farklı alanda haftada 3 gün olarak devam eder. Üniversitemizin  özelliklerinden biri akademik yapılanmaya sahip olmasıdır. Ege 3. Yaş Üniversitesinde  teorik derslerin hepsi,  pratik derslerin büyük çoğunluğu üniversitede görevli akademisyenler tarafından ve gönüllü olarak verilmektedir. En çok ilgi çeken derslerin başında sağlıklı yaşlanma, felsefe, arkeoloji gelmektedir. En popüler seçmeli dersler ise psikodrama ve Latin danslarıdır” dedi.

 

Eğitimlerin sertifikalandırılacağını ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Ege 3. Yaş Üniversitesinde bu sene uygulanacak yeniliklerden bir tanesi de derslerin Ege Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılacak olmasıdır. Teorik derslere düzenli katılan öğrencilerimiz sertifika almaya hak kazanacaklar ve e-devlet üzerinden sertifikalarına ulaşabilecekler” diye konuştu.

 

“Gençler, büyüklerin tecrübelerinden faydalanıyor”

Ege 3. Yaş Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi bünyesinde yürütülmesinin önemine değinen Doç. Dr. Şahin, “Ege 3. Yaş Üniversitesinde 60 yaşın üzerindeki öğrencilerinin bilgi ve becerinin artırılırken toplumun da onların sahip oldukları yaşanmışlıklar ve tecrübelerden yararlanması için ortam oluşturulur. Tıp fakültesi öğrencileri, lise öğrencileriyle yapılan projelerle kuşaklar arası iletişim artırılır gençlerin büyüklerinin tecrübelerinden yararlanmaları sağlanır.  Ege 3. Yaş Üniversitesi kurulduğu yıldan bu yana son derece istikrarlı ve sağlıklı olarak genişlemektedir. Okulumuzun bu başarının en önemli nedeni eğitimi planlayan, uygulanmasını sağlayan, öğrencileri derleyen bir araya getiren, her türlü yazı işini düzenli olarak yapan ve derslerin düzenli olarak devamını sağlayan arka planda çalışan teknik ekip, bir başka değişle mutfak ekibinin olmasıdır. Mutfak ekibinde gönüllü olarak çalışanlar; okulda öğrenci olan veya bitiren 60 yaş üzeri bireyler projeye gönül veren gönüllülerdir” diye konuştu.

 

Ege 3. Yaş Üniversitesinde, 60 yaş üstü bireyler; geriatri, arkeoloji, halk sağlığı, mitoloji, palyatif bakım, hastalıkta ve sağlıkta bakım, psikoloji teorik derslerinin yanı sıra  psikodrama, tango, halk dansları, örgü, aikido, yoga, metin atölyesi gibi  uygulamalı pratik  derslerini öğreniyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı