Ege Üniversitesi, ISTA Laboratuvarı üyesi dünyadaki 7’nci üniversite oldu

EGE-TOTEM’den uluslararası bir başarı daha…   Türkiye’nin ilk tohumculuk araştırma ve tohum sağlık test merkezini bünyesinde bulunduran Ege Üniversitesi, ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) Laboratuvarı üyesi dünyadaki 7’nci üniversite oldu.

  • 21 Kasım 2022
  • Ege Üniversitesi, ISTA Laboratuvarı üyesi dünyadaki 7’nci üniversite oldu için yorumlar kapalı
  • 172 kez görüntülendi.
Ege Üniversitesi, ISTA Laboratuvarı üyesi dünyadaki 7’nci üniversite oldu

EGE-TOTEM’den uluslararası bir başarı daha…

 

Türkiye’nin ilk tohumculuk araştırma ve tohum sağlık test merkezini bünyesinde bulunduran Ege Üniversitesi, ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) Laboratuvarı üyesi dünyadaki 7’nci üniversite oldu.

 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleriyle fiziki ve teknolojik ve insan kaynağı altyapısı güçlendirilen dünyanın referans tohumculuk merkezlerinden Ege Üniversitesi Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGE-TOTEM)  ISTA Laboratuvarı üyesi merkezlerden birisi oldu.

 

Bu başarısından dolayı EGE- TOTEM Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan ve yardımcılarını makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Tohum kalitesine yönelik farklı analizlerle Uluslararası Tohum Test Birliği kurallarını uygulayarak sektöre test hizmeti verebilen Türkiye’nin tek merkezi üniversitemizin bünyesinde bulunuyor. Son dönemde merkezimize fiziki, teknolojik ve insan kaynağına yönelik önemli yatırımlar yaptık. Bu süreçte merkezimiz hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından akreditasyon alarak kalitesini tescilledi. Merkezimiz, eğitim ve araştırma faaliyetleri ile tohum bilimi ve teknolojisi konusunda bölgesel, ulusal ve uluslararası alanlarda gereksinimleri karşılamak, kalitenin artırılmasını sağlamak, ilgili sektörlerle bilgi ve deneyimi paylaşmak adına çalışmalar yapıyor, projeler yürütüyor. Asya ve Pasifik ülkelerinin referans ve danışman laboratuvarı konumunda bulunan üniversitemiz Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, ülkemiz adına önemli bir başarıya daha imza atarak, ISTA Laboratory Member üyesi merkezler arasına adını yazdırdı. Tohum kalitesi ve tohum test ve analiz hizmetleri alanında hem üniversitemizin hem de ülkemizin uluslararası arenada görünürlüğüne ve bilinirliğine katkı veren merkezimizin çalışanlarını bu başarılarından ötürü tebrik ediyorum” dedi.

 

Merkez Müdürü Doç. Dr. İsmail Can Paylan ise, “Türkiye’nin ilk Tohumculuk Araştırma Merkezi olan EGE TOTEM; tohum alanında birçok çalışması olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın önemli destekleri,  bizlerin gayretleri ile ‘Tohum Kalite ve Sağlık Analizleri’ konusunda ANAB Uluslararası Akredite Laboratuvarı oldu.  Şimdi de dünyanın tohumculuk konusunda en prestijli ve referans kurumlarından ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği), ‘TRML0500 EGE-TOTEM’ uluslararası kodu ile ISTA LABORATORY MEMBER olmaya hak kazanmış ve dünyada ISTA Üyesi 7’nci üniversite olarak yer almıştır. ISTA üyeliği ile uluslararası alanda güvenilir analizler,  ISTA adına örnek alma, sertifika verme, ISTA kongrelerinde temsil ve katılma hakkı gibi avantajları elde eden EGE-TOTEM,  ISTA’nın yeterlilik test programlarını başarı ile geçerek; tohum sağlık ve kalite testleri, serolojik ve moleküler analizler, patolojik ve genetik varyasyon, çeşit ayrımı testleri gibi birçok analizi ISTA kriterleri kapsamında ulusal ve uluslararası sektörde yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Resmi ve özel analizlerde bilirkişi kurum konumunda olan Ege TOTEM Fransa’da bazı kamu (GEVES) ve özel kuruluşları ile ikili iş birlikleri yürütürken, Asya ve Pasifik ülkelerinin de referans – danışman laboratuvarı konumundadır. Çalışama arkadaşlarıma, proje ekibime teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı