Endüstriyel Haberleşme Hızlanıyor, Üretim Yeni Bir Boyuta Taşınıyor

Modern sanayinin gelişimi için otomasyon sistemlerindeki siber değişime öncülük eden açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link, Sanayi 4.

  • 01 Eylül 2021
  • Endüstriyel Haberleşme Hızlanıyor, Üretim Yeni Bir Boyuta Taşınıyor için yorumlar kapalı
  • 599 kez görüntülendi.
Endüstriyel Haberleşme Hızlanıyor, Üretim Yeni Bir Boyuta Taşınıyor

Modern sanayinin gelişimi için otomasyon sistemlerindeki siber değişime öncülük eden açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link, Sanayi 4.0’a uyumlu çalışan dijital fabrikaların hayata geçirilmesinde belirleyici bir rol üstleniyor. Özellikle de küresel pazarda rekabet edebilmek için çok güçlü bir argümana dönüşen ethernet protokolü CC-Link, fabrikaların hızla değişen ve kişiselleşen ihtiyaçlarının en hızlı ve verimli şekilde karşılanmasını sağlıyor. “Non-stop” diğer bir deyişle kesintisiz çalışarak fabrikaların üretim süreçlerini maksimize eden bu teknoloji, yeni endüstri çağında sürdürülebilir kalkınma için gerekli alt yapıyı sağlıyor. Endüstriyel haberleşme alanında faaliyet gösteren Japonya merkezli CLPA (CC-Link Partner Association), imza attığı teknolojilerle fabrikaları ve üretim hatlarını dijitalleştirirken açık ağın gelişim sürecini de domine ediyor.

 

Endüstriyel CC-Link Ağ kapılarını dünyaya açmak hedefiyle ilerleyen CLPA (CC-Link Partner Association), farklı haberleşme sistemlerini Asya kıtası başta olmak üzere dünyanın 10 farklı noktasıyla buluşturuyor. Kesintisiz haberleşme teknolojileri üreten CLPA, açık ağ sisteminin gelişmesi için kullanıcılara Fabrika Otomasyonu sistem kurulumuna yönelik danışmanlık sağlamaya kadar çok çeşitli destek hizmetleri sunuyor. Teknolojilerinin yanı sıra kurduğu üyelik sistemi, ürün geliştirme desteği ve yayınladığı dünya geneli faaliyet raporuyla da tüm paydaşların CC-Link teknolojisini en efektif şekilde kullanmasını amaçlayan CLPA, bu sayede CC-Link’in tüm sanayi kollarında kullanım alanı bulmasını planlıyor.

 

3 bin 900’ü aşkın üyesiyle CC-Link ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlıyor

CC-Link'in daha fazla geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına destek sağlamak için çalışan CLPA, 3 bin 900’ü aşkın şirketin üyeliğiyle dikkat çekiyor. CC-Link ile ilgili en son bilgi ve belgeleri kullanıcılarla paylaşarak satıcılara CC-Link uyumlu ürünler geliştirmelerinde yardımcı olan CLPA; çeşitli etkinliklere katılarak, seminerler planlayarak ve organize ederek CC-Link'i daha geniş bir alanda kullanıma sunmayı hedefliyor. CLPA ekosistemine üye olan şirketler, uyumlu ürünler geliştirme desteği gibi hizmetler alarak iş fırsatlarını da geliştirebiliyor. Japonya'da doğan CLPA, dünyanın ilk açık haberleşme ağı "CC-Link/CC-Link IE" ve kurumun faaliyetlerini de kapsayan dünya çapındaki endüstriyel otomasyon trendleri hakkında en yeni bilgileri ise yayınladığı faaliyet raporu ile paydaşlarına sunuyor.

 

Asya pazarına geçmenin anahtarını sunuyor

Sanayide üreticilere maksimum fayda sağlayan ve endüstriyel haberleşme sistemlerinin gelişmesinde etkili bir global oyuncu olan CLPA, makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. CCLink ürünü geliştirmek ve Asya'ya pazarlamasına yardımcı olmak için rehberlik eden CLPA, ücretsiz geliştirme çözümü numuneleri ve teknik destek hizmeti sunuyor. Cihazı geliştirip uyumluluğu test eden CLPA, Asya pazarlaması konusunda şirketlere yardımcı oluyor. Asya medyasında basılı ve çevrimiçi reklamlar, web seminerleri, tanıtım gezileri, fuarlar ve diğer etkinlikler gibi tanıtım desteği sunan CLPA, Asya'daki yaygın varlığını kullanarak başarılı sonuçlar elde etmek için karmaşık iş kültürü ve dil sorunlarını aşmada partnerlerinin yanında yer alıyor.

 

Açık ağ sektöründe Zaman Duyarlı Ağ teknolojisi kullanan ilk kurum 

Sektöre kazandırdığı teknolojilerle açık ağ sisteminde kuralları değiştiren ve tüm paydaşlara yüksek katma değer sağlayan CLPA, süreçlerin şeffaf bir zeminde ilerlemesini sağlıyor. Bu noktada CLPA imzası taşıyan ve Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN, açık ağ sistemleri için çok güçlü bir girişim olarak dikkat çekiyor. Endüstriyel haberleşmenin geleceği olarak gösterilen Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi, işletmeler için yüksek kalite, verimlilik ve düşük maliyet avantajı sağlıyor. Haberleşme süresinin hayati olduğu fabrikalarda makineler arasındaki haberleşme süresini milisaniyelere düşürüyor. Pazardan pay alacak şekilde bir dijital dönüşüm yolculuğu kurgulayan her işletme için rekabet avantajı sağlayan sistem, tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda kişileştirilebiliyor. Saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden 10 kata kadar daha hızlı olan bu yeni nesil teknoloji, dijital dönüşümün gereklerini yerine getirmeyi çok büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

 

Yüksek bant genişliğiyle endüstriyel haberleşmenin gelişimine katkı sağlıyor

Sanayi 4.0’ın yarattığı akıllı fabrika modellemesinde haberleşme ve veri optimizasyonu büyük önem taşıyor. CC-Link bu noktada konvansiyonel yaklaşımlara farklı bir perspektif kazandırıyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağlarının sadece bir üreticiye ait cihazlara kurulum yapabilmesinin aksine CC-Link, bu sayıyı 300’e kadar ulaştırabiliyor. Çok yüksek bant genişliğiyle haberleşmenin önünü açan bu teknoloji, CLPA’nın sisteme getirdiği çığır açan özelliklerle çok sayıda otomasyon cihazını tek bir kablo üzerinden birbirine bağlamayı sağlıyor. Sadece kontrole ilişkin değil ekipman yönetimi, bakım ve veri toplama fonksiyonları üzerinden toplam sistem optimizasyonuna ilişkin en yeni ihtiyaçlara yanıt vermek amacıyla Ethernet tabanlı entegre bir Ağ olan CC-Link IE'yi geliştiren CLPA, bu teknolojiyle üretime yüksek standartlar getirmeyi başarıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı