Enfeksiyon ile mücadelede aşı ve halkın çabası büyük önem taşıyor

İnsandan insana, hayvandan insana bulaşabilen, hem dünyada hem de ülkemizde en sık görülen hastalıklar grubunu oluşturan enfeksiyon hastalıkları ile mücadele hayati önem taşıyor.

  • 05 Kasım 2021
  • Enfeksiyon ile mücadelede aşı ve halkın çabası büyük önem taşıyor için yorumlar kapalı
  • 441 kez görüntülendi.
Enfeksiyon ile mücadelede aşı ve halkın çabası büyük önem taşıyor

İnsandan insana, hayvandan insana bulaşabilen, hem dünyada hem de ülkemizde en sık görülen hastalıklar grubunu oluşturan enfeksiyon hastalıkları ile mücadele hayati önem taşıyor. Enfeksiyon hastalıkları, tedavi edilmediğinde sakatlık ve ölümlere yol açabiliyor. Covid-19 pandemisinin sağlık sisteminde yol açtığı aksaklıklara dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilerek önlenebilen enfeksiyonlarla mücadelede halkın çabası ve aşının önemine vurgu yapıyor.

 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, enfeksiyon hastalıkları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Salgın hastalıklarda halkın çabası çok önemli

 

Tarih boyunca yaşanan pandemilerin tüm insanlığı etkilediğini, kitlesel ölüm ve sakatlıklara yol açtığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, “Günümüzde yaşadığımız Covid-19 salgını da maalesef henüz kontrol altına alınamadı. Salgının kontrol altına alınması sadece bilim insanları ve sağlıkçıların çabalarıyla mümkün görünmüyor. Salgın hastalıkların etkilenenleri olarak halkın çabaları da hayati önem taşıyor. Bu noktada pandemilerin altında yatan salgınların nedenleri olan enfeksiyon hastalıkları hakkında edineceğimiz bilgiler de oldukça önemli.” dedi.

 

Tedavi edilip önlenebiliyorlar

 

Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, bakteri, virüs ve parazit gibi enfeksiyöz ajanların vücuda girerek çoğalmasının enfeksiyona yol açtığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

 

“Enfeksiyonla birlikte kişide bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalık belirtilerinin görülmesi ile oluşan tabloya enfeksiyon hastalıkları deniyor. Enfeksiyon hastalıkları; insandan insana, hayvandan insana bulaşabilen hem dünya hem ülkemizde en sık görülen hastalıklar grubunu oluşturuyor. Bu hastalıklar tanı konabilir, tedavi edilebilir ve önlenebilir hastalıklardır. Çoğu enfeksiyon hastalığında uygun tedavi ile tam şifa sağlanabiliyor. Diğer yandan tedavi edilmediklerinde sakatlık ve ölüme neden olabildikleri için enfeksiyon hastalıkları ile mücadele hayati önem taşıyor. Bu mücadelede bizlerin yapacakları çok değerli.”

 

Sağlık sisteminde zorunlu ve ciddi değişiklikler oldu

 

Covid-19 pandemisinin sağlık sistemimizde de ciddi işleyiş değişikliklerini beraberinde getirdiğini ifade eden Keskin, “Anestezi gerektiren cerrahi işlemler acil olanlarla sınırlandırıldı ve belli bir süre acil olmayan cerrahi vakalar askıya alındı. Bu sınırlamanın altında yatan nedenlerden biri anestezi uygulanacak kişide bir enfeksiyon hastalığının olmaması gerekliliğidir. Bir başka önemli neden ise ameliyat sonrası dönemde iyileşmeyi geciktirecek ya da durduracak bir enfeksiyon hastalığının gelişmesinin istenmemesidir.” diye konuştu.

 

Enfeksiyondan korunmak daha önemli

 

Günümüzde enfeksiyon hastalıklarının büyük bir kısmının ilaç tedavisi ile tamamen tedavi edilebildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Remziye Keskin, “Ancak birçok enfeksiyon hastalığının iyileşme döneminin uzun ve ağrılı geçmesi, kişilerin hayat kalitelerini düşürmesi, maddi ve manevi zarara uğratması gibi nedenlerle enfeksiyondan korunmaya daha çok önem veriliyor. Bu bağlamda enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede aşı ile korunma en büyük silahımızdır.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı