Engelli parkurunda zorlu anlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık etkinliği düzenledi.

  • 04 Aralık 2022
  • Engelli parkurunda zorlu anlar için yorumlar kapalı
  • 167 kez görüntülendi.
Engelli parkurunda zorlu anlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık etkinliği düzenledi. Gözüne bant takan ve engelli bastonu ile yürümeye çalışan zabıta memurları zor anlar yaşadı.   

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık etkinliği düzenledi. Fiziksel, zihinsel, ortopedik engellilerin yanı sıra down sendromlu ve otizmli bireylerle birlikte Konak’tan Pasaport Vapur İskelesi’ne doğru yürüyen grup yürüyüş esnasında yurttaşlara engellilerin hayatını kolaylaştırmak için gerekli bilgilerin yer aldığı broşür dağıttı.  

Engelli parkuru oluşturuldu
Zabıta memurları, engelli bireylerin yaşadığı sorunları anlamak, onlarla empati kurmak için bugüne özel Kordon’da oluşturulan engelli parkurunu kullandı. 18 yıllık zabıta memuru Ahmet Acar, gözüne bant takıp engelli bastonuyla üzerinde çeşitli engellerin yer aldığı parkurda yürümeye çalıştı. Zorlu anlar yaşayan Ahmet Acar, “Görmeden yürümek insanı tedirgin ediyor. Bir de karşıma engel çıktığında çok zorlandım. Parkur olduğunu bildiğim halde yürüyemeyince tedirgin oldum” dedi. Sarı yürüme bantları üzerine bir şeylerin konulmasının, görme engelliler için çok ciddi sorun yarattığını ifade eden Acar, sağduyulu davranılmasının önemli olduğunu vurguladı.

“Kendimi çok güçsüz hissettim”
Acar, “Herkesin ‘görmezsem nasıl olurdu’ hissini yaşaması lazım. Bazen aracımızı beş dakikalığına deyip kaldırımlara, yaya geçiş noktalarına engelli rampalarına bırakabiliyoruz. Bu masum bir hareket olarak görülebilir ama engelli yurttaşlarımız için ciddi sorun” diye konuştu. Gözü bantlı halde yürürken, engellerle karşılaştığını ve değneğinin kırıldığını, o an büyük bir telaş yaşadığını anlatan Ahmet Acar, şunları söyledi. “Buradaki farkındalık eğitimi ile anladım ki dışarı çıkıp işlerinizi halletmek isteseniz, yürümek isteseniz bir sorunla karşılaştığınızda yapayalnız olduğunu hissediyorsunuz. Görmemek çok büyük bir sıkıntı. Kendimi çok güçsüz hissettim. Bu yaşıma kadar hiç bu hissi yaşamamıştım.”

153 ihbar hattına ihbarda bulunulabilir
Zabıta Komiseri Semih Doğan da yurttaşlara duyarlılık çağrısında bulundu. Doğan, “Bu kentte hep birlikte yaşıyoruz. Herkesin bütün hak ve hizmetlerden eşit şekilde faydalanması için çalışıyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin kapsayıcı bir anlayışla var olabilmenin yegane yolu, toplumsal farkındalıktır. İzmir Zabıta Koordinasyon Kurulu olarak 30 ilçeyle birlikte bu tür farkındalık etkinlikleri yapmayı sürdürüyoruz. Engelli bir vatandaşın yardım gerekmeksizin engelli olmayanlarla birlikte eşit fırsatta yaşayabilmesi için bu hepimizin sorumluluğu. Yurttaşlardan beklentimiz erişebilirliğe katkı konusunda bize destek olmaları. Herhangi bir engelli geçişinde bir işgale rastladıklarında 153 ihbar hattına bildirim yapabilirler.”

Engelliler toplumda kabul görmek istiyor
Zihinsel ve görme engelli 51 yaşında oğlu Ali Ekber Bulut’un eli kolu olan Müslüm Bulut (71), “Çok büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Yardımcı olmazsam kaldırıma bile çıkamıyor. Yurttaşlarımızın bize yardımcı olmalarını istiyoruz. İnsanımız engellileri gördüklerinde toplu taşımada yer versinler” diye konuştu.

Bedensel engelli Simay Demirezen de “İnsanların bize karşı daha duyarlı olmasını bekliyoruz. En büyük engeli insanlar.  Biraz vicdanlı ve merhametli olmalarını istiyoruz. Empati kursalar bu sorunlarla karşılaşmayız” ifadelerini kullandı.

Zihinsel engelli Ozan Akyurt’un annesi Sevim Akyurt da engelli bireylerin hayata karışmasının önemine değinerek, “Çocuklarımız çalıştırılmalı, topluma kazandırılmalı. Ama toplumdan dışlanıyoruz. Biz bu durumdan çok rahatsızız. Özellikle bu çocukların derslerine giren öğretmenlerin daha duyarlı ve eğitimli olması, daha iyi yetiştirilmiş olmasını istiyoruz. Çocuklarımız gittiği yerde kabul görmeli” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı