Genç Şefler Asker Balığı Tarif Yarışması’nda!

Akdeniz Koruma Derneği’nin yürüttüğü Yeni Balıklar projesi kapsamında; iklim krizi ile birlikte denizlerimize giren yeni türlerden Asker balığına yönelik Mutfak Sanatları Akademisi(MSA)’nde bir tarif yarışması gerçekleştirildi.

  • 16 Eylül 2022
  • Genç Şefler Asker Balığı Tarif Yarışması’nda! için yorumlar kapalı
  • 214 kez görüntülendi.
Genç Şefler Asker Balığı Tarif Yarışması’nda!

Akdeniz Koruma Derneği’nin yürüttüğü Yeni Balıklar projesi kapsamında; iklim krizi ile birlikte denizlerimize giren yeni türlerden Asker balığına yönelik Mutfak Sanatları Akademisi(MSA)’nde bir tarif yarışması gerçekleştirildi. Yarışmaya Mutfak Sanatları Akademisi’nde Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık eğitimine devam eden 11 öğrenci katıldı. Şef adayları Asker balığını kullanarak hazırladıkları tabakları, aralarında MSA eğitmen şeflerinden Zeynep Canaz, MSA Davet Yöneticisi Pınar Altunsoy ve ünlü şef Maksut Askar’ında yer aldığı jüri üyelerine sundu. 

 

Dünyanın en önemli aşçılık okulları arasında gösterilen, en kapsamlı yiyecek içecek merkezi Muftak Sanatları Akademisi Maslak kampüsünde gerçekleşen yarışma öncesinde Akdeniz Koruma Derneği, öğrencilere bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda iklim krizi ile birlikte denizlerimize giren yeni balık türlerinin yolcuğu, bu balıklardan yenebilir olanların sofralara taşınması ile denizlerin geleceğine verilecek desteği anlattı. Sunumları ilgiyle dinleyen öğrenciler, Asker balığı kullanarak hazırladıkları tabaklarla, denizlerin sürdürülebilir geleceğine destek vermek için yarıştı. Yarışma sürecinde Akdeniz Koruma Derneği ekibi, öğrencilerden gelen soruları yanıtlayarak, türlere yönelik bilgi verdi. Yaklaşık 3 saat sonunda aşçılık öğrencileri tarafından hazırlanan tarifleri jüri üyeleri şefler titizlikle puanladı. Yarışmaya katılan öğrenciler tarafından hazırlanan tabaklarda Asker balığıyla en verimli kullanım ve lezzetli bir tarif çıkarılması amaçlandı. Ayrıca öğrenciler hazırladıkları tabaklara verdikleri ‘’Habitat, Ekolojik Denge, Derin’’ gibi isimlerle farkındalıklarını ortaya koydular.

 

Jüri değerlendirmesi sonrası ilk üçe giren adayların açıklandığı finalde konuşma yapan Akdeniz Koruma Derneği İletişim Sorumlusu İlkay Kavak, yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen MSA ekibine, jüri üyesi olarak yer alan Maksut Askar’a ve şef eğitmenlere teşekkür etti. Yarışmaya katılan öğrencilere emekleri ve farkındalıkları için teşekkür eden İlkay Kavak ‘Bugün burada denizlerimizin yeni türlerinden Asker balığına yönelik hazırladığınız tarifler ve burada geçirdiğiniz süre boyunca denizlerimizin sürdürülebilir geleceğine katkı sağlamış oldunuz. Yakın zamanda başlayacağınız profesyonel aşçılık kariyerinizde bu yeni türlere tabaklarınızda yer vererek, ekosistemde bir denge sağlanmasına ve azalan balık türleri sonrasında giderek azalan küçük ölçekli balıkçılık mesleğinin devam etmesine katkı sağlayabilirsiniz. Hepinize farkındalığınız için teşekkür ederiz.’ dedi. 

 

MSA Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık öğrencileri arasında düzenlenen Asker Balığı Tarif Yarışması’nda birinciliği Habitat isimli tabağıyla Ezgi Yıldırım, ikinciliği Derin adını verdiği tabağı ile Özlem Solmaz, üçüncülüğü ise Yeşil Denge adlı tabağıyla Nisa Karakadılar kazandı. Yarışmanın birincisine AKD çalışmalarını yerinde görmesi, Yeni Balıklar projesine dair daha detaylı bilgi edinmesi için Gökova’da 3 günlük misafir edilmesi ödülü, ayrıca ikinci ve üçüncüye de tariflerinin kendilerinin hazırladığı bir video çekimi yapılacağı duyuruldu. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı