Google ve Gmail Hesabı Nasıl Silinir? (2017 – Rehber)

Bir gmail hesabı edindiğinizde bu hesap aracılığıyla Youtube, Google, Drive ve Google+ gibi diğer Google servislerinde de bir hesap oluşturmuş sayılırsınız ve bu hizmetlere sınırsız erişim imkanınız sağlanır, ancak tüm bu hizmetlere rağmen herhangi bir sebepten dolayı Gmail hesabınızı ve bağlı olduğu tüm Google servislerini silmek isterseniz başvurabileceğiniz bazı yöntemler bulunur ve veri kaybı olmaması adına Google hesaplarınızın bağlı olduğu servislerdeki verileri inceleyip bunları yedekleyip isteyip istemediğinizi size sorar. Eğer Gmail veya Google hesabınızı kalıcı olarak silmek isterseniz izlemeniz gereken yolu bu kılavuzda öğrenebileceksiniz, hadi başlayalım.

Google hesabınızı silmeden önce bilmeniz gerekenler

  • Google hesabınızla ilişkili e-postalar, fotoğraflar, notlar ve daha fazlası olarak nitlendirilen Gmail Disk alanı, Takvim gibi tüm Google hizmetlerindeki verileriniz.
  • Youtube veya Google Play aracılığıyla satın aldığınız içerikler, kitap veya müzikler ya da abonelikler
  • Ücretsiz veya ücretli olarak edindiğiniz herhangi bir Chrome uygulaması ve uzantısına erişim de kapsanacak şekilde Chrome aracılığıyla kaydedilen her türlü veri.
  • Bir Android işletim sistemine sahip akıllı telefon kullanıyorsanız bu hesaba bağlı telefondaki yedekler, yedekleme hizmetleri ve telefonumu bul özelliği.

Kalıcı olarak erişiminizin silineceği şeylerdir ve hesabınızı silmeden önce nelerin silinebileceğini bilmenizi sağlayarak varsa bu verileri önceden farklı bir platform ya da hesabınızda yedeklemenizi rica ediyoruz. Diğer yandan aynı kullanıcı adıyla da bir daha hesap oluşturamayacağınızı bilmeniz yararınıza olabilecek diğer ilişkili bilgilerdendir, hesap silindikten sonra kimse o kullanıcı adını bir daha kullanamayacak.

Google hesabınızı silmeden önce yapmanız gerekenler

Google hesabınızı bir süre dahi kullandıysanız muhtemelen e-postalar, notlar, fotoğraflar ve diğer bilgiler gibi bazı verileri bir yerlere kaydetmişsinizdir. Eğer çok fazla bir dosya yoksa tek tek google ürünlerini inceledikten ve hesabınız olan ürünlerde oturum açtıktan sonra buradaki verileri telefonunuza indirebilirsiniz.

  1. accounts.google.com adresine gidin ve Google hesabınızla birlikte oturum açın.
    “Kişisel bilgiler ve gizlilik” seçeneğinin hemen altında “İçeriğinizi kontrol edin” bağlantısı bulunur, tıklayın.
    Açıldıktan sonra “Arşiv oluştur” bağlantısına tıklayın. Burada bu arşive eklenecek Google ürünlerinin içeriklerini tek tek belirleme imkanına sahip olursunuz, dilediğiniz gibi seçim yapın.
  2. Ardından arşivin dosya türünü ve kaydetmek istediğiniz yeri seçebileceğiniz bir ekranla karşılaşacaksınız. Ayrıca e-posta yoluyla bir indirme bağlantısı elde etmeyi veya Drive, OneDrive veya Dropbox gibi bulut hizmetlerine kaydetmeyi seçebilirsiniz.

Arşivlenen bilginin miktarına ve boyutuna bağlı olarak, tüm süreç biraz zaman alabilir.

Ayrıca, banka hesapları ve diğer web siteleri (Search Console) gibi diğer hizmetler ile de ilişkili Gmail adresiniz olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, Google hesabınızı silmeden önce bu hesapları takip etmenizi ve gerekli bilgileri güncellemenizi sağlar.

Google hesabı nasıl silinir?

  1. Google hesap ayarlarınıza gidin ve “Hesap Tercihleri” seçeneğinin altındaki “Hesabınızı veya hizmetlerinizi sil” i tıklayın. Ardından “Google hesap ve verilerini sil” düğmesine dokunun.
  2. Verilerinizi burada da yedeklemeniz için bir seçenek sunulur, ardından Google hesabınızı sildiğinizde erişemeyeceğiniz tüm içeriğin kapsamlı bir listesini göreceksiniz.
  3. Sayfanın sonunda, Google hesabınızı kalıcı olarak silmek için “Hesabı Sil” düğmesine dokunmadan önce kabul etmeniz gereken iki onay var, onayladıktan sonra hesabınızı silebileceğiniz buton aktif hale gelecek ve üzerine tıklayabileceksiniz.

Yalnızca Gmail veya benzeri belirli bir Google ürünü nasıl silinir;

  1. Tüm Google hesabınızı silmek yerine, belirli hizmetlerden erişimi kaldırma seçeneğiniz de vardır. İlk adımda, “Google hesaplarını ve verilerini sil” e dokunmak yerine “Ürünleri sil” i tıklayın.
  2. Burada, tek tek kaldırabileceğiniz bir hizmet listesi göreceksiniz.
  3. Gmail hesabınızı silerseniz, halen kullandığınız diğer Google hizmetlerine bağlanacak alternatif bir e-posta adresi eklemeniz gerekir.

Silinen Google hesabı tekrar açılır mı?

Google hesabınızı fevri bir karar vererek sildi ve daha sonra pişman olduysanız Google hesabınızı tekrar elde etmeniz için size açık bir kapı bırakmaktadır.

  1. Şifre yardımı sayfasına gidin.
  2. “Oturum açarken sorun yaşıyorum” seçeneğine tıklayın.

Hesabınızın kurtarılabilir olup olmadığını öğreneceğiniz bir sayfa ile karşılaşacaksınız, Google hesabınızı tekrardan elde etmeniz için bir imkan tanıyor ve verilerinizi halen saklıyor ise buradan hesabınızı tekrar geri almak için izlemeniz gereken yolun talimatlarıyla karşılaşırsınız, ancak hesabınıza dair veriler kalıcı olarak silindiyse hesabınızı tekrar geri almanız mümkün olmayacaktır. Genel itibariyle silinen hesaplar ilk 24 saat içerisinde tekrar geri alınmak istenirse bu işlemi sorunsuzca gerçekleştirebilmektelerdir.

Ayrıca Gmail hesabınızı sildi ve Youtube, Web Master Yöneticisi vb. ürünlere erişmek için farklı bir e-posta adresini hesap silmeden önce yetkilendirdiyseniz Gmail hesabınızı aynı kullanıcı adıyla tekrar açmanız mümkün olmayacaktır.

Yorum Yap