Hasan Ekici “Taşkent Halkı Kaderine Terkedilemez”

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici ve Taşkent İlçe Başkanı Ali Küçüktuna beraberindeki il ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle Taşkent Afşar Barajında ve Hadimi Tüneli’nde incelemelerde bulundu.

  • 23 Ağustos 2021
  • Hasan Ekici “Taşkent Halkı Kaderine Terkedilemez” için yorumlar kapalı
  • 562 kez görüntülendi.
Hasan Ekici “Taşkent Halkı Kaderine Terkedilemez”

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici ve Taşkent İlçe Başkanı Ali Küçüktuna beraberindeki il ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle Taşkent Afşar Barajında ve Hadimi Tüneli’nde incelemelerde bulundu.

İncelemeler sonucunda açıklamalarda bulunan İl Başkanı Ekici

“Yapımına 2012 yılında başlanan Afşar Barajı’nın gövde inşaatının yaklaşık 2 yıl önce tamamlanmasına rağmen barajda hala su tutulamadığını, Barajda su tutulamadığı için barajın betonlarında çözülme ve çürümeler olduğunu ifade etti. Konya Ovası susuzluktan kururken, çiftçilerimiz zor günler yaşarken plansızlık, ihmaller ve liyakatsizlik nedeniyle Afşar Barajı henüz hizmete açılamamıştır.” Dedi.

Ekici Barajda su tutulmamasının iki önemli nedeni var. Birincisi baraj suları altında kalacak olan mevcut Taşkent-Balcılar yolunun yeni güzergâhına taşınamaması geliyor. Baraj tamamlanmasına rağmen yeni Taşkent-Balcılar yolunun yapımına henüz başlanamadığı için Baraj’da su tutulmasına da başlanamıyor. Taşkent-Balcılar yolunun ihalesinin yeni yapıldığı ve 2023 yılında tamamlanacağını öğrendik.” Dedi.

Ekici “Barajda su tutulamamasının ikinci bir nedeni de Afşar Barajı’nda toplanan suyu Eğiste (Bağbaşı) Barajı’na taşıyacak 18 km’lik Hadimi Tüneli’nin henüz bitirilememesi. Edinilen bilgiye göre 18 km’lik Hadimi Tüneli’nin şimdiye kadar yaklaşık 7 km’lik kısmı açılabilmiş. Geri kala kısımlarında yaşana göçükler ve çökmeler nedeniyle tünel açma işlemleri çok ağır ilerliyor. Yetkililerden tünelin ne zaman biteceğine ilişkin net bir açıklama da alamadık.” Dedi.

Barajın yapılması nedeniyle güzergâhı değiştirilecek olan Taşkent-Balcılar yolunun yeni güzergâhına da mahalle sakinlerinin tepkili olduğunu ifade eden Ekici

“Balcılar ve çevre köy sakinleri yeni yolun ilk güzergâhının değiştirildiğini ve yeni güzergâhın kendileri ve çevre köyler için yanlış bir güzergâh olduğunu ifade ediyorlar. Yeni güzergâhın 1900 rakımdan geçtiğini, mesafenin çok uzadığını, sarp ve zorlu bir güzergâh olduğunu ifade ettiler. Yeni güzergâhın Yellibel denilen, kışın çok fazla miktarda kar yağışının ve donun olduğu bir mevkiden geçtiğini, bu mevkide Nisan ayına kadar kar örtüsünün olduğunu ifade ettiler. Bu yeni güzergâh nedeniyle çevre köyler Afşar, Ilıcapınar, Sazak, Bolay köylerinin de olumsuz etkilendiğini ve bu köy sakinlerinin de yeni güzergâha karşı olduklarını ifade ettiler. Yolun güzergâh değişikliği yapılırken mahalle sakinleriyle ve muhtarlarla herhangi bir istişare yapılmadığını ifade eden mahalle sakinleri yetkililerin “biz yaptık olduk” anlayışında olduklarını ifade ettiler. Mahalle sakinleri güzergâhın ya tekrar eski güzergâhına alınmasını ya da kendilerinin teklif ettiği ve daha az maliyetli ve daha iyi bir alternatif olan 3. Güzergâh olarak belirlenmesini istiyorlar. Mahalle sakinleri Taşkent’teki ve Konya’daki yetkililere, belediye başkanlarına Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne seslerini duyuramadıklarını bu nedenle güzergâh değişikliği için imza kampanyası başlattıklarını ve topladıkları 2900 imzayı Cumhurbaşkanlığı’na ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne göndereceklerini ifade ettiler.”

Balcılar Mahalle sakinlerinden Mustafa Karaalp ise adeta Balcılar halkının cezalandırıldığını dile getirirken bölge halkının Ak Partiye yüzde 95 oy verirken Hemşerileri Ak Parti Milletvekili Selman Özboyacı’nın konu ile ilgilenmediğini sadece yaylaya piknik için gelip gittiğini bölgeyi bilmediğini söyledi.

Balcılar mahalle sakinleri de bir an önce yollarının yapılmasını isterken, kış geldiği zaman yoğun kar yağışı olursa bölgede büyük sıkıntılar çekileceğini dile getirdi. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı