“Hyperloop konseptinin ülkemizde bilinmesi ve gelişmesi için çalışıyoruz"

Türkiye’nin önemli yatırım gruplarından Erciyas Holding, 25-29 Nisan tarihleri arasında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde ikincisi düzenlenen TEKNOFEST- ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Hyperloop Boru Hattı ile bu yıl da yarışmacı takımlara altyapı desteği sağlıyor.

  • 02 Mayıs 2023
  • “Hyperloop konseptinin ülkemizde bilinmesi ve gelişmesi için çalışıyoruz" için yorumlar kapalı
  • 152 kez görüntülendi.
“Hyperloop konseptinin ülkemizde bilinmesi ve gelişmesi için çalışıyoruz"

Türkiye’nin önemli yatırım gruplarından Erciyas Holding, 25-29 Nisan tarihleri arasında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde ikincisi düzenlenen TEKNOFEST- ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda Hyperloop Boru Hattı ile bu yıl da yarışmacı takımlara altyapı desteği sağlıyor.

Erciyas, TÜBİTAK RUTE- Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü için farklı üniversitelerden 17 takımın yarıştığı organizasyonda öğrencilerin prototip araçlarını yarıştırabilmeleri için 208 metre uzunluğunda ve 1.2 metre çapındaki Hyperloop Boru Hattı’nı üretti. TEKNOFEST alanına kurulan Avrupa’nın en uzun prototip Hyperloop Yarışma Hattı, genç bilim meraklılarından ve ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. 

Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, ikinci kez yarının konsepti Hyperloop ile TEKNOFEST’te yer almaktan mutlu olduklarını belirterek, “Hyperloop konseptinin ülkemizde daha fazla tanınması, bilinmesi, gelişmesi ve gençlerimizin bu teknolojiye olan ilgilerinin artması adına üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bilim zaten merak etmekle, araştırmakla başlar gelişir. Dolayısıyla bilim meraklısı gençlerimizin bu teknolojiye olan ilgilerinin her geçen gün artması ülkemiz adına çok sevindirici. Çünkü, onların bu merakı bizlerin gelecek umutlarımızı güçlendiriyor” dedi.

 

Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, 2023 yılında da yine Türkiye’nin farklı illerinde bilim ve teknoloji meraklıları ile buluşmaya devam ediyor. TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenen ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’, 25-29 Nisan tarihlerinde TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde gerçekleştiriliyor. Lisans ve lisansüstü öğrencilerinde manyetik askılama teknolojileri alanında farkındalık oluşturulmasını; sürtünme faktörünün etkisinin azaltıldığı yenilikçi ulaşım araçlarının geliştirilmesini ve öğrencilere yeni nesil ulaşım teknolojileri konusunda bilgi birikimi kazandırılmasını amaçlayan teknoloji odaklı bir yarışma olarak tasarlanan ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’ bu yılda da ziyaretçilerden ve bilim meraklılarından büyük ilgi görüyor.  

Erciyas Holding’in de destekçileri arasında yer aldığı ve etkinliğe özel ürettiği 208 metre uzunluğunda ve 1.2 metre çapında Hyperloop Boru Hattı’nın kullanıldığı yarışmada, bu yıl 26 farklı üniversiteden 17 ayrı takım kıyasıya mücadele ediyor. Hyperloop konsepti üzerine hazırladıkları prototipler ile bilgi ve yeteneklerini sınayan takımlar; yarışma öncesinde Teknik Tasarım esaslarına göre değerlendirildiler. Yarışmada ise takımlar; Haberleşme, İtki Sistemi Tasarımı, Levitasyon (Askılama) Sistemi Tasarımı, Frenleme Sistemi ve Yarış Güvenliği alanlarında puanları toplamaya çalışıyorlar. Yarışma kapsamında en yüksek puanı toplayıp dereceye giren takımlar ödüllerini, Atatürk Havaalanı’nda 28 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihlerinde Atatürk Havaalanında düzenlenenk TEKNOFEST Festivali’nde alacaklar.

“HyperloopTT ile Hyperloop konseptine uygun boruları geliştiriyoruz”

TEKNOFEST kapsamında ikinci kez Gebze’de prototip Hyperloop Boru Hattı ile destek sağladıklarını vurgulayan Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, şunları söyledi:

“Erciyas Holding olarak, inovasyon ve sürdürülebilirlik odağı ile geleceğin teknolojilerine yatırım yaparak, büyüyoruz. Bunlardan bir tanesi de geleceğin ulaşım teknolojisine kapı aralayan dünyaca ünlü Hyperloop Projesi’dir. Hyperloop konsepti, sürtünmesizlik ve vakum ortamı yaratılan boru hatları içerisinde ses hızına yani, saatte 1.200 kilometreye kadar yükselen hızlarda yük ve yolcu taşımayı öngören bir proje. Bu yeni ulaşım konsepti; Kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra ‘5’inci Mod’ ulaşım yöntemi olarak adlandırılıyor. 

 Erciyas Holding olarak, iştirak şirketimiz Erciyas Çelik Boru ile 2017’den bu yana projenin yürütücüsü HyperloopTT şirketi ile iş birliği içinde çalışıyoruz. 2022’nin başında ise 5 kilometrelik gerçek boyutlu operasyonel Hyperloop hattı prototip projesinin yatırımcısı ve tedarikçisi olarak anlaşma imzaladık. Projede kullanılacak 4 metre çapındaki boruların teknolojisi, tasarımı ve geliştirme süreciyle ilgili yaklaşık 5-6 yıldır HyperloopTT şirketi ile beraber çalışıyoruz. Bu iş birliği kapsamında HyperloopTT ile boruların uygun ray hattı ile teçhiz edilmesine yönelik AR-GE çalışmalarımız var. Bu çalışmaların sonucunda ise, Hyperloop konseptine uygun boruları geliştiriyoruz. 

“Hyperloop’un ülkemizde ve bölgemizde geliştirilmesinde öncü bir rol oynuyoruz”

Erciyas olarak, Hyperloop ekosisteminin ülkemizde ve bölgemizde geliştirilmesinde öncü bir rol oynuyoruz. Sürdürülebilir geleceğe giden yolda projenin önemi her geçen gün artıyor. Bizim bu konuda potansiyelimiz ve uzmanlığımız var. Hyperloop, yarının teknolojisi ve Türkiye olarak, bizim de bu pazarda şimdiden yerimizi almamız gerektiğine inanıyoruz. Gençlerimizin son iki yılda düzenlenen Hyperloop yarışmasına gösterdikleri ilgi bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. 

En başından beri bu konseptin içinde olan Hyperloop Yöneticimiz Mehmet Örgen, Hyperloop üzerine çalışan dünyadaki hemen hemen tüm üniversiteler, yarışmalar ve Hyperloop şirketleri ile irtibatta olup Türkiye’deki kurumlar ve üniversiteler arasında  iletişimi ve ilişkiyi sağlıyor. Bu vesileyle ilk defa Polonya’dan Transpeed Hyperloop takımı da yarışmaya gözlemci olarak katıldı. Mehmet Örgen, ayrıca yarışmacı takımlara da eğitim ve mentörlük desteği veriyor.

Hyperloop Teknolojisi ve ekosistemi geliştikçe, toplumda tanındıkça ve bilindikçe bu ilginin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Erciyas olarak, biz bu konuda gençlerimize destek olmanın yanında, ülkemizin de bu alanda daha etkin bir rol alması için üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz.” 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı