İklim krizine dur diyecek çözümler ZeroBuild Türkiye’21’de
‘Hemen Şimdi Harekete Geç!’ sloganı ile 22-26 Eylül tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilecek olan ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu, 35 ülkeden 110 fikir önderinin katılımıyla, her biri Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılı için belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na referans verilecek 30 oturumdan oluşacak.
‘Hemen Şimdi Harekete Geç!’ sloganı ile 22-26 Eylül tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilecek olan ZeroBuild Türkiye’21 Sıfır Enerji Binalar Forumu, 35 ülkeden 110 fikir önderinin katılımıyla, her biri Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılı için belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na referans verilecek 30 oturumdan oluşacak. Enerji verimliliğinde ve emisyon salınımının azaltılmasında büyük önemi olan sıfır enerji binaların farklı iklim koşullarındaki uygulama örneklerinin paylaşılacağı forumda, konunun her boyutuyla günlük hayatın olağan akışına dahil edilmesi hedefleniyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak tüm dünyada görülen felaketler artarken bu gidişe dur diyecek çözümler de daha yoğun bir biçimde tartışılmaya başlıyor. Böylesi bir süreçte gerçekleştirilecek olan ZeroBuild Türkiye’21'de; ülke ekonomisi, birey ekonomisi, enerji tasarrufu ve çevre için kaçınılmaz olan sıfır enerji binalara dönüşüm tüm boyutlarıyla ele alınıp dünya çapında gerçekleştirilmiş uygulamalar masaya yatırılırken, konuya dair fikir önderleri tarafından en güncel bilgiler paylaşılacak.
Dijital ortamda 22-26 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek ZeroBuild Türkiye’21, Enerji Verimli Binalar ve Yerleşkeler Uzmanı Yüksek Mimar, ZeroBuild Türkiye’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu’nun açılış konuşması ile başlayacak. Açılış programında ayrıca; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanı Murat BAYRAM, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Abdullah Buğrahan KARAVELİ, T.C. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Dr. Recep ALTIN, GTALLIANCE Sürdürülebilirlik Danışmanlığı Kurucu Ortağı, Sürdürülebilirlik ve Araştırma Danışmanı Ali GİZER konuşmaları ile yer alacak. Konuşmaların ardından Çek Cumhuriyeti Brno Teknoloji Üniversitesi’nden, Cleaner Production Dergisi Baş Editörü Prof. Dr. Jiří Jaromír KLEMEŠ ana tema sunumunu gerçekleştirecek.
Uygulama örnekleri yol haritası niteliğinde
Sıfır enerji binalar konusunda farkındalığı yaygınlaştırmayı ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçladıklarını ifade eden ZeroBuild Türkiye’21 Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, “Dünyadan örneklerin paylaşımı ile tüm paydaşlara bir yol haritası sunabilmenin ötesinde ülkemizin sahip olduğu mimarlık-mühendislik bilgisi ve üretim-sanayi-finans-hukuk kabiliyetleri ile sıfır enerji binalara ulaşmanın aslında hiç de zor olmadığını bu yıl tekrar vurgulayacağız” diyor.
35 ülkeden yerli-yabancı 110 konuğun konuşmacı olarak yer alacağı ZeroBuild Türkye’21’de; kamu, özel sektör, akademisyenler, inşaat malzemesi üreticileri, sivil toplum kuruluşları, üniversite öğrencileri, mimarlar, mühendisler, konut sakinleri, çevre gönüllüleri gibi birçok farklı kitle bir araya gelecek.
Forumda; sadece bir “çevre ve iklim” stratejisi değil, ülkemizi de yakından ilgilendiren yeni bir uluslararası ticaret sistemi ve iş bölümü kurgulayan Avrupa Yeşil Mutabakatı, “AB Standartlarına Uyum, Yeşil Mutabakat, Türkiye'ye ve İstihdama Etkileri” oturumunda Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Direktörü Bengisu Özenç tarafından anlatılacak.
Sıfır enerji binaların tasarımı ve işletimi süreçlerinde iklimsel ve meteorolojik veriden yararlanmanın önemi her paydaş özelinde Metosfer, İklim Uzmanı ve Meteorolojist Dr. Levent Yalçın’ın katkısı ile kurgulanan “Sıfır Enerji Binaların İnşasından İşletmesine Meteoroloji ve İklim İlişkisi” oturumunda ele alınacak.
Dünyada inşaatta devrim yaratacak 5 start-up’ tan biri seçilen ve İngiltere’de faaliyet yürüten Botmore Teknoloji’nin İcra Kurulu Başkanı Aydın Özçekiç, mimarların, mühendislerin ve tasarımcıların ortak bir yazılım platformu aracılığıyla iletişim kurmaları, tasarım ve inşaat sürecinin tüm aşamalarında enerji performansını analiz etmeleri ve binalarda enerji verimliliğini artırmaya yönelik kararlar almaları için yöntemlerin geliştirilmesinde kilit bir rol oynayan BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) uygulamasını İngiltere örnekleri ile “Sıfır Enerji Binalarda BIM Tabanlı Tasarım Uygulamaları” başlıklı konuşmada sunacak.
Dünyadan Sıfır Enerji Binalara yaklaşım
Yüksek düzeyde konfor ve son derece düşük enerji talebi ile karakterize edilen, evrensel bir prototip olan Pasif Ev binaların sertifikasyon süreçleri ve esasları, Hellenik Pasiv Ev Enstütüsü (HPHI) kurucusu ve başkanı, pasif ev tasarımı eğitimi konusunda eğitmen Stefanos Pallantsaz tarafından “Pasif Ev Bina Sertifikasyonu ve Komponent Sertifikasyonu” konulu oturumda anlatılacak.
Herhangi bir enerji verimliliği çalışmasının sonuçlarını doğru bir şekilde yönetmek için gerekli olan ölçme ve değerlendirmenin önemini, hem Kanada'da hem de farklı ülkelerde enerji verimliliği proje ve programlarının tasarımı, finansmanı, uygulanması ve izlenmesinde 35 yıllık deneyime sahip Econoler Başkanı Pierre Langlois, “Enerji Performansı Taahhüdünde Ölçme ve Doğrulamanın Temel Rolü” başlığı altında paylaşacak.
İspanya örneğinden yola çıkarak enerji verimliliği projelerini artıracak yeni finansal mekanizmaların keşfedilmesinde yol gösterici olacak bilgiler, “Enerji Performans Sözleşmelerinin Kontratsal ve Finansal Boyutları” başlıklı konuşması ile İspanya'da enerji verimliliği yatırımları ve enerji hizmet şirketleri projelerinin artırılması, iyileştirilmesi konularında çalışan Javier Martinez Belotto tarafından aktarılacak.
Almanya’da binalarda yenilenebilir enerji çözümlerini içeren çerçeve stratejilerinin entegrasyonu ile enerji verimliliğinde yaşanan iyileşmeler, Alman Enerji Ajansı'nda (DENA) uluslararası enerji verimli binalar uzmanı olarak çalışan, yüksek ve düşük gelirli konutlar için sürdürülebilir inşaat yöntemlerinin yanı sıra yeşil bina sertifikasyon danışmanlığı da yapan Mimar Paula Baptista’nın konuşmacı olduğu “Almanya'daki Çok Katlı Konut Binalarında Enerji Performansı İyileştirmeleri için Stratejiler” başlığı altında anlatılacak.
İngiltere’den İran’a Hindistan’dan Kanada’ya uzanan geniş ve seçkin bir konuşmacı profiliyle dikkat çeken ZeroBuild Türkiye’21’de oturumlar Türkçe ve İngilizce simultane tercümeyle izlenebilecek.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı