İleri Sperm Seçim Yöntemleri ile Bebek Sahibi Olabilirsiniz

Çocuk sahibi olma hayaliyle doktora başvuran çiftlerin yaklaşık yüzde 40’ ında erkeğe bağlı sperm bozuklukları görülüyor.

  • 09 Kasım 2021
  • İleri Sperm Seçim Yöntemleri ile Bebek Sahibi Olabilirsiniz için yorumlar kapalı
  • 471 kez görüntülendi.
İleri Sperm Seçim Yöntemleri ile Bebek Sahibi Olabilirsiniz

Çocuk sahibi olma hayaliyle doktora başvuran çiftlerin yaklaşık yüzde 40’ ında erkeğe bağlı sperm bozuklukları görülüyor. Baba adaylarında sperm sayısının yeteri kadar olmaması ise doğal yollardan çocuk sahibi olma olasılığını da düşürüyor. Sıfır sperm ile yola çıkan baba adaylarında, testislerden alınacak sperm örnekleri ise hastalara umut kaynağı oluyor. Bu kapsamda ileri sperm yöntemleri ile bebek sahibi olunabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman ‘’ Ejakülat örneğinde hiç sperm bulunamayan adayların baba olabilmeleri için testislerde sperm bulunması gerekiyor. Azospermi tanısı tek bir sperm analizi ile değil belirli süre içinde en az 2 veya 3 sperm analiziyle konulabilir. Bu analizlerin sonucuna göre uygun tedavi yöntemleri seçilir ve gerekli durumlarda testis operasyonu öncesinde ilaç tedavisi seçenekleri değerlendirilir. Çiftlerin ise ümitlerini kesmeden, sabırlı olmalarını

öneriyorum’’dedi.

 

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzde 35 ‘inde hem kadın hem erkek kaynaklı bozukluklara rastlanıyor. Sperm kaynaklı problemlerin başında ise ejakülatta (meni) hiç spermin olmadığı azospermi gelmektedir. Erkek adayların yaklaşık yüzde 1’inde ejakülatta hiç sperm hücresi yoktur ve bu adaylar ileri tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyarlar. Azospermik erkeklerin, baba olabilmelerinin testislerden alınacak spermlere bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yücel Karaman ‘’ Erkekte spermin hiç bulunmaması halinde ileri düzey tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Bu uygulamayı mikroskop altında yapılan Mikro TESE ameliyatı ile gerçekleştiriyoruz. Baba olmak isteyen adaylar için bu yöntem bir mucize diyebiliriz’’ diye belirtti.

 

‘’Sperm Bulmak İmkansız Değil’’

 

Belli bir süreden sonra çocuk sahibi olamayan aileler ümidini kaybediyor ve aile mutluluğu da bozuluyor. Ancak gelişen tedavi yöntemleri çocuk beklentisi olan ailelere umut kaynağı oluyor. Güvenilir testis biyopsi yöntemleri ile testiste sperm üretim merkezlerinin tespit edilebildiğinin altını çizen Prof. Dr. Karaman ‘’ Mikroskop incelemesi ile testiste sperm tespit edilmesini sağlayan cerrahi yöntem Mikro TESE ile azospermik erkeklerin yaklaşık yüzde 50’sinde ilk Mikro TESElerinde sperm tespit edilebiliyor. Mikro TESE işlemi ile testisin sadece belirli odaklarında üretimi yapılan nadir sayıda ki sperm hücrelerini bulabiliyoruz. Sperm bulunma başarısı operasyonu yapan cerrahın deneyimine, operasyon öncesi gerekli durumlarda uzun süreli medikal ilaç tedavilerinin kullandırılmasına ve en önemlisi de sperm hücrelerini ayrıştıracak ve tanımlayacak embriyologların tecrübe ve bilgisine bağlıdır’’ diye belirtti.

 

‘’Yüzde 50  Oranında Başarıyı Yakalıyoruz’’

 

Testislerin zarar görmeden ortalama 40-60 dakika süren işlemin ardından başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Prof. Dr. Karaman ‘’Çocuk sahibi olmak isteyen adayların yaklaşık yüzde 50’sinde bu yöntem ile başarıyı yakalayabiliyoruz. Mikro TESE ameliyatı kısa süren ağrısız bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sırasında mikroskop yardımı ile sperm üretiminin gerçekleştiği tüpleri inceleyerek en uygun parça alınır ve tüp bebek sırasında yumurtaya enjekte etmek için saklanır. Bu işlemde testisler zarar görmez. Hasta sağlıklı bir şekilde ayağa kalkar. Bu uygulamada güzel sonuçlar elde ediyoruz’’ dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı