İnsani yardımı kısıtlamak bir seçenek değildir!

2003 yılında Birleşmiş Milletler (BM)’in Bağdat’taki toplantıları için kullandığı Canal Hotel’e yapılan bombalı saldırıda, aralarında BM Irak Özel Temsilcisi Sérgio Vieira de Mello’nun da yer aldığı 22 insani yardım çalışanı hayatını kaybettiğinde takvimler, 19 Ağustos’u gösteriyordu.

  • 20 Ağustos 2021
  • İnsani yardımı kısıtlamak bir seçenek değildir! için yorumlar kapalı
  • 649 kez görüntülendi.
İnsani yardımı kısıtlamak bir seçenek değildir!

2003 yılında Birleşmiş Milletler (BM)’in Bağdat’taki toplantıları için kullandığı Canal Hotel’e yapılan bombalı saldırıda, aralarında BM Irak Özel Temsilcisi Sérgio Vieira de Mello’nun da yer aldığı 22 insani yardım çalışanı hayatını kaybettiğinde takvimler, 19 Ağustos’u gösteriyordu. İhtiyaç sahibi insanlara, dünyanın dört bir yanında patlak veren krizlerin merkezinde, kimi zaman kendi hayatları pahasına destek götüren insani yardım çalışanlarının ne koşullar altında çalıştığını hatırlatmak amacıyla bu özel gün, 2009’dan bu yana BM ve insani yardım alanında çalışan kuruluşlar tarafından anılıyor.
                
Bugün, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’nde, kriz bölgelerinde yaşamak zorunda kalan insanların nitelikli sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi için insani yardıma her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunmaktadır.

 Suriye’den, Afganistan’a Yemen’den Libya’ya kadar dünyanın birçok farklı noktasında yardıma muhtaç milyonlarca kişi ya savaştan ya da açlıkla mücadeleden kaçarak yeni umutlara doğru yolculuk ediyor. 

Tam da bu nedenle Dünya Doktorları, hem sahada hem de siyasi arenada insani yardım ve sağlık personelinin korunmasını önceliklerinden biri haline getirmiştir.

1.4 milyon Suriyeli’ye Sağlık Hizmeti Verildi

Dünya Doktorları Derneği (DDD), 2017 yılından günümüze kadar yaklaşık 1.4 milyon muhtaç ve savunmasız insana sağlık hizmeti ulaştırdı. Suriye’deki insani krizin ardından düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı’ndan sonra bölgedeki faaliyetlerine hız veren DDD, yaklaşık 150 bini yurt içinde, 1 milyon 370 bini Suriye’de olmak üzere toplam 1.4 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişmesini sağladı.

Birleşmiş Milletler ‘in 2286 sayılı kararı kabul etmesinin üzerinden 5 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, sağlık çalışanları çatışma bölgelerinde hala hedef alınmakta, her an çatışmaların ve COVID-19 pandemisinin yarattığı ölüm riski altında görevlerini yerine getirmeye çalışmaktalar.

Dünya Doktorlarından Mesaj

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’nde Dünya Doktorları, zor şartlar altında savunmasız insanlara yaşam desteği sunarken hayatını kaybeden ve yaralanan tüm insani yardım ve sağlık çalışanlarını saygıyla anıyor.
 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı