Kefal Avının Püf Noktaları Nelerdir?
Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kefal avı için uygunsuz pozisyonlardan bir tanesi de öğle saatleridir hele birde dalga ve rüzgar varsa o zaman çoğumuz olta açmaz, fakat bu rüzgarın ve dalganın şekline göre değişir. Şayet avlağımızı biliyorsak bunu dezavantajdan avantaja dönüştürebiliriz. Akdeniz bölgesinde eğer rüzgar hafif ve denizden eserse ve dalgada köpürerek kıyıdan kırılıyorsa işte o zaman kefal alınır.
Burada işin diğer önemli noktası nerede tutula bilinir özellikle öğlen saatlerinde. Cevabı basit PLAJLAR!
Özellikle dibi ince çakıl olan yerlerde deniz bu şekilde köpüklü dalgalandığın da ortalıktan insanlar çekilince (öğlen saatleri insanlar yemeğe gider plajlar boşalır bundan dolayı yüzen insan olmaz) insanların boşalttığı yere kefaller doluşmaya başlar. En birinci sebepte levrektir. Bu tip havalarda dağılmış olan kefal sürüleri açıktan gelen levrekler tarafından sıkıştırılınca plajlara kadar girerler.
Levrekler genelde bu tip sularda çakılların bitip kumun başladığı yerlerde gezerler eğer bölge kayalıksa kaya dibine girerler bu da kefalleri dalganın da vasıtası ile kıyıya kadar atar.
Burada yapmamız gereken nedir?
En başta el oltası ve Kıbrıs sarması kullanacağız yem olarak da ekmek kullanacağız. Bunu kullanırken görerek avlanma ve yemleme metodunu uyguluyoruz. Hazırladığımız ekmek mazmozunu denize atabildiğimiz kadar ileri atıyoruz, daha sonra daha yakın mesafelere atıyoruz ve balığın yaklaşması sağlanıyor. İkinci aşama görme aşaması dalga kalkarken içe bükülen tarafa baktığımızda kefalleri görürüz dalganın hemen arkasına kıbrısı atıyoruz. Yalnız kesinlikle ekmek içi olmayacak batar yoksa, tamamen kabuk kısmı içe gelecek şekilde dışa sararak yapıyoruz kıbrısı. Ekmek içi hiç kalmayacak ki yüzebilsin ekmek, çünkü mantar kullanmıyoruz ve atmadan evvel ekmeği suya sokup çıkartıyoruz ki hafiften ağırlık yapsın kolay atılsın. Bu teknik yaz aylarında öğle güneşinde, o dalgaya ve o kadar olumsuz hava koşuluna rağmen sizin balıktan eli boş dönmemenize yarar. Kefal harici sokar balığı, sarpa ve hatta levreklerden kaçan melanurlar bile bu şekilde oltaya vurabilir.