Otogaz sektörünün lideri konkordato ilan etmek zorunda kaldı

Türkiye’nin en büyük otogaz şirketi Yurtgaz ile Bypetrol Petrol Ürünleri Terminal A.

  • 09 Eylül 2021
  • Otogaz sektörünün lideri konkordato ilan etmek zorunda kaldı için yorumlar kapalı
  • 609 kez görüntülendi.
Otogaz sektörünün lideri konkordato ilan etmek zorunda kaldı

Türkiye’nin en büyük otogaz şirketi Yurtgaz ile Bypetrol Petrol Ürünleri Terminal A.Ş arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşındı. Yurtgaz’ı satın almak isteyen Bayegan Ailesi, taahhüt ettiği ödemeyi yapamadı. Yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Yurtgaz, konkordato ilan etmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin otogaz ve LPG sektöründeki pazar lideri Yurtgaz ile Bayegan Ailesi’ne ait Bypetrol Petrol Ürünleri Terminal AŞ arasındaki dava devam ediyor. 500 milyon TL borcu nedeniyle konkordato ilan eden Yurtgaz’ı geçtiğimiz nisan ayında satın almak isteyen Bypetrol Petrol Ürünleri Terminal AŞ’nin ödemeyi yapmaması nedeniyle süreç mahkemeye taşındı.

YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Taraflar arasındaki sözleşmeye göre, alıcı şirket, Yurtgaz’ın, uluslararası bir şirket konumundaki Hypco Petrolcülük AŞ’ye olan 36.6 milyon dolarlık borcunu üstlendi. Satış bedelinden geriye kalan 8.9 milyon doların yarısını nakit kalan kısmının ise ürün olarak ödenmesi konusunda anlaştı. Bypetrol Petrol Ürünleri Terminal AŞ’nin sahibi Ercüment Bayegan 45.5 milyon dolarlık ödemeyi yapmayı taahhüt etti. Ancak, Bypetrol AŞ, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmedi, ödemesini ise yapmadı. Yurtgaz avukatları, tesisin tapu iptali ve yeniden şirket adına tescili için dava açtı. Dava dilekçesinde “Tesise kötü niyetle, desise ve hileli davranışlarla adeta çöktüler” denildi. Mahkeme, tesisin üçüncü kişilere devri yönündeki talebi geri çevirdi.

İLK DURUŞMADA ÇÖZÜLMESİ BEKLENİYOR

Yurtgaz tarafının açtığı dava sonrası Bypetrol AŞ ise mahkemeye geçen günlerde başvurarak “Gizlilik” talebinde bulundu. Duruşmaların “gizli” yapılması istenen mahkemeye sunulan dilekçede, Bypetrol AŞ’nin kandırıldığı öne sürülerek “Müvekkilimiz kandırıldı. Kefaletler gizlendi. Kaosun içine sokulduk” denildi. Mahkeme, Bypetrol tarafının yayın yasağı talebini geri çevirdi. Duruşmaların “gizli” yapılmasına ilişkin talebin ise ilk duruşmada karara bağlanacağı kaydedildi.

SEKTÖRÜN EN BÜYÜĞÜ

500’den fazla istasyonu ve 1.500 kişiye sağladığı istihdam ile Türkiye’nin en büyük akaryakıt şirketlerinden biri olan Yurtgaz, yaşanan kriz nedeniyle konkordato ilan etti. Yurtgaz Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gümüş ile Ercüment Bayegan’ın arasında devam eden süreçte son kararı mahkeme verecek. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketin, devir sürecinin bir an önce sonuçlanması ve yeni yatırımların ve istihdamın devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı