Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi

Ege Üniversitesinde, ortak akıl vizyonu ile gerçekleştirilen “Rektörle Akşam Çayı” programları kapsamında Rektör Prof.

  • 09 Kasım 2022
  • Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi için yorumlar kapalı
  • 145 kez görüntülendi.
Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi

Ege Üniversitesinde, ortak akıl vizyonu ile gerçekleştirilen “Rektörle Akşam Çayı” programları kapsamında Rektör Prof. Dr. Budak, engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi. Öğrencilerin ve ailelerin taleplerini dinleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı, engelsiz bir yükseköğretim kurumu olduğunu tescilleyen araştırma üniversitemizde oluşturduğunuz erişilebilir ekosistemi, bir kültüre dönüştürerek kalıcı hale getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Sosyal Tesislerinde engelli öğrenci ve aileleri ile bir araya geldi. Programa,  üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari birimlerin yöneticileri katıldı. 

 

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, özel gereksinimli bireylerin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ile sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif imkânlardan diğer bireylerle birlikte eşit bir şekilde yararlanabilmeleri için erişilebilir bir kampüs iklimi oluşturduklarını söyledi.

 

“Tüm birimlerimizi ‘engelsiz’ hale getirdik”

Hayata geçirilen nitelikli uygulamalar neticesinde Ege Üniversitesinin engelsiz bir yükseköğretim kurumu olduğunun tescillendiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “ Üniversitemiz kampüsünün her bir noktasını ‘Engelsiz Ege Üniversitesi’ mottosu ile tüm öğrencilerimiz ve personelimiz için erişilebilir kılmak adına önemli çalışmalar yürüttük.  Başta ortak kullanım alanları olan sosyal tesisler, barınma, beslenme mekânları olmak üzere bünyemizde bulanan tüm birimleri, engellilerin daha rahat, daha verimli faydalanmaları, daha iyi eğitim almaları ve tüm imkânlara kolaylıkla ulaşabilmeleri adına hem fiziki hem de teknik anlamda uygun hale getirdik. Binalarımızın fiziki koşullarını bu yönde iyileştirdik. Kütüphanemize görme engellilere yönelik seslendirilmiş eserler kazandırdık. Dijital uygulamamız olan EGEDERS sistemimizi hayata geçirerek tüm öğrencilerimizin eğitim öğretim materyallerine her yerden kolayca ulaşılmasını sağladık. Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk üniversite olduk” dedi.

 

“Engelsiz Üniversite ödüllerinde Türkiye birincisiyiz”

Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, son dönemde pek çok alanda olduğu gibi eğitimde fırsat eşitliğini öncelikleyen nitelikli uygulamalarla adını hem ulusal hem de uluslararası arenada duyurdu. Kampüsün tüm imkânlarını engelli bireylerin kolay erişimine uygun hale getirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmalar başta öğrencilerimiz olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan değerlendirmelerde ve anketlerde tam not aldı. Yükseköğretim Kurulu tarafından, yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödüllerine bu sene üniversitemiz damga vurdu.  Üniversitemiz, 8 nişan ve 4 bayrak kazanarak Türkiye birincisi oldu. Araştırma üniversitemizde oluşturduğunuz erişilebilir ekosistemi bir kültüre dönüştürerek kalıcı hale getirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

“Kalplerdeki engelleri aşacağız”

Temel anlayışlarının her yönü ile tam erişilebilir bir üniversite konsepti olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Engelli öğrencilerimize eşit koşullarda eğitim hakkı sunmak en önemli hedeflerimizden birisi. Özel gereksinimi olan öğrencilerimizin güncel bilgi ve teknolojiyi kullanmalarını çok önemsiyorum.  Uluslararası standartlarda eğitim öğretim, araştırma ortamı sunmak için tüm imkânlarımızı kullanıyoruz. Engellilik, yalnızca engellileri ve ailelerini değil, toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren bir konu. Üniversitelerin de sorumlulukları bulunuyor. Hem bilimsel anlamda hem de farkındalık anlamında tüm sorumluluklarımızın bilimciyle hareket ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaya, onlarla birlikte düşünmeye, üretmeye devam edeceğiz. Temel sorunun fiziksel engellilik değil zihinlerdeki ön yargıları aşmak olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ege Üniversitesi olarak topluma katkı misyonumuz doğrultusunda yapacağımız çalışmalarla toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturarak, beyinlerdeki, kalplerdeki engelleri aşacağız” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı