Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Parkinson Hastaları Derneği, salgın döneminde düzenli kontrolün önemini vurgulamak üzere “Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin!” isimli dijital farkındalık kampanyasına imza attı.

  • 14 Ekim 2021
  • Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin için yorumlar kapalı
  • 464 kez görüntülendi.
Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Parkinson Hastaları Derneği, salgın döneminde düzenli kontrolün önemini vurgulamak üzere “Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin!” isimli dijital farkındalık kampanyasına imza attı.

 

Parkinson, hareketleri etkileyen, ilerleyici bir sinir sistemi bozukluğu hastalığı olarak tanımlanıyor.1 Dünyada 10 milyon, Türkiye’de ise 150 bin civarında Parkinson hastası olduğu; ülkemizde her yıl yaklaşık 10 bin yeni hastaya teşhis konulduğu tahmin ediliyor.2 Parkinson hastalığında en yaygın olarak titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığı gibi belirtiler ortaya çıkıyor ve hastalık ilerledikçe bu semptomlar kötüleşebiliyor.3,4 Parkinson hastalığının ileri evresindeki hastalarda, düşme ve denge bozukluğu sık görülebiliyor ve hastalar günlük işlerini yardım almadan yerine getiremeyebiliyor.3,4

 

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği ve Parkinson Hastaları Hasta Derneği iş birliğiyle “Sağlığınız İçin Şimdi Harekete Geçin!” isimli dijital farkındalık kampanyası başlatıldı. Farkındalık filminde; pandemi döneminde sokağa çıkma yasakları ve hareketsizlik nedeni ile ileri evre Parkinson hastalarının günlük hayatlarındaki aktivitelerde yaşadıkları zorluklara ve düzenli kontrollerinin aksaması sonucu hastalık bulgularındaki ilerlemelere dikkat çekiliyor. 

 

Kampanya kapsamında açıklamalarda bulunan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, “COVID – 19 ve pandemi sürecinde yaşanan sokağa çıkma yasakları ve hareketsizlik ileri evre Parkinson hastalarının günlük yaşamsal aktivitelerini etkiledi; hastaların yürüme bozukluğu, vücut ağrıları ve yorgunluk gibi şikayetlerinde artış olduğunu ve salgın döneminde düzenli kontrollerini aksatan hastalarda, hastalık bulgularının ilerlediğini gözlemledik. Bu nedenle hastaların bu tür şikayetleri fark ettiklerinde hekimlerine başvurmalarını ve mutlaka düzenli kontrollerini aksatmadan yaptırmalarını öneriyoruz. Hareket, egzersiz, sosyal ilişkiler,  düzenli kontrol ve hekim iletişimi Parkinson hastalığı yönetimi için çok önemlidir.  Bu kapsamda dijitalde hayata geçirdiğimiz, hasta ve hasta yakınlarına seslendiğimiz bu kampanya bizler için büyük önem taşıyor” dedi.

 

Parkinson hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak için hazırlanan bu kampanya, araştırmaya dayalı global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilmiştir. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı