Sektörün zirvesi mermer için toplandı

Ascendum Makina, mermer ve doğaltaş sektörünün Türkiye için önemi, ekonomiye katkısı ve Volvo’nun sektördeki varlığını online olarak düzenlenen Ascendum Mermer Zirvesi’nde değerlendirdi.

  • 08 Eylül 2021
  • Sektörün zirvesi mermer için toplandı için yorumlar kapalı
  • 444 kez görüntülendi.
Sektörün zirvesi mermer için toplandı

Ascendum Makina, mermer ve doğaltaş sektörünün Türkiye için önemi, ekonomiye katkısı ve Volvo’nun sektördeki varlığını online olarak düzenlenen Ascendum Mermer Zirvesi’nde değerlendirdi. Ascendum Makina COO’su Tolga Polat ve Ascendum Makina Pazarlama Müdürü Serhan Özkan’ın birlikte yürüttüğü etkinlikte TMD Başkanı Ali Emiroğlu ve İMİB Başkanı Aydın Dinçer’de maden ve doğaltaş sektörünün üretim kapasitesi, ihracattaki önemi ve Türkiye’nin dünya doğaltaş sektöründeki değerlendirmeleriyle yer aldı. Mermer sektörünün ihracattaki önemine vurgu yapılan etkinlikte özellikle büyük iş makineleri ile üretimin artırılarak ihracattan elde edilen payın da yükseltilebileceği vurgulandı.

 

 

Mermerin Lideri Volvo İş Makinaları’nın Türkiye distribütörü olan Ascendum Makina düzenlenen dijital etkinlikle sektör temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya geldi. 1 Eylül 2021’deki Ascendum Mermer Zirvesi’nde Ascendum Makina Türkiye COO’su Tolga Polat ve Ascendum Makina Satış Müdürü Serhan Özkan’nın yanında Türkiye Madenciler Birliği Başkanı Ali Emiroğlu ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer’de videolu mesajla etkinliğe katıldı.  Geniş bir katılıma sahne olan etkinliğin son bölümünde katılımcılar hazırlanan mini yarışmada sürpriz ödüllerin sahibi oldu. 

 

4 binden fazla Volvo mermer ocaklarında 

Türkiye mermer ve doğaltaş rezervinin yüzde 33’üne sahip olması, renk ve desen çeşitliliği ile dünyada bu alandaki ağırlığını artırıyor. 2020 yılında 1.73 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştiren mermer ve doğaltaş sektörü için özel stratejiler gerçekleştirdiklerini belirten Ascendum Makina Türkiye COO’su Tolga Polat; Volvo İş Makinaları ile ürün geliştirmeden hizmet sunmaya kadar her aşamada mermer sektörü için özel planlar yaptıklarını söyledi. Bu anlayış sayesinde Volvo’nun mermer ocakları için en ideal makineyi geliştirdiğine dikkat çeken Polat şunları söyledi: “Mermer ocakları günümüzde üretim alanında iş makinelerinin çalışabileceği en ağır çalışma koşullarını sahip. Doğayla mücadele gerektiren zorlu arazi şartlarında çalışacak makinelerin dayanıklı, seri, güvenilir, uzun ömürlü ve düşük yakıt sarfiyatına sahip olması en önemli kriterlerdir.” Volvo’nun tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran makineler ürettiğine değinen Polat, mermer ocaklarında çalışan 4 binin üzerindeki Volvo iş makinesinin bunun en somut göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Daha fazla ihracat için daha büyük makine 

Türkiye’de mermer ve doğaltaş ocaklarının makine tercihlerinde bir değişim yaşandığına değinen Polat, özellikle ihracat pazarından daha fazla pay elde etmek isteyen mermer ocaklarının daha büyük iş makineleri ile çalışmayı tercih ettiğini vurguladı. İhracata dayalı bu değişim sonucunda Volvo L350H lastikli yükleyici ve Volvo EC750E paletli ekskavatör modellerinin ocaklarda daha sık görev almaya başladığına dikkat çeken Polat şunları söyledi: “Volvo L350H dar alanlardaki yüksek manevra kabiliyeti, yüksek güç ve düşük yakıt tüketimli yeni nesil 16 litrelik Volvo motor ile ocaklardaki üretkenliği üst seviyeye çıkarıyor. EC750E’de yine 16 litrelik Volvo motoru ve sınıfının en güçlü makinesi olması ile mermer ocaklarında büyük yıkımları kolay hale getiriyor.” 

 

Pandemide makinelerimiz durmadı

Pandemi dönemi tüm sektörleri olduğu mermer ve doğaltaş sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Buna rağmen sektörün özellikle ihracat noktasında çıkış yolunu kısa sürede bulması toparlanma sürecini hızlandırdı. Bunun sonucunda sektör aktörlerinin iş makinesi alımı ve satış sonrası faaliyetlerine verdiği önceliği artırdığına değinen Ascendum Makina Türkiye COO’su Tolga Polat, özellikle zamana karşı yarışan mermer ve doğaltaş sektörü başta olmak üzere, tüm sektörlerin aralıksız çalışabilmesi için yedek parça temini noktasında yeni anlaşmalara imza attıklarını, bu sayede de müşterilerinin üretim süreçlerinde herhangi bir aksama yaşamadığını ifade etti.  

 

Kalifiye insan gücü için çalışıyoruz

Ascendum Makina’nın insana yatırım yapma noktasında Türkiye’de öncü şirketler arasında olduğuna değinen Polat, premium bir marka olan Volvo İş Makinaları’nın teknolojisini operatörlere en iyi ve en doğru şekilde anlatmak için de çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu anlamda uzman ekipleriyle birlikte gerek sahada gerekse de bayi ve şubelerinde yaptıkları operatör eğitimleriyle sektörün kalifiye, makineyi tanıyan ve yeni teknolojiye aşina operatör ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Polat şöyle devam etti: “Türkiye’deki tüm şubelerimizde minimum 1 adet operatör eğitmeni mühendis çalışanımız bulunuyor. Arkadaşlarımız tüm teslimatlarda ve firmalara özel olarak düzenlenen organizasyonlarla operatör eğitimleri vererek kalifiye eleman yetiştirilmesine destek sunuyor.” 

 

2022’de büyük makineye talep artacak

Türkiye’nin bir mermer ve doğaltaş ülkesi olduğuna değinen Polat, pandemi döneminde ülkelerin kendi kaynaklarını kullanarak ekonomilerini güçlendirmelerinin önemini daha iyi anladıklarını madenlerin bu anlamda en önemli kaynaklar olduğunu söyledi. Pandemi çıkış döneminde Türkiye’nin mermer ve doğaltaş sektöründeki ihracatında ciddi bir yaşanmasını beklediklerini ifade eden Polat, “2022 yılında da pandemenin seyrinin belirsizliğine rağmen mermer ve doğaltaş sektöründeki talebin artacağına inanıyoruz” dedi. Buna bağlı olarak iş makineleri pazarında da özellikle büyük tonajlı makinelere olan ilginin artmasını beklediklerini belirten Polat, 2022’nin artan makine ihtiyacının yanında kesintisiz üretim yapan ocaklar için hızlı servis ve yedek parça temini konularının sıkça konuşulacağı bir yıl olmasını bekliyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı