TEB Aile Akademisi 10 yaşında

Toplum genelinde finansal okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesi ve bireylerin tasarruf alışkanlığının yaygınlaşması için 2012 yılında TEB Aile Akademisi’ni hayata geçiren Türk Ekonomi Bankası (TEB), projenin 10’uncu yılında gelinen noktayı ve gelecek dönem çalışmalarını düzenlediği özel bir buluşmada duyurdu.

  • 08 Kasım 2022
  • TEB Aile Akademisi 10 yaşında için yorumlar kapalı
  • 185 kez görüntülendi.
TEB Aile Akademisi 10 yaşında

Toplum genelinde finansal okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesi ve bireylerin tasarruf alışkanlığının yaygınlaşması için 2012 yılında TEB Aile Akademisi’ni hayata geçiren Türk Ekonomi Bankası (TEB), projenin 10’uncu yılında gelinen noktayı ve gelecek dönem çalışmalarını düzenlediği özel bir buluşmada duyurdu. TEB yöneticilerinin yanı sıra projenin paydaşlarının ağırlandığı buluşmada 2022 yılına dair Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi de açıklandı.

 

Sürdürülebilir ekonomik büyümenin yakalanması için ülke genelinde tasarruf ve finansal okuryazarlık alışkanlığının gelişmesi büyük önem taşıyor. Bu bilinci artırmak ve tabana yayılmasını sağlamak amacıyla 2012 yılından bu yana çalışmalar yürüten TEB, Aile Akademisi ile toplumun finansal sağlığını iyileştirmeye yönelik projeler gerçekleştiriyor, tasarruf alışkanlığı yüksek ve finansal okuryazar bir nesil yetiştirilmesine katkı sunuyor. 

 

Bugüne kadar finansal okuryazarlık çalışmaları kapsamında kamu kurumları, belediyeler, eğitim kurumları ve özel sektör çalışanlarından başlayarak MEB ve UNICEF gibi kurumlarla iş birliği yapan TEB, nüfusun yaklaşık dörtte birine finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini sağladı. Üniversite öğrencileri için de Dijital Finansal Okuryazarlık eğitimleri gerçekleştiren TEB, yeni finansal teknolojiler arasında öne çıkan blockchain, fintech, kodlama ve dijital dönüşüm gibi konuların anlatıldığı eğitimler düzenledi. Bu eğitimlere 6 bin 500’den fazla öğrenci, dijital eğitimlere ise 250 binden fazla genç katılırken, pandemi sürecinde çalışmalarını dijitale taşıyan TEB, 10 farklı sektörde 50’den fazla kurumun 30 bine yakın çalışanına da dijital olarak finansal okuryazarlık eğitimi verdi. 

 

TEB, “Ekonomi Ailede Başlar” anlayışıyla hayata geçirdiği TEB Aile Akademisi’nin 10’uncu yılını proje paydaşlarının ağırlandığı özel bir buluşmayla kutladı. Projenin bugüne kadarki adımlarının değerlendirildiği ve yeni dönem vizyonunun açıklandığı etkinlikte 2022 yılına dair Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi de açıklandı. Ayrıca, TEB Aile Akademisi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara katkıları ve iş birlikleri dolayısıyla paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi takdim edildi. Etkinliğin sonunda gerçekleşen “Yarının Ekonomisinde Finansal Okuryazarlık” konulu panelde de finansal okuryazarlığın önemi ve önümüzdeki dönemde nasıl ele alınması gerektiği konuşuldu.

 

Toplum genelinde finansal okuryazarlık bilincinin gelişmesi gayretiyle hareket eden ve iş birlikleriyle ülkemizin dört bir yanında çok sayıda kişiye ulaşan TEB Aile Akademisi, önümüzdeki dönemde yeni bir eğitim başlatıyor. TEB, finansal okuryazarlık eğitimleriyle yeni bir açılım yapmak amacıyla TEB Aile Akademisi kapsamında daha önceden de iş birliği yaptığı UNICEF ile yeni bir projeye başladığını duyurdu. Önümüzdeki yıl itibarıyla TEB ve UNICEF’in birlikte oluşturacağı içeriklerle TEB Aile Akademisi kapsamında “iklim okuryazarlığı” eğitimleri verilmeye başlanacak.

 

2022 yılında TEB Aile Akademisi projelerine bir yenisi daha eklenerek MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Eğitimde İşbirliği protokolü imzalandıProje kapsamında 1,2 milyon öğretmenimize finansal okuryazarlık konulu, kapalı devre, video formatında eğitim içerikleri ulaştırılması hedefleniyor.

 

TEB, toplumun finansal okuryazarlık düzeyini düzenli olarak ölçüyor

Etkinlikte 2013 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Finansal Okuryazarlık ve Erişim Endeksi’nin 2022 sonuçları da açıklandı.

  • 2022 yılı verilerine göre, Türkiye’nin finansal okuryazarlık endeksi yükselişte. 2013’te yüzde 59,8 olan endeks, 2022’ye gelindiğinde yüzde 62,1’e ulaştı.
  • 2013’te açıklanan ilk finansal okuryazarlık değerlerinden günümüze kadar nüfusun alt grupları arasındaki finansal okuryazarlık seviyesindeki farkın giderek kapandığı görülüyor. Bu durum, finansal okuryazarlık konusunda daha homojen bir topluma doğru evrildiğimizi ve finansal okuryazarlığın giderek tabana yayıldığını gösteriyor.
  • Endeks verilerine göre Türkiye’de banka hizmetlerini kullanım oranı da artıyor. Finansa erişim endeksi incelendiğinde toplumun neredeyse tüm kesimleri tarafından finansal hizmetlerin kullanım oranlarında ciddi bir artış söz konusu. 
  • Son 10 yılda finansal hizmetlerin tüketiciler tarafından kullanım oranlarında ciddi bir artış olduğu görülüyor. Finansal okuryazarlık değerlerinde olduğu gibi, yıllar içerisinde nüfusun alt grupları arasındaki finansal erişim seviyesindeki fark da giderek kapanıyor. Bu durum, finansal erişim konusunda hem daha eşit bir topluma doğru yol aldığımızı hem de finansal erişimin giderek tabana nüfuz ettiğine işaret ediyor. 
  • Araştırmada bu yıl dijital finansal olgunluk seviyeleri de incelendi. Kendisini bu konuda yetkin görenler 2020’de yüzde 48’ken 2022’de yüzde 67’ye çıktı. Bankacılık işlemlerinde dijitalden yararlananlar 2020’de yüzde 39’ken 2022’de yüzde 52 oldu. Tüm dünya genelinde pandemi süreciyle ciddi bir ivme kazanan dijitalleşme yolculuğunda ülkemiz de ön sıralarda yerini aldı. Sadece iki sene gibi kısa bir zaman diliminde dijitalleşme ölçeklerinde gözlemlenen sıçrayışlar bu değişimin en büyük kanıtı rolünde.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı