Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının 30’uncu yıl şerefine düzenlenen fotoğraf sergisi, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı

Yakın Doğu Üniversitesi ve TÜRKSOY iş birliği ile düzenlenen fotoğraf sergisi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30’uncu yılı şerefine Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı.

  • 03 Kasım 2021
  • Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının 30’uncu yıl şerefine düzenlenen fotoğraf sergisi, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı için yorumlar kapalı
  • 367 kez görüntülendi.
Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının 30’uncu yıl şerefine düzenlenen fotoğraf sergisi, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı

Yakın Doğu Üniversitesi ve TÜRKSOY iş birliği ile düzenlenen fotoğraf sergisi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30’uncu yılı şerefine Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. Açılışta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de katıldı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın bağımsızlığının 30’uncu yılı şerefine Yakın Doğu Üniversitesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliği ile Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde açılan “TÜRKSOY Fotoğraf Sergisi” büyük bir katılımla Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. 

Sergide Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın tabiatı, tarihi, mimari dokusu, insan manzaraları ile kültür ve sanatını yansıtan eserler yer alıyor. Türk dünyasının en seçkin fotoğraf sanatçılarının objektiflerine yansıyan ve Türk Cumhuriyetlerin benzersiz güzelliklerini yansıtan eserlerden oluşan sergi, 15 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak. Eserler, sergi sonrasında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin koleksiyonunda yer alacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Piyade Albay Kadir Bayraklı, KKTC Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un katıldığı açılış törenine sanatçılar, akademisyenler ve pek çok davetli katıldı. 

 Açılış öncesinde sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptı. 

Konuşmaların ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın bağımsızlıklarının 30’uncu yılı anısına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e hediye takdim etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “İnanıyorum ki, çok da uzak olmayan bir gelecekte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının tanınması ile Türk Konseyi'nde daimi üye olarak yerimizi alacağız.”

Serginin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk soyundan gelen ülkelerin bağımsızlıklarının 30’uncu yılına ithaf edilen bu anlamlı serginin açılışında bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de, her ne kadar tanınma noktasında sıkıntılar yaşasa da, bağımsız bir ülke olarak Türk dünyasının bir parçası olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Türk Cumhuriyetleri 30 yıl önce bağımsızlıklarını kazandılar. Bizler de büyük mücadelelerle Kıbrıs Türkleri olarak bağımsızlığımızı elde ettik. Kendi geleceğimizi tayin etme hakkının bir parçası olarak Kıbrıs Türk Halkı da egemenliğini ve varlığını bağımsız bir cumhuriyet çatısı altında sürdürme iradesini gösterdi. İnanıyorum ki, çok da uzak olmayan bir gelecekte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de bağımsızlığının tanınması ile Türk Konseyi'nde daimi üye olarak yerimizi alacağız. Çünkü bizim yerimiz Türk dünyasıdır” ifadesini kullandı. 

Yakın Doğu Üniversitesi’nin sadece akademik ve bilimsel manada değil kültür ve sanat alanında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni dünyada en iyi şekilde temsil ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nde Türk Cumhuriyetlerinden pek çok sanatçının eserlerinin ve sergilerinin yer aldığını hatırlattı. Tatar, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a hitaben “Sadece bugün değil, Türk dünyasının Akdeniz’deki temsilcisi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her zaman sizi hatırlıyor, gönül bağımızı güçlendiriyoruz. Ev sahipliği yaptığı sanatsal üretimle bu bağın güçlenmesine vesile olan Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e teşekkür ediyorum. TÜRKSOY’u ve bu sergide emeği geçen bütün sanatçıları kutluyorum” ifadesini kullandı. 

Ali Murat Başçeri: “Gönül coğrafyamız dil ve kültür üzerinden bakıldığında Kuzey Denizi’nden Balkanlara, Anadolu’ya ve Çin’e kadar geniş bir alana yayılıyor.”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise Türk Cumhuriyetlerin 30’uncu bağımsızlık yıl dönümü vesilesi düzenlenen etkinlikte yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “TÜRKSOY’a ve Yakın Doğu Üniversitesi’ne bu anlamlı sergiyi Türk coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Kıbrıs’a getirdikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, “Bizim gönül coğrafyamız çok geniş. Sadece idari yapılarıyla bağımsızlıklarını kazanmış cumhuriyetlerle değil, dil ve kültür üzerinden bakıldığında Kuzey Denizi’nden Balkanlara, Anadolu’ya ve Çin’e kadar geniş bir alana yayılıyor” ifadesini kullandı. 

TÜRKSOY’un yapmış olduğu çalışmalarla Türk kültürünün dünyada daha da tanınır hale geldiğini söyleyen Ali Murat Başçeri, “Bu faaliyetlerin artarak devam etmesini temenni ediyorum ve inanıyorum ki, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de o bağımsız devletler arasındaki haklı yerini bir gün alarak Türk Konseyi'nin daimi üyesi olacak” ifadelerini kullandı.

Düsen Kaseinov: “Ortak amacımız, mirasımız olan kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarabilmek.”

Türk Cumhuriyetlerinin 30’uncu bağımsızlık yıl dönümlerini yıl boyunca çeşitli etkinliklerle kutladıklarını söyleyen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan seçkin fotoğraf sanatçılarının objektiflerine yansıyan kareleri göreceğiniz bu sergiyle, 30’uncu yılını kutladığımız bağımsızlık sevincini sizlerle paylaşmaktan gurur duyuruz” ifadesini kullandı. 

Her zaman olduğu gibi Yakın Doğu Üniversitesi’nden önemli bir destek gördüklerini hatırlatan Kaseinov“Ortak amacımız mirasımız olan kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarabilmek. Ülkelerimiz arasında kültür ve sanat ilişkilerini geliştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Türki Cumhuriyetlerin bağımsızlıklarının 30’uncu yıl kutlamalarını Türkiye ve yurt dışındaki etkinliklerin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşımış olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Düsen Kaseinov, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in ev sahipliğinde yapılan tüm etkinlikler için ayrıca teşekkür ediyorum. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan olarak bizlere, aramızdaki kardeşliğe önem vererek bize güç ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara en içten duygularımla teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Her ne kadar ayrı topraklarda, ayrı sınırlara sahip olsalar da Türk dünyasını oluşturan Türk Cumhuriyetlerinin halkları, ortak bir öz ve tarihle bir bütündür.”

Kadim bir geçmiş ve tarihle birbirine güçlü bağlarla bağlı olan Türk dünyasının önemli bir parçası olan, Türk Cumhuriyetlerinin 30 yıl önce yine kader birliği yaparak bağımsızlıklarnı kazandıklarını söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Her ne kadar ayrı topraklarda, ayrı sınırlara sahip olsalar da Türk dünyasını oluşturan Türk Cumhuriyetlerinin halkları, ortak bir öz ve tarihle bir bütündür. Bu bütünlüğü sağlamlaştıracak en güçlü şey ise kültür, eğitim ve sanat alanlarında yapılacak iş birliklerinden doğacaktır” ifadesini kullandı.

Yakın Doğu Üniversitesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY arasında 2019’da eğitim, öğretim ve kültürel iş birliğini kapsayan bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Şanlıdağ, “Varlık gösterdiği her alanda üstlendiği öncü rolü kararlılıkla sürdüren Yakın Doğu Üniversitesi; geleceği oluşturacak ilerlemenin en önemli parçaları olan bilimi, sanatı, kültürü, teknolojiyi geliştirirken, sadece kendisini ve ülkesini değil aynı zamanda uluslararası arenada Türk dünyasını da temsil ettiği bilinciyle çalışmaya ve üretmeye devam ediyor” ifadesini kullandı. 

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ve Yakın Doğu Üniversitesi rektörlük binasının 14 Türk Cumhuriyeti ve Türk Topluluklarını sembolize eden heykellerle sarmalandığını söyleyen Prof. Dr. Şanlıdağ, “Kıbrıs Moder Sanat Müzemizin, Türk Cumhuriyetleri ve Türk Topluluklarından sanatçıların eserlerini bir araya getiren koleksiyonları ve ev sahipliği yaptığı sanatsal üretimler, Türk dünyası ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizi bütünleştiren çok değerli bir alan açmış, Türk kültürünü ve sanatını bütün dünyaya duyuran ve tanıtan bir merkez haline gelmiştir” ifadesini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı