Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş D-Smart'a konuk oldu

D-Smart’ta yayınlanan Gündem Özel programında bu hafta spor yazarı Faik Gürses, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş’i konuk etti.

  • 25 Nisan 2023
  • Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş D-Smart'a konuk oldu için yorumlar kapalı
  • 136 kez görüntülendi.
Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş D-Smart'a konuk oldu

D-Smart’ta yayınlanan Gündem Özel programında bu hafta spor yazarı Faik Gürses, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş’i konuk etti.

Geçen yıl kurulan federasyonun başkanı Türkiş şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıla kadar yağlı güreş ve karakucak güreşleri Güreş Federasyonu’na bağlıydı. Aba, şalvar ve kuşak güreşleri ise Geleneksel Sporlar Federasyonu’na bağlıydı. Bu beş branşı biz bir araya getirerek federasyonumuzu kurduk.”

İbrahim Türkiş yağlı güreşte nasıl bir organizasyon planladıklarını anlattı:

“Bu seneden itibaren yağlı güreşte çok önemli bir devrime hazırlanıyoruz. Yağlı Güreş Ligi’ni duyuracağız. Bizim yılda 100 ile 120 arası yağlı güreş organizasyonumuz var. Organizasyonlara ilgi çok ama aralarındaki zaman çok fazla oluyordu. Süreklilik sağlayamıyorduk. Kırkpınar’ı yaptıktan sonra yağlı güreş heyecanı bitiyor. Sadece tek organizasyon ile yağlı güreşi temsil edersek, ileriye taşıyamayız. Uluslararası alanda da yayılma şansımız olmaz. Bu ligi kurmaktaki amacımız yağlı güreş heyecanını sezona yaymak ve bu heyecanla yağlı güreşi dünyaya tanıtmak. Kırkpınar dışındaki organizasyonlarda sporcuların motivasyonunun düşük olduğunu görüyoruz. Kendilerini zorlamak istemiyorlar. Eğer sporcuların bu tutumu devam ederse belediyeler yağlı güreşe kaynak ayırmayacaklarını söyledi. Genel puanlama sisteminde de sıkıntılar çıkıyor. Çünkü sporcular her turnuvaya eşit şartlarda katılamıyor. Zorluk derecesine göre puanlama da olmadığı için adil olmuyordu. Biz federasyon olarak ligi kurmaya karar verdik. Sporculara galibiyet başına ödül verilecek, şampiyonluk için ödül verilecek. Toplamda 7 organizasyon olacak. Elmalı Belediyesi ile uzun süre görüştük ancak onlar organizasyonda yer almak istemedi. Güreşçilerimizin boy atlamasını da sadece bir organizasyon ile değil bütün sezondaki performansına göre yapacağız. Bu kurduğumuz lige göre boy atlama olacak. Ligde ilk 24’e girenler doğrudan Kırkpınar’a katılacak. Son 8 güreşçiyi de Kırkpınar’dan bir hafta yapılacak ön elemede belirleyeceğiz. İlk 8 de olanları da birinci torbaya koyacağız. Bu sayede herkes ilk 8’e girmeyi hedefleyecek ve mücadele artacak. ” dedi.

İbrahim Türkiş, yağlı güreşlerde hakem kararlarında kamera sistemine geçileceğini anlattı:

“Öncelikle daha fazla kamera ile müsabakalar çekilecek. Farklı açılardan güreşçileri görecek bir yapı oluşturacağız. Tartışmalı bir pozisyon olduğu zaman görüntüye bakarak karar verilecek. Amacımız kararların daha adil bir şekilde alınması olacak.”

Türkiş, ağalık denetiminin federasyon bünyesinde olacağını söyledi:

“İhale herkesin önünde yapılacak. İhale yapmayana da engel olmuyoruz. Amacımız ağalık sistemini bitirmek değil. Ayrıca ağalıktan elde edilen gelirin yüzde ellisini yağlı güreşe harcandığına dair belge isteyeceğiz. Eğer yüzde ellisi yağlı güreşe harcanmazsa yaptırım uygulayacağız.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı