Türkiye’deki çocukların yüzde 43’ü iklim değişikliğine karşı önlem alınmadığını düşünüyor

Cartoon Network, çocukların iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek için atabilecekleri adımları öğrenebilmeleri adına İklim Koruyucuları projesini başlattı.

  • 04 Ekim 2021
  • Türkiye’deki çocukların yüzde 43’ü iklim değişikliğine karşı önlem alınmadığını düşünüyor için yorumlar kapalı
  • 492 kez görüntülendi.
Türkiye’deki çocukların yüzde 43’ü iklim değişikliğine karşı önlem alınmadığını düşünüyor

Cartoon Network, çocukların iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesi ve sürdürülebilir bir gelecek için atabilecekleri adımları öğrenebilmeleri adına İklim Koruyucuları projesini başlattı. Cartoon Network’ün geniş çaplı bir araştırmayla desteklediği İklim Koruyucuları Projesi, dünya çapında 1,2 milyon öğrenciye ulaşan İklim Eylem Projesi’yle de güçlerini birleştirdi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 13 ülkede yapılan araştırmada çocuklar, iklim değişikliğine karşı yeterli önlem alınmadığını ifade etti. 

 

Çocukların doğayı koruma konusundaki hassasiyetleri ve heveslerinden ilham alan Cartoon Network, Türkiye’nin de arasında bulunduğu 18 ülkede İklim Koruyucuları projesini hayata geçirdi. 

 

“İklim Koruyucusu ol ve bir dünya fark yarat!”

Cartoon Network İklim Koruyucuları Projesi ile 6-12 yaş arasındaki çocukların iklim değişikliği konusunda farkındalık kazanması amacıyla çıktığı yolda sürdürülebilir bir gelecek için çocukların günlük hayatlarında yapabilecekleri değişiklikleri eğlenceli bir dille anlatıyor. 

“İklim Koruyucusu ol ve bir dünya fark yarat” mesajıyla yola çıkarak hazırlanan internet sitesinde çocuklarla hem bilgi paylaşılıyor hem de çocukların basit görevleri yerine getirerek iklim değişikliği ile mücadelenin bir parçası olması sağlanıyor. Cartoon Network, seyahat, su, enerji, hayvanlar, gıda, yaratıcılık gibi kategorilerdeki görevlerde çocukları; bazen evde bekleme modundaki cihazları kapamaya bazen alışveriş poşetlerini ikinci kez kullanmaya bazen de artık yiyeceklerden toprak için kompost yapmaya davet ediyor.

 

600 binden fazla çocuk projeye dahil oldu

WarnerMedia Çocuk Kanallarından Sorumlu Başkan’ı Vanessa Brookman; “Bu araştırmanın ışığında çocuklara iklim değişikliği farkındalığını kazandıran ve günlük hayatta küçük oyunlarla çevreyi korumalarına yardım eden İklim Koruyucuları projesini hazırladık. 1 Haziran’da hayata geçen bu projede çocukların 600.000’den fazla kez çeşitli iklim görevlerini yerine getirmesi ile onların iklim değişikliği farkındalığı konusunda ne kadar hevesli olduklarını gördük. Çocukların dünyanın geleceğini etkileyen bu önemli konuda yarattığı fark bizi çok etkiliyor.” dedi. 

 

İklim Koruyucuları ve İklim Eylem Projesi güçlerini birleştirdi

Cartoon Network İklim Koruyucuları projesi; öğretmenlerin ve öğrencilerin iklim değişikliği konularında iş birliği yapmalarına olanak tanıyan öğrenci odaklı bir girişim olan İklim Eylem Projesi ile güçlerini birleştirdi. WWF ve NASA, Royal Foundation tarafından Earthshot Ödülü ve Jane Goodall Vakfı gibi kuruluşlar tarafından da desteklenen İklim Eylem Projesi; dersler ve etkinlik şablonları ile öğrencileri iklim konularına yönlendiriyor. İklim Eylem Projesi, Eş Yönetici Direktörü Dr.   Jennifer Williams, “Cartoon Network İklim Koruyucuları ortaklığımız ile iklim değişikliği nedeniyle karşılaştığımız sorunlara yaratıcı çözümler geliştirmeleri ve harekete geçmeleri için çocuklara yol gösteriyor ve günümüzde karşılaştığımız iklim sorunlarına da odaklanmalarını sağlıyoruz. Gezegenimiz için hep birlikte iklim koruyucusu olmak için harekete geçme zamanı.” dedi.

 

İklim değişikliği Türkiye’deki çocukları korkutuyor

Cartoon Network, çocukların iklim değişikliği ile ilgili fikirlerini öğrenebilmek için de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkede araştırma gerçekleştirdi. Türkiye’den 350 çocuğun katıldığı araştırmada öne çıkan noktalar şöyle: 

 

  • Türkiye’de çocuklar arasında iklim değişikliğine yönelik farkındalık ve bilinirlik oldukça yüksek (95). 5 çocuktan 2’si bunun ne anlama geldiğine dair ayrıntılı bilgiye sahip.
  • Araştırmaya katılan çocukların yüzde 95’i iklim değişikliği ile ilgili daha çok şey bilmek ve öğrenmek istediğini belirtti.
  • Türkiye’deki çocuklar iklim değişikliği ile ilgili endişeli, üzgün ve korkmuş hissediyor.
  • Araştırmaya katılan çocukların yüzde 43’ü Türkiye’de iklim değişikliğine karşı yeterli önlem alınmadığına inandığını söyledi. 
  • Araştırmaya katılan çocukların yüzde 90’ından fazlası iklim değişikliği ile ilgili kendilerini sorumlu hissettiklerini ve bu konuyla ilgili belirleyici bir rol/görev üstlenmek istediklerini dile getirdi.
  • Araştırmanın yapıldığı 13 ülke arasında Türkiye, iklim değişikliği konusunda farkındalık ve bilgi birikiminin yüksek olmasının yanı sıra harekete geçmek ve fark yaratmak isteyen çocukların oranı açısından da lider ülkeler arasında yer aldı.
  • Türkiye’deki çocuklar iklim değişikliğiyle mücadele konusunda en büyük rol modeli olarak annelerini görüyorlar ve ayrıca Cartoon Network’ü iklim değişikliği/küresel ısınmaya karşı mücadelede yanlarında görmek istiyorlar.
  • Türkiye’de ankete katılan tüm çocuklar, en az bir tane iklim değişikliğine yönelik etkinlikte bulunduğunu belirtti. Bu etkinlikler arasında çocuklar en çok; sokak hayvanlarına göz kulak olduğunu, daha az su kullandığını ve doğaya karşı sorumlu olduğunu söylüyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı