Türkiye’nin ilk ve tek İki Kademeli Üretim Yapan Emülsiyon Plenti

Türkiye'de asfaltın kimyasını değiştirmek iddiasıyla adım atan İstanbul Teknik, Çorum’da kurduğu emülsiyon plentine bir yenisini daha ekliyor.

  • 05 Ekim 2021
  • Türkiye’nin ilk ve tek İki Kademeli Üretim Yapan Emülsiyon Plenti için yorumlar kapalı
  • 468 kez görüntülendi.
Türkiye’nin ilk ve tek İki Kademeli Üretim Yapan Emülsiyon Plenti

Türkiye'de asfaltın kimyasını değiştirmek iddiasıyla adım atan İstanbul Teknik, Çorum’da kurduğu emülsiyon plentine bir yenisini daha ekliyor. Ekim ayında Bolu’da faaliyete geçen emülsiyon plentiyle üretim miktarını arttıracak olan İstanbul Teknik, hem hız hem de maliyette tasarruf sağlayacak.

 

Asfalt emülsiyon plentlerinin ilkini Çorum Alaca'da kuran İstanbul Teknik, bu yatırımın ikincisini ekim ayında Bolu’da devreye aldı. Kurulan bu emülsiyon plentlerinde üretilecek ürünlerin tamamı, İstanbul Teknik Ar-Ge merkezinde oluşturulan reçetelerle yapılacak. Böylece daha kaliteli ve ekonomik ürünlerle asfalt ömrünün uzatılması, kalitesinin yükseltilmesi ve daha konforlu, güvenli karayolu ulaşımını sağlamak hedefleniyor.

 

Üretim için iki farklı lokasyon seçildi

 

Türkiye'de emülsiyon kullanım talebinin fazla olması ve emülsiyonun depolanabilir bir ürün olmaması nedeniyle üretim için Çorum ve Bolu olmak üzere iki farklı lokasyon seçildi. Bu durumda hem lojistik maliyetler düşecek hem de sevkiyatlar daha hızlı yapılacak. Çorum Alaca'da kurulan plentte katyonik polimer modifiye bitüm emülsiyonu üretimi gerçekleştirilirken, Bolu’daki plentte ise katyonik emülsiyonun yanı sıra anyonik bitüm emülsiyonu üretimi de yapılıyor. Bolu fabrikasında üretilen anyonik emülsiyon yalıtıma yönelik ürünler için de kaynak oluşturulacak ve İstanbul Teknik’in ürün çeşitliliğine de destek sağlayacak.

 

Saatte 10 ton kapasiteyle üretim yapılacak

 

Saatte 10 ton kapasiteyle üretim yapılacak Alaca plenti, Türkiye'nin ilk ve tek iki kademeli üretim yapan emülsiyon plenti oldu. Alaca plentinde önce bitüm modifiye ediliyor daha sonra polimer modifiye bitüm ile emülsiyon üretiliyor. Böylece mukavemeti daha yüksek, daha elastik ve üstün yapışma özelliğiyle güçlendirilmiş emülsiyon üretimi yapılıyor. Bu da İstanbul Teknik’in PMBE üretimi kalitesini çok daha yükseltiyor. PMBE üretimiyle de karayollarında kullanılan asfalt kaplamalarda; yansıma çatlakları ve tekerlek izi oluşumu önleniyor, asfaltın yorulma ve soyulma direnci yükseliyor, yol tutuş ve güvenlik için gerekli olan yüzey pürüzlülüğü dört mevsim sağlanıyor, asfalt yapım mevsimi uzuyor, emilim kapasitesi minimize ediliyor, güçlü su yalıtımı sağlanıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı