Uluslararası doğrudan yatırımlar için tüm paydaşlarla çalışmaya devam edeceğiz

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 39.

  • 26 Eylül 2021
  • Uluslararası doğrudan yatırımlar için tüm paydaşlarla çalışmaya devam edeceğiz için yorumlar kapalı
  • 602 kez görüntülendi.
Uluslararası doğrudan yatırımlar için tüm paydaşlarla çalışmaya devam edeceğiz

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 39. ve 40’ıncı Genel Kurulu’nu bir arada gerçekleştirdi. Yapılan seçim sonucunda YASED Başkanlığına ikinci kez Ayşem Sargın seçildi.

 

YASED Genel Kurulu’na gönderdiği yazılı mesaj ile hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “YASED mensuplarının Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine ve istihdamının artmasına verdiği katkıları yakından takip ediyorum. YASED’in, ülkemize daha fazla doğrudan uluslararası yatırım çekilmesi ve yatırımcılarımızın desteklenmesi gayesiyle yürüttüğü başarılı faaliyetleri takdirle karşılıyorum” diye konuştu.

 

Seçimin ardından konuşan YASED Başkanı Ayşem Sargın, “YASED olarak bizim önümüzdeki döneme yönelik vizyonumuz gayet net. Önceliğimiz, üyelerimizin faaliyetlerini dünya standartlarında, rekabetçi bir yatırım ortamında sürdürmeleri ve büyüme fırsatlarını değerlendirmeleri. Bu doğrultuda da ülkemizin uluslararası doğrudan yatırımlardan hak ettiği payı alabilmesi için, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de kamu dahil tüm paydaşlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

Türkiye’nin uluslararası yatırımcıları genel kurul heyecanını yaşadı. Pandemi süreci nedeniyle 39. ve 40’ıncı genel kurulunu bir arada gerçekleştiren Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) başkanlığa ikinci kez Ayşem Sargın’ı seçti.

 

YASED Genel Kurulu’na gönderdiği yazılı mesaj ile hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “YASED mensuplarının Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine ve istihdamının artmasına verdiği katkıları yakından takip ediyorum. YASED’in, ülkemize daha fazla doğrudan uluslararası yatırım çekilmesi ve yatırımcılarımızın desteklenmesi gayesiyle yürüttüğü başarılı faaliyetleri takdirle karşılıyorum. 2023 hedeflerimizi gerçeğe dönüştürerek, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma mücadelemize, YASED’in katkılarının artarak süreceğine inanıyorum. Uluslararası yatırımcıların ülkemize yönelik ilgisi giderek artmaktadır. Son 16 yılda Orta ve Doğu Avrupa’da en fazla uluslararası doğrudan yatırım alan ikinci ülke olmamız, Türkiye’ye ve Türk ekonomisine duyulan güvenin en somut işaretidir. Bu hafta New York’ta gerçekleştirdiğimiz Amerikalı şirketlerin üst düzey yöneticileriyle olan görüşmemizde de benzer bir tabloya şahit olduk. Asya merkezli üretim ve tedarik ağına alternatif destinasyon arayışlarında ülkemizin isminin daha fazla zikredildiğini gördük. Türkiye’ye yönelik artan bu yatırım iştahını, YASED gibi bu alanda yetkin ve tecrübeli kuruluşlarımızın da desteğiyle inşallah hep birlikte fırsata çevireceğimize inanıyorum. Bu süreçte ilgili bakanlıklarımız ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizin sizlerin daima yanında olduğunu bilmenizi istiyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da gönderdiği yazılı mesajda, “YASED 41 yıllık uluslararası bilgi ve deneyim birikimiyle ülkemize doğrudan yatırım yapan uluslararası yatırımcılara yol göstererek Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmaya, iş yapma kolaylığının ve yatırım ortamının güçlendirilmesine önemli katkıda bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

‘Tüm zorluklara rağmen kazanmayı hedefliyoruz’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın onur konuğu olarak katıldığı genel kuruldaki seçimin ardından konuşan YASED Başkanı Ayşem Sargın, bugün, görevi devraldığı 2019’dan çok daha farklı bir dünya olduğunu ifade ederek, “İş dünyası olarak hayal bile edemeyeceğimiz gelişmelere uyum sağlamak durumunda kaldık. İçinde bulunduğumuz bu ortamda dahi, tüm belirsizliklere ve zorluklara rağmen rekabet etmeyi ve kazanmayı hedefliyoruz. Bunları yaparken de adeta zamanla yarışıyoruz. Bizler, Türkiye’nin yatırımcıları olarak ülkemizin yeni dünya düzeninde rekabetçiliğini korumak gibi bir sorumluluğa da sahibiz. Zira, Türkiye başarılı olduğu sürece bizlerin yatırımları da başarılı olacaktır” dedi.

 

Gelecek dönem vizyonu net

YASED olarak gelecek döneme yönelik vizyonlarının gayet net olduğunu anlatan YASED Başkanı Sargın, şöyle devam etti: “Önceliğimiz, üyelerimizin faaliyetlerini dünya standartlarında, rekabetçi bir yatırım ortamında sürdürmeleri ve büyüme fırsatlarını değerlendirmeleri. Bu doğrultuda da ülkemizin uluslararası doğrudan yatırımlardan hak ettiği payı alabilmesi için, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de kamu dahil tüm paydaşlarımızla odaklı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gündemimiz dünyanın yatırım gündemiyle aynı. Burada da önceliklerimiz, veri ekonomisi, dijitalleşme, Küresel Tedarik Zincirleri ve yeşil dönüşüm.”

 

Türkiye’nin Küresel Yatırım Rekabetçiliği Analizi yenilenecek

YASED’in önceki dönemde yaptığımız önemli çalışmalardan birinin Türkiye’nin Küresel Yatırım Rekabetçiliği Analizi olduğunu söyleyen YASED Başkanı Ayşem Sargın, “Bu sene, pandemi sonrası trendlerle birlikte yenileyeceğimiz bu çalışmada en dikkat çeken bulgu, YASED üyelerinin başını çektiği mevcut yatırımcıların ülkemizdeki yatırımlarını büyütme eğiliminin, yeni yatırımcıların ülkeye girme eğilimine göre çok daha yüksek olduğu bulgusu olmuştu. Bu çalışmamız, YOİKK çatısı altında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisimizle yürüttüğümüz Türkiye’nin UDY Stratejisi ve Yatırım Rekabetçiliği Kriterleri çalışmalarına önemli bir baz teşkil etti. Bu strateji kapsamında bizimle yakın çalışan Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanımıza teşekkür ediyoruz. YASED olarak çok önemsediğimiz ve ilgili Bakanlıklarla yakın çalıştığımız bir başka konu da Yeşil Ekonomi, AB Yeşil Mutabaka Uyum gündemiydi. Yine katkı verdiğimiz, Ticaret Bakanlığımız tarafından yayınlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı da bu yolda atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

 

‘Dijital Dönüşüm Raporu’nu tamamlamayı hedefliyoruz’

2021 yılı için YASED üyelerinin geri bildirimleri doğrultusunda, öncelikli konularının Sürdürülebilir Kalkınma, Küresel Tedarik Zincirleri ve Dijitalleşme olarak belirlediklerini hatırlatan YASED Genel Sekreteri Serkan Valandova ise, “Bu üç konuya ilişkin Platform kurarak, üyelerimizin iyi uygulamalarını paylaşacağımız, görüş alışverişlerinde bulunacağımız etkinliklere devam edecek ve Türkiye’nin geleceğine yön verecek çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız. Sürdürülebilir Kalkınma konusunda üyelerimizin etki yatırımları ve sosyal sorumluluk projelerine yoğunlaşmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı uyum çalışmalarına katkı sağlayacak projeler gerçekleştirecek ve farkındalık yaratıcı etkinlikler düzenleyeceğiz. Küresel Tedarik Zincirleri kapsamında “Güvenli Liman Türkiye” projemizin çıktılarının hayata geçirilmesi için Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Dijital dönüşüm çalışmalarımız çerçevesinde dijital dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi için üyelerimize yol gösterici örnekleri sunacak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları için ise makro politika önerileri olma niteliği taşıyacak ‘Dijital Dönüşüm Raporu’nu tamamladık” ifadelerini kullandı.

 

YASED’in yeni yönetimi belli oldu

Gerçekleştirilen seçimlerin ardından Ayşem Sargın’ın başkanlığında YASED’in yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Aykut Ferah (Sicpa), Cengiz Eroldu (Tofaş), Daniel Korıoth (Bosch), Douglas Gerald Parks (Dowaksa), Ece Aksel (Fritolay), Engin Aksoy (Vodafone), Dr. Hüseyin Gelis (Siemens), Lars Hoffmann (DFDS Denizcilik), Levent Özbilgin (Microsoft), Mustafa Seçkin (Unilever), Osman Okyay (Kale Pratt& Whitney), Rami Atikoğlu (BASF), Selim Giray (Glaxosmithkline), Selim Güven (Acwa), Sinan Şahinbaş (QNB Finansbank), Tolga Gürkan (Allianz Sigorta), Uğur Z. Candan (SAP), Yasser Abdul Malak (Nestle), Zaur Gahramanov (Socar).”

 

Yönetim kurulu yedek üyeleri ise şunlar oldu: “İhsan Erbil Bayçöl (Enerjisa), Mete Konuralp (Tesa Bant), Kutay Kartallıoğlu (Carrefoursa), A. Kerem Çakır (Borçelik), Antoine Aoun (Oyak Renault), Cinzia Farise (Türk Prysmian), Yavuz Ölken (Axa Sigorta), Sinem Türüng (Metro Grossmarket), Burak Kılıç (UPS Hızlı Kargo), Maryame Mejdi Ep. Lahssini (Meridiam Altyapı Danışmanlık Hizmetleri), Karine Labaky (Sanofı Pasteur Aşı).”

 

Denetleme kurulu asil üyeleri şu isimler oldu: “Ethem Kutucular (EY Türkiye), A. Güneş Söğütlüoğlu (Deloitte Türkiye), Nesrin Tuncer (KPMG).”

 

Denetleme kurulu asil üyeleri ise şu isimlerden oluştu: “M. Taylan Baykut (Mazars), Alp Çelikbilek (Akzo Nobel), Selim Taşo (Alliance Healthcare).”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı