Üreticiler, yüksek girdiler nedeniyle zorlanıyor

Türkiye’nin en önemli büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı Erzurum’da artan girdi maliyetleri üreticilerin belini büktü.

  • 27 Ağustos 2021
  • Üreticiler, yüksek girdiler nedeniyle zorlanıyor için yorumlar kapalı
  • 463 kez görüntülendi.
Üreticiler, yüksek girdiler nedeniyle zorlanıyor
Türkiye’nin en önemli büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığı Erzurum’da artan girdi maliyetleri üreticilerin belini büktü. Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, Erzurum başta olmak üzere bölgedeki üreticilerin desteklenmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Aksi halde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz, yüksek girdi maliyetleri karşısında daha fazla dayanamayacak” dedi.
Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde merkez olmaya aday Erzurum’da üreticilerin yaşadığı sorun ve sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Erzurum’un yüzölçümünün Yüzde 60’ının çayır ve mera ile kaplı olduğunun altını çizen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Erzurum Aziziye İlçe Başkanı Recep Çiydem, “Açıklanan verilere göre Erzurum´da 825 bin 725 büyükbaş hayvan bulunuyor. Gerek rakımının yüksek olması gerekse bitki çeşitliliği nedeniyle kaliteli et üretimi yapılan Erzurum’da üreticilerimiz Yüzde 150’leri bulan yem ve saman fiyatları artışı karşısında zor günler geçirmektedir. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle yüksek kesimlerde hayvanlar yayılamıyor. Üreticiler, hayvanları meralara indirdi. Meralarda bulunan ve kışlık yem olarak kullanılan otlar şimdiden tükeniyor. Kışın ahıra çekilecek hayvanlar için yem ve saman ihtiyacı olacak ve fiyatların yüksek olması üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı. Ayrıca saman stokçuları da şimdiden ellerini ovuşturmaya başladı. Bu stokçulara da fırsat verilmemesi gerekiyor” dedi.
Erzurum’un büyükbaş hayvancılık açısından önemli bir merkez olduğunun altını çizen Başkan Çiydem, “Türkiye’nin büyükbaş hayvan sayısının Yüzde 5’ine sahip ilimizde, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimize, devletimiz gerekli desteği sağlamalıdır. Aksi halde yine yurtdışından anguslar getirilmeye başlanacak ve geri dönülmez bir yola girilecektir. Yerli üreticilerimize yem desteği sağlanmalıdır. Aksi halde bölgemizde hayvan sayısının azalması ülkemizdeki et fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Zaten zor geçinen halkımız et alamayacaktır. Bir diğer hususta bölgemizde yapılan buzağı küpelemelerinde ekiplerin yetersiz kalması. Yeni doğan buzağılar en geç 1 ay içerisinde küpelenmeli. Ancak bildirim yapan çiftçilerimize bu konuda hızlı hizmet sunulmuyor. Bu da destekleme alacak üreticilerimizi mağdur ediyor” şeklinde konuştu.
 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı