Yerli Savunma Sanayisi Ankara’da Gövde Gösterisi Yaptı

3.

  • 05 Ekim 2021
  • Yerli Savunma Sanayisi Ankara’da Gövde Gösterisi Yaptı için yorumlar kapalı
  • 353 kez görüntülendi.
Yerli Savunma Sanayisi Ankara’da Gövde Gösterisi Yaptı

3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi'nde sınır güvenliği, göçmen krizi ve yerli savunma sanayisini bekleyen fırsatlara dikkat çekildi

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Düzensiz göçün ve terörist sızmalarının engellenmesi başta olmak üzere sınır güvenliğimize yönelik tehditlerle mücadele etmeyi sürdürüyoruz” mesajını verdi

 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: “Erken İhbar Radar Sistemimizin ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. EİRS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız” dedi

 

 

İçişleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın destekleriyle Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği – MÜSİAD Ankara Şubesi tarafından hayata geçirilen 3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi – MRBS, 5 Ekim 2021 tarihinde Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek MRBS’de sınır güvenliğinden düzensiz göçe sektörün gündemindeki birçok konu başlığı ele alınırken, yerli ve milli savunma sanayi temsilcileri de en son teknolojiyle ürettikleri ürünleri tanıttı.

 

MRBS, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paylaştığı mesajla açıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz ve MÜSİAD Ankara Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Sayın Fatih Altunbaş MRBS’nin açılışında sınır güvenliği, göçmen krizi ve yerli savunma sanayisini bekleyen fırsatlarla ilgili önemli mesajlar verdi.

 

“MRBS’nin güvenlik birimlerimize yol gösterici olacağına inanıyorum”

 

MRBS’nin açılışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gönderdiği yazılı mesaj ile şunları paylaştı: “Türkiye, tarih boyunca medeniyetlerin kavşağında yer almış, üç kıtayı birleştiren jeo-stratejik konumuyla küresel hegemonya peşinde koşan devletlerin her zaman ilgisini çekmiş bir ülkedir. Bugün de dünya siyaseti ülkemizin merkezinde bulunduğu coğrafyada şekillenmektedir. İstikrarsızlıkların ve çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bir bölgede Türkiye, iç barışı, ekonomik gücü ve üstün askeri kabiliyetleriyle göz doldurmaktadır. Dış politikasında “Yurtta sulh, dünyada sulh” prensibiyle hareket eden ülkemiz, dostları ve komşuları için en güvenilir ortaklardan biridir. Bu başarıda ülkemizin, bölgemizdeki mevcut sınırların korunmasına gösterdiği hassasiyetin yanı sıra hudut güvenliğine verdiği önemin de büyük payı vardır. Her vesileyle ifade ettiğimiz gibi; bizim hiç kimsenin, hiçbir ülkenin toprağında veya egemenliğinde gözümüz yoktur ve olmamıştır. Gerek içeride attığımız adımların, gerekse yurtdışında gerçekleştirdiğimiz askeri operasyonların yegane amacı, sınırlarımızın güvenliğini garantiye alarak, böylece vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkımız çerçevesinde yürüttüğümüz terörle mücadele operasyonları da bu gayeye hizmet etmektedir. Savunma sanayiinde geliştirdiğimiz yeni teçhizatla ülkemizi her alanda olduğu gibi sınırlarının güvenliğini tahkim etme konusunda da farklı bir yere taşıyoruz. Düzensiz göçün ve terörist sızmalarının engellenmesi başta olmak üzere sınır güvenliğimize yönelik tehditlerle mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Bu sene yerli-yabancı geniş bir katılımla üçüncüsü düzenlenen zirvenizin bu hususta güvenlik birimlerimize katkı sunacağına ve yol gösterici olacağına inanıyorum.”

 

Erken İhbar Radar Sisteminin ilk teslimatı Kasım ayında yapılacak

 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir şunları söyledi: “Son yıllarda başta Suriye sınırı olmak üzere ülkemizin sahip olduğu yaklaşık 3 bin kilometrelik kara sınırı, çeşitli yollarla ihlal ediliyor. Sınır hattımızın yasadışı mülteci geçişleri, terörist geçişleri ve kaçakçılık faaliyetine karşı 7/24 gözetlenmesi gerekiyor. Sınır güvenlik seviyesi yüksek olduğu takdirde bu tehditlerin oluşturduğu sorunlar minimize olacaktır. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak bu alanda kullanıcı makamların ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarımızın, yurt içinden karşılanması ve bu alanda yerli sanayiinin kabiliyetlerinin geliştirilmesi, üniversite ve araştırma kurumlarındaki bilgi birikiminin artırılarak savunma sanayii bünyesinde kullanılması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda, Erken İhbar Radar Sistemimizin ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. Güvenlik güçlerimizin kabiliyetlerini ciddi ölçüde artıracak milli radar sistemlerimizin sayılarının önümüzdeki yıllarda arttırılmasını planlıyoruz. Ayrıca Sınır Güvenlik Sistemi Projemiz KAYI ile hudut karakollarımızda 7/24 sınır hattının izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt altına alınmasına yönelik sensör sistemlerinin kurulumu ve entegrasyonu ile ilgili altyapıların hazırlanmasını sağlıyoruz. Projemiz kapsamında kameralar, kara gözetleme radarları, kablo güdümlü balon sistemi, karadan geniş alan gözetleme sistemi ve fiber optik akustik sensör başta olmak üzere birçok Alt Sistem entegre olarak kullanılıyor. Bu sayede kesintisiz güvenlik çözümü sağlanıyor. Sahil şeridimizin güvenliği için büyük önem arz eden Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi geliştirme faaliyetlerinde de son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Bu yıl içerisinde de yeni Sahil Gözetleme İstasyonlarının devreye alınması ve yeni işlevlerin hizmete açılması ile kapsamının genişletilmesini hedefliyoruz.”

 

Alçak İrtifa Radar Sistemi 2022’de envantere girecek

 

Prof. Dr. Demir sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle son aylarda ciddi bir tehdit haline gelen ve konferansta da detaylı olarak tartışılacak olan drone sistemleri de yapılan yatırımlar sonucunda yerli ve milli olarak geliştirilebiliyor.  Deniz ve hava gözetleme için kullanılan radar sistemlerimizin yanında, Hava Kuvvetlerimiz envanterinde bulunan F-16 uçaklarının ve bu yıl içerisinde teslim ettiğimiz Akıncı İHA sisteminin burun radarlarının da milli olarak geliştirilmesi faaliyetlerimiz devam ediyor. Konvansiyonel radar sistemleri yanında elektronik harbe karşı dayanımımızı arttıracak ve görünürlüğü düşük uçakların tespitinde silahlı kuvvetlerimize destek olabilecek Pasif Radar Sistemlerine yönelik geliştirilmiş olan prototiplerin testleri bu yıl başında başarıyla tamamlanmıştır. Seri üretim için gerekli faaliyetler hâlihazırda yürütülüyor. Benzer şekilde Multistatik Radar Sistemleri için teknoloji kazanımı sözleşmemiz de geçtiğimiz ay imzalandı. Buna ek olarak, EİRS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak İrtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız.”

 

Savunma sanayimiz bir okul oldu

 

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, MRBS’nin açılışında şunları söyledi: “Savunma sanayimiz son yıllarda yaptığı atılımlarla ülkemizin gururu oldu ve göğsümüzü kabarttı. Savunma sanayimizdeki ilerleyiş bir çarpan etkisiyle birçok sanayi koluna da pozitif yönde ivme verdi. Savunma sanayisi ileri teknoloji ve mühendislik kabiliyetleriyle sanayimizin diğer alanları için bir okul oldu.”

 

Yetkin: “MÜSİAD olarak güçlü bir devlet olmamızın yolunun iktisaden de güçlü olmamızdan geçtiğine inanıyoruz. Ne zaman ekonomik olarak güçlü olmuşuz, o süreçte söz söylemişiz,  oyun kurmuşuz, oyun bozmuşuz. O süreçte bize rağmen kimse bir şey yapamamış. İşte bu yüzden, yerli ve milli üretim, hem ekonomik açıdan ülkemizi güçlü kılacak, hem de diplomasi masasında en önemli kozlarımızdan biri olacaktır. Savunma sanayimizdeki yerli ve milli üretimin yüzde 75’lerin üzerine çıkması, ileri teknoloji alanında kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelmemiz,  hem askeri diplomaside bizleri güçlü kılıyor hem de artan tehditlere karşı hızlı refleks gösterebilmemize olanak sağlıyor. MÜSİAD ailesi olarak, 100’e yakın savunma sanayisine hizmet veren üyemizle, bu çalışmaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yeni yönetim dönemimizde, ülkemizdeki yüksek teknoloji şirketlerine yatırımları artırarak devam ettirmek ve bu sektörle ilgili daha da özel bir stratejik yaklaşım geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

Ankara üstün teknoloji ürünleri için üs olacak

 

MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz ise MRBS’nin açılışında şunları söyledi: “Türkiye’deki savunma ve havacılık sanayii firmalarının yaklaşık yüzde 80’i Ankara’da. Bugün Ankara’mız savunma sanayimizin merkezi olmasının hakkını vererek, ülkemizin savunması ve sınır güvenliğinin sağlanması için üstün teknolojik ürünlerin üretildiği bir üs olarak aynı zamanda ülke ekonomisine, ihracatımıza ve istihdama katkı sağlıyor. Yerli ve milli savunma sanayi temsilcilerimizin üretim kabiliyetlerini her geçen yıl artırarak, ürünlerini tüm güvenlik birimlerimizin hizmetine sunması bizleri gururlandırıyor. Havacılık ve Uzay Organize Sanayi Bölgesi’nin de açılması ile birlikte Ankara’nın savunma sanayiinde yüksek teknolojili yerli ve milli üretimin merkezi olma hedefi daha da kuvvetlenecek.”

 

“Sanayicilerimiz yalnızca ellerini değil gövdelerini de taşın altına koyuyor”

 

Yılmaz: “Savunma sanayimizde yerlilik oranının yüzde 25’lerden yüzde 75’lere ulaşmasından son derece gurur duyuyoruz.  Bugün MÜSİAD üyesi bir çok firmamız savunma sanayii sektöründe büyük ölçekli yatırımlar yaparak, yerli ve milli üretim için ellerini değil gövdelerini taşın altına koyuyor. Sanayi işbirliği projeleriyle Ankara’nın savunma sanayiindeki gücünü artırabilir, yüksek teknolojili katma değeri yüksek ürünleri yerli ve milli olarak Ankara’da üretebiliriz. MÜSİAD olarak buna her zaman hazırız” diye konuştu.

 

 

 

MRBS 4 kat büyüdü

 

MRBS hakkında da bilgi veren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “2018 yılında MÜSİAD Ankara olarak ilkini düzenlediğimiz zirvemiz gerek hacim, gerekse katılan firma sayısı bakımından bu yıl ilkine göre 4 kat büyüklüğe ulaştı. Zirve kısmında, alanında uzman isimler ile askeri radar ve sınır güvenliği konularındaki önemli oturumlarla sektörün nabzını tutmayı hedefliyoruz. Savunma sanayiinde öncü firmalarımız başta olmak üzere 60’tan fazla firmamız da sergi alanında ürünlerini sergileyecek. B2B görüşmeleri ile kamu ve özel sektörü bir araya getireceğiz ve yeni işbirliklerinin sağlanmasına kapı aralayacağız.”

 

Türkiye dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyelde

 

MÜSİAD Ankara Savunma Sanayii Sektör Kurulu Başkanı Sayın Fatih Altunbaş: “Türk savunma ve havacılık sanayisi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi imkan ve kabiliyetleri ile çok sayıda proje ve ürün geliştirdi. Böylece sektörümüz, uluslararası arenada, askeri radar ve sınır güvenliği pazarında dikkat çekici bir oyuncu haline geldi. Savunma ve havacılık sanayisi firmaları, akademisyenler, teknoloji uzmanları ve askeri denetim ve sınır kontrolü uzmanları ile gerek ülkemizin gerekse diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerinde, jandarma ve polis teşkilatında görevli karar vericilerini bir araya getiren MRBS, bu önemli meseleye kamuoyunun dikkatini de çekmeyi başardı. Öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için geliştirdiğimiz teknoloji ve çözümler, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelik ve potansiyeldedir. Bu platform sayesinde, bu potansiyeli uluslararası arenada gösterme fırsatını da yakaladığımızı, bugün burada çok daha net olarak görüyoruz. 22 ülkeden katılımın olduğu ve bu yıl uluslararası kimliği daha da güçlenen MRBS’nin ihracatımızın artıracağı ve ülkemiz ekonomisine  büyük katkı sağlayacağı; aynı zamanda dost ve müttefik ülkelere de katma değer sağlayacağı aşikârdır” diye konuştu.

 

 

MRBS’den Satır Başları:

 

MRBS’de yerli ve milli savunma sanayinin en yeni projeleri de sergileniyor. TUSAŞ, Roketsan, Havelsan, STM, Turaç, Scandium, Aselsan, BMC, HTR, ISISO, Kedacom, Yayla ve Robit Teknoloji gibi sektörün önde gelen birçok firması en son teknolojiyle ürettiği yeni projelerini MRBS’de tanıttı.

 

Türk savunma sanayisinin en son teknolojiyle üretilmiş ürün ve çözümlerini incelemek için ABD, Avusturya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Burundi, Danimarka, Endonezya, Filistin, Fransa, Güney Sudan, İspanya, Japonya, Kazakistan, KKTC, Kongo, Kosova, Pakistan, Sırbistan, Sri Lanka, Ukrayna ve Ürdün başta olmak üzere 22 ülkeden ziyaretçiler MRBS’ye katıldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı