2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri başladı!

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, 21 Ocak tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde  düzenlenen konser ve sergiyle başladı 2024 Macar-Türk Kültür Yılı, 21 Ocak Pazar günü Atatürk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Pannon Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle başladı.

  • 23 Ocak 2024
  • 2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri başladı! için yorumlar kapalı
  • 121 kez görüntülendi.
2024 Macar-Türk Kültür Yılı etkinlikleri başladı!

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, 21 Ocak tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde  düzenlenen konser ve sergiyle başladı

2024 Macar-Türk Kültür Yılı, 21 Ocak Pazar günü Atatürk Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Pannon Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle başladı. Konser öncesinde, Türkiye’nin kuruluş döneminde önemli katkıları bulunan Macarları anlatan bir sergi izleyiciyle buluştu. Konserin açılışını Kütlür Yılı’nın Koordinasyonu ve İcrasından Sorumlu Hükümet Komiseri Péter Hoppál, serginin ise Macaristan Milli Müzesi Direktörü Judit Hammerstein yaptı. Konserde, dünyaca ünlü Macar besteciler Zoltán Kodály ve Béla Bartók’un tanınmış eserlerinin yanı sıra Adnan Saygun’un 5 Numaralı Senfonisi seslendirildi. Tüm dünya çapında 22 Ocak tarihinde kutlanan ‘Macar Kültür Günü’nde ise orkestra CSO Ada Ankara’da konser veriyor. 

Macaristan ve Türkiye arasında 1923’te imzalanan dostluk antlaşmasının 100. yılı için hazırlanan ve “Yüzyıllık Dostluk ve İş Birliği” temasıyla gerçekleşecek 2024 Macar-Türk Kültür Yılı’nın ilk etkinliği, Macaristan’ın en ünlü orkestralarından, Pécs şehrinden gelen Pannon Filarmoni’nin konseriyle başladı. Konserin açılışını Kültür Yılı’nın Koordinasyonu ve İcrasından Sorumlu Hükümet Komiseri Péter Hoppál yaptı.

 

Dostluğun yüzyılı

Hoppál konuşmasında, kültür yılının karşılıklı olarak kültürlerimizi daha iyi tanımamıza ve dostluğumuzu daha da güçlendirmemize fırsat tanıyacağına değindi. Hoppál sözlerine şöyle devam etti: “Biz Macarlar için 22 Ocak ayrı bir öneme sahip çünkü bu tarih, Macar Kültür Günü olarak kutluyoruz. Macar şair Ferenc Kölcsey tam 201 yıl önce 22 Ocak’ta, Macaristan Milli Marşı’nın metnini kağıda döktüğü gündür bu gün.”

 

Anlamlı konser

AKM’de gerçekleşen konserde tüm izleyeneleri büyüleyen Pannon Filarmoni Orkestrası, dünyaca ünlü Macar besteciler Zoltán Kodály’ın “Galánta Dansları” ve Béla Bartók’un “Mavi Sakal’ın Şatosu” gibi tanınmış eserlerinin yanı sıra “Türk Kodály-Bartók” olarak tanınan Ahmet Adnan Saygun’un 5 No.’lu Senfonisi de seslendirdi. Bartók’un eserindeki rol alan, mezzo-soprano Atala Schöck ve bariton Levente Molnár performanslarıyla izleyenleri büyüledi.

Atala Schöck’ün babasının amcasının, bir zamanlar Ankara Üniversitesi Hungaroloji Bölümünün başında bulunan Türkoloji profesörü Dr. László Rásonyi’nin olması da konseri iki ülke dostluğu açısından özel kıldı. Orkestrayı ise Macaristan’ın önde gelen şeflerinden Gergely Kesselyák yönetti.

 

Atatürk’ün elyazısının bulunduğu resim sergilendi

Aynı gün Atatürk Kültür Merkezi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında katkı sunan Macar uzmanları anlatan “Türkiye’nin İnşasında Macarlar” sergisinin açılışı gerçekleşti. Macaristan Milli Müzesi ve Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi İstanbul işbirliğiyle hayata geçen bu özel sergi, 4 Şubat tarihine kadar ziyaretçilere açık kalacak. Macar Kültür Merkezi Müdürü Áron Sipos, serginin uzun zaman yayılan bir araştırma ve farklı disiplinleri içeren başlıklara sahip olduğunu belirtti.

Serginin açılışını, Macaristan Milli Müzesi Müdürü Judit Hammerstein gerçekleştirdi. Hammerstein konuşmasında şu noktalara değindi: “Bu sergide Türk halkının sevgi ve saygısını kazanmış, Türkiye’ye inşa etmek, öğretmek ve öğrenmek için gelen Macarlar var. Serginin kalbinde ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün dönemin Başbakanı István Friedrich’e hediye ettiği ve üzerinde Atatürk’ün kendi el yazısıyla “saygıdeğer ve kardeş Macar halkına” diye not düştüğü bir fotoğraf bulunuyor. Bu orijinal fotoğrafı Macaristan Milli Müzesi’nden bugüne özel getirdik.”

Dünya genelinde her yıl 22 Ocak’ta kutlanan “Macar Kültür Günü” etkinlikleri kapsamında, Pannon Filarmoni Orkestrası aynı gün CSO Ada Ankara’da aynı programla sahne alıyor. Ankara’da ayrıca fuaye alanında, “Glassification.hu” adlı çağdaş Macar cam sanatçılarının eserlerinden oluşan serginin de açılışı gerçekleşiyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı