Ödemiş Kent Konseyi, Nazilli’nin il yapılacağı iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu

Geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme getirilen Nazilli’nin il yapılacağı yönündeki iddialar Ödemiş kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

  • 14 Aralık 2022
  • Ödemiş Kent Konseyi, Nazilli’nin il yapılacağı iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu için yorumlar kapalı
  • 1.846 kez görüntülendi.
Ödemiş Kent Konseyi, Nazilli’nin il yapılacağı iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu

Geçtiğimiz günlerde yeniden gündeme getirilen Nazilli’nin il yapılacağı yönündeki iddialar Ödemiş kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Aydın’ın Nazilli ilçesinin Kiraz, Beydağ ve Ödemiş’i de kapsayacak şekilde il yapılacağı yönünde sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların ardından Ödemiş Kent Konseyi basın açıklaması yapmaya karar verdi.

 

6 Aralık 2022’de yapılan yürütme kurulu toplantısında konuyu masaya yatıran konsey üyeleri, iddialar karşısında tepkisiz kalınmaması gerektiği konusunda hemfikir oldu. 

 

Küçükmenderes Havzası’nın nüfus ve tarımsal üretim açısından önde gelen ilçelerinden olan Ödemiş’in komşu ovada kurulacak bir ilçeye bağlanması fikrini doğru bulmayan Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri tarafından hazırlanan basın açıklaması ise şu şekilde: 

 

“Ödemiş Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen Nazilli’nin il olacağı ve havzamızdan da ilçeleri kapsayacağı yönündeki iddialar karşısında harekete geçmiş ve tüm kurum ve kuruluşlarımızı bu konuda tek ses olmaya davet etmiştik. Konuyu ayrıca 11.10.2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz seçimsiz genel kurul toplantımızın gündemine de alarak bu yönde atılacak adımların kabul edilmeyeceğini ifade etmiştik.

 

İddiaların çıkış noktasında komşu ilçelerimiz Beydağ ve Kiraz’ın başka bir ile bağlanması tasarıları söz konusuyken bugün gelinen süreçte Ödemiş’in de Nazilli’ye bağlanması şeklinde bölgesel gerçeklere aykırı, siyasi hesaplara dayanan söylemlerle karşı karşıyayız. Bir il kurulurken o ilin kapsayacağı ilçeler arasında coğrafi, tarihi, kültürel ve ticari anlamda bağlantı olması veya orada il kurulmasını zorunlu kılan başkaca rasyonel sebeplerin olması (güvenlik, mahrumiyet, afet riski vs.) gerekmektedir. Nazilli’nin Küçükmenderes Havzası’na da taşacak şekilde il yapılması planı ise bu gerekliliklerin hiçbiriyle örtüşmemektedir. Nazilli ile Küçükmenderes Havzası Aydın Dağları tarafından birbirinden ayrılmaktadır ve bu coğrafi durum bile yapılacağı iddia edilen değişikliğin mantık dışı olduğunu göstermektedir.

 

“İDDİALAR ÖDEMİŞLİLERİ RAHATSIZ ETMEKTEDİR”

Ödemiş’teki bütün kurumların temsilcilerinden oluşan Ödemiş Kent Konseyi olarak, bahsi geçen iddiaların tüm Ödemişlilerde rahatsızlık yarattığını gözlemlemekteyiz. Ödemiş kamuoyunda böyle bir kararın oldubittiye getirilme ihtimaline karşı yüksek bir hassasiyet mevcut olup, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde siyasi hesaplarla il yapılan ve il iken ilçe yapılan yerleşim yerlerine tanıklık ettiğimiz göz önüne alındığında bunun ne denli haklı bir hassasiyet olduğu ortaya çıkmaktadır. Ödemiş, tarihi ve kültürel açıdan İzmir’e güçlü köklerle bağlıdır. İlk kurşunun atıldığı Ödemiş’i, Kurtuluş Savaşı’nın zaferle tamamlandığı İzmir’den ayırmak doğru bir tasarruf olmayacaktır.

 

ÖDEMİŞ KENT KONSEYİ’NDEN TÜM KURUM VE KURULUŞLARA ÇAĞRI

Yeni bir il kurulması yönünde karar verilmeden önce kapsayacağı ilçelerde yaşayan vatandaşların isteklerinin dikkate alınması gerekmektedir. Siyasi hesaplara dayalı birtakım tasarruflarla Ödemiş’te ve bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın hayatları üzerinde belirleyici olmaya kimsenin hakkı yoktur. 

 

Ödemiş Kent Konseyi olarak bilinmesini isteriz ki Ödemiş sahip olduğu zenginlikleriyle, tarihi ve kültürel yapısıyla başka bir ile bağlanmayı değil doğrudan kendisi il yapılmayı hak eden bir ilçedir. Ödemiş’in Nazilli’ye bağlanacağı yönündeki planları tartışmaya kapalı bir biçimde reddediyor, Ödemiş üzerinden hesap yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Ödemiş’teki tüm kurumları, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını bu konuda ortak bir duruş sergilemeye ve tek ses olmaya davet ediyoruz.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı