58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda 7. Gün

58.

  • 14 Ekim 2023
  • 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda 7. Gün için yorumlar kapalı
  • 145 kez görüntülendi.
58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda 7. Gün

58.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 159.8 kilometrelik Selçuk – Manisa – İzmir etabını UAE Emirates Takımı’ndan Jay Vine 3 saat 36 dakika 50 saniye ile kazandı. Son kilometrelerde olağanüstü bir atak yapan Vine İzmir’de adeta bir tarih yazdı. 

 

YARIŞIN CEREYANI

11.30 itibariyle nötr startın ardından yarışın gerçek startı verildi. 135 sporcu sıcak havada ve hafif esen rüzgarla pedala bastılar.

7.kilometre geçilirken  bir iki ufak atak yanıt bulunca peloton birlikte pedal çevirmeye devam etti.  13’üncü kilometre geçilirken bir kopma olmadığı gözlendi. Takımlar, mayo sahiplerini ve geçilecek prim kapıları konusunda çok dikkatliler. Özellikle Astana pamuklara sarıp koruma altına aldığı Genel Klasman Birincisi Alexey Lutsenko’nun üzerine titremeye devam ediyor. 

 

24.KİLOMETREDE BİR KAZA OLDU

Etabın 24. kilometresi geçilirken pelotonda pedal pedala gelen iki sporcu düştü. Ancak endişe edilecek bir durum olmayınca ana grup firesiz yarışı sürdürmeye devam etti

 

SPRİNT PRİMİ İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VARDI

Etabın 41.3 kilometresinde Mosso’nun sponsorluğundaki Yeşil Sprint Mayo’su için büyük bir mücadele vardı. Prim kapısına 5 kilometre kala peloton tek parça gelirken 500 metre kala sprinte kalkan sporcular kıyasıya pedal bastı. Astana Takımı’ndan Cees Bol prim çizgisi ilk geçen sporcu oldu. İkinciliği tekerlek farkı ile Alpecin Takımı’ndan Jasper Philipsen aldı. Üçüncülüğü de halen Yeşil Mayo’yu taşıyan Green Takımı’ndan Luca Colnaghi elde etti. Philipsen’in ikinci geçişi ise büyük sürpriz oldu.

 

YEŞİL MAYO İÇİN SON DURUM ŞÖYLE

Prim Kapısının geçilmesinden sonra Yeşil Mayo için ortaya çıkan son durum şu şekilde oluştu

1-Jasper Philipsen (Alpecin) 48 puan

2- Luca Colnaghi (Green) 48 puan

3- Cees Bol (Astana) 44

Yarış kurallarına göre daha fazla sayıda etap kazandığı için Philipsen Colnaghi’nin önünde birinci durumda. 

 

TIRMANIŞ PRİMİ SONUÇLARI ŞU ŞEKİLDE SONUÇLANDI

53.8’inci kilometre geçilirken Türk Hava Yolları sponsorluğunda ki Kırmızı Mayo için prim kapısı geçildi. Sonuçlar şu şekilde

1-Jay Vine (UAE Emirates)

2-Dawit Yemane (Bıke Aıd)

3-Mario Munoz (Burgos)

4-Nico Denz (Bora Hansgrohe)

 

Prim kapısı geçtikten sonra yeni bisikletçilerin de katılımı ile bir grup kaçmaya çalıştı. Ancak 15 saniye arayı açabildiler. Peloton kaçış grubunun peşine takıldı. Hansgrohe Takımı’ndan Nico Denz, Q36.5 Takımı’ndan Cyrus Monk, Bingoal Takımı’ndan Louis Blouwe, Abloc Takımı’ndan Stijin Appel, Sofer Takımı’ndan Emil Dima arayı açmak için büyük efor sarf etmeye başladılar. Fark hemen 25 saniyeye çıktı. 

 

TIRMANIŞ MAYOSU İÇİN  SON DURUM

Prim Kapısı geçildikten sonra Türk Hava Yolları sponsorluğundaki Kırmızı Mayo içinde puanlar birbirine çok yakın olarak şekillendi. Son durum şöyle oldu.

1-Jay Vine (UAE Emirates)  26 puan

2- Alexey Lutsenko 23

3-Robigzon Oyola ( Medellin) ) 16 puan

4-Ben Zwiehoff (Bora Hansgrohe) 16 Puan

5-Victor Langelotti (Burgos)   ) 10 puan

6-Dawit Yemane ( Bike Aıd ) 10 Puan

 

KAÇAN VE TUTAN

73.kilometrede 5 sporcu atağa kalktı. Ancak fırsat bulamadan peloton bastırıp yakaladı. Daha sonra yeniden ataklar başladı Bike Aid Takımı’ndan Leo Bouvier kısa sürede grupla birleşti. Etabın 95 kilometresi kat edilirken  ortalama hız sıcağa rağmen  46.5 kilometre olarak saptandı. 100’uncü kilometreye gelirken peloton tek parça olarak pedal bastı.

 

SON 60 KİLOMETREDE HAREKETLENMELER BAŞ GÖSTERDİ

Peloton son 60 kilometrede epey hareketli anlar yaşadı. Ön grupta genel ferdi  klasmanı etkileyecek tehditvari ataklar olabilecek gibi gözüküyor.

Sofer Takımı’ndan Nikiforos Arvanitou ön grubu hızlandırdı. Philipsen de kaçış grubuna dahil olabilmek için hızlandı ve dört sporcu ile tempo gittikçe hızlandı. Ama onlar da fazla gidemediler. Peloton 113,7.kilometrede gerçekleşecek Türkiye Güzellikleri prim kapısına gelmeye başladı  ve üç sporcu atak yapıp prim kapısını geçtiler.

 

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİM KAPISI SONUÇLARI

1- Maoru Werwilt (Tartalettto)

2- Nico Denz (Bora Hansgrohe)

3- Tobias Nolde (Benotti) 

 

SON TIRMANIŞ KAPISINI VİNE GEÇİNCE KIRMIZI MAYO’YU KAPTI

Etabın 138.3 kilometresinde 2.kategoriden gerçekleşen Türk Hava Yolları prim kapısını UEA Emirates Takımı’dan Jay Vine birinci geçince Kırmızı Mayo bu etapta Avustralya’lı bisikletçiye geçti. Lutsenko ikinci sırada kaldı. Kapı geçildikten sonra Vine uzun süre finişe doğru tek başına pedal bastı.

 

MÜTHİŞ FİNİŞ

Arkasına Burgos Takımı’ndan Alexis Guerin takıldı. Onunda arkasında Eolo Kometa Takımı’ndan Andrea Pietrobon ve Burgos Takımı’ndan Clement Allen takıldı. jay Vine son tırmanış kapısından sonra kalan kilometreleri tek gitti ve müthiş bir sprintle etabın galibi oldu. Gerçekten inanılmaz bir finiş oldu. 

 

 

TUR; İSTANBUL – SULTANAHMET ETABI İLE SONA ERECEK

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu bugün koşulacak 130,5 kilometrelik İstanbul – Sultanahmet etabı ile sona erecek. Sekiz gün boyunca 24 Takım’dan 164 sporcu ile start alan bisikletçiler toplam 1.235,1 kilometre yol katettiler. Etap boyunca adrenalinin maksimuma ulaşması, bu yıl ilk kez dahil edilen Babadağ tırmanış etabı ile iz bırakan TUR, dünya literatürüne girerek Türkiye’nin en önemli tanıtım merkezlerinden biri oldu. Daha önce yamaç paraşütü ile ünlenen Babadağ, şöhretine 58. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndaki tırmanış etabını ekleyerek ününe ün kattı. Yarınki İstanbul-Sultanahmet etabı saat 11.20’de Sultanahmet Meydanı’ndan start  alacak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçerek iki kıtayı bir kez daha kat edecek. Ve yine Sultanahmet Meydanı’nda yapılacak finişle sonlanacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı