Abdi İbrahim'den düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization

Türkiye’nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim, HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında hayata geçirdiği düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization ile dünya ilaç sektöründe bir ilke imza atıyor.

  • 31 Temmuz 2023
  • Abdi İbrahim'den düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization için yorumlar kapalı
  • 156 kez görüntülendi.
Abdi İbrahim'den düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization

Türkiye’nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim, HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında hayata geçirdiği düşük karbonlu ambalaj stratejisi Green Harmonization ile dünya ilaç sektöründe bir ilke imza atıyor. Üç fazdan oluşan Green Harmonization stratejisi ile ürünlerin ambalaj kaynaklı çevresel etkisini en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül, “Projenin ilk fazında, dünya ilaç sektöründe bir ilke imza atarak şirketimizin Kapsam-3 emisyonlarını azaltmak hedefiyle üniversite-sanayi iş birliği projesi kapsamında yapay zekâ tabanlı sezgisel bir optimizasyon algoritması geliştirdik. Bu algoritma ile Abdi İbrahim’e ait blisterli ürünlerin yarısından fazlasının ambalaj boyutlarını optimize ettik. Böylece yaklaşık 500 adet dolu çöp konteynır ağırlığı kadar ambalaj tasarrufu sağladık ve 91 milyon kutuluk bölümde ambalajdan kaynaklanan karbon emisyonunu kutu başına %28 azalttık. Yaklaşık 6 Galata Kulesi yüksekliğinde ahşap palet azaltımı sağladık” dedi.  

TÜRK ilaç sektörünün 21 yıldır kesintisiz lideri Abdi İbrahim, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ışığında tasarladığı HEAL2030 sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında daha iyi bir gelecek için adımlar atmaya devam ediyor. Mottosu “Geleceği İyileştirmek”, temel hedefi de daha az kaynak kullanarak paydaşları için daha fazla değer yaratmak olan HEAL2030 stratejisi kapsamında geniş bir yelpazede çok sayıda proje tasarlayan Abdi İbrahim’in, bu alandaki en önemli adımlarından biri de düşük karbonlu ambalaj stratejisi “Green Harmonization” oldu. 

Bütüncül bir bakış açısıyla oluşturulan “HEAL2030 stratejisinin çevre başlığı altında hayata geçen en özel projelerden biri olan “Green Harmonization”, “Shrink – Switch – Recycle” (küçült, değiştir ve geri dönüştür) olmak üzere üç faz üzerinde şekilleniyor.
 

150 hanenin yıllık elektrik tüketimi kadar enerji tasarrufu

Abdi İbrahim, Green Harmonization stratejisinin ‘Shrink’ (Küçült) olarak adlandırılan birinci fazında, dünya ilaç sektöründe ilk defa, amacı şirketin Kapsam-3 emisyonlarında minimum yatırım maliyeti ile azami ölçüde düşüş yaratmak olan bir algoritma geliştirdi. Bir üniversite-sanayi projesiyle geliştirilen bu yapay zekâ tabanlı sezgisel optimizasyon algoritma sayesinde, aynı miktarda ilaç daha az ambalaj ve daha az kaynak kullanarak üretilebilir hale geldi. Üretim sürecinde kullanılan bazı kalıpların kullanımına son verilmesi, bazılarının tek bir kalıba indirgenmesi, belirli sayıda yeni kalıp ve yeni hat çizelgeleme önerileri olarak özetleyebileceğimiz optimizasyon çıktılarının uygulamaya alınmasıyla, Abdi İbrahim ruhsatlı 26 blisterli ürününün üretiminde önemli kazanımlar elde edilmiştir. Buna göre; şirket üretim hatlarında sağlanan verimlilik artışı sayesinde 6 haftalık bir ek kapasite yaratılmasının yanı sıra 179 ton ambalaj tasarrufu, ambalaj kaynaklı karbon emisyonunda kutu başına %28 azaltım, 150 hanenin yıllık elektrik tüketimi kadar enerji tasarrufu ve 2.500 adet ahşap palet azaltımı sağlanarak 90 kg üretim atığının da önüne geçilerek yıllık yaklaşık 1 milyon Euro değerinde tasarruf sağlanmıştır.

İkinci faz için de üniversite-sanayi iş birliği

Proje hakkında bilgi veren Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü Dr. M. Oğuzcan Bülbül şunları söyledi: “Stratejimizin çevre başlığındaki en önemli hedefi 2030’da karbon nötr bir şirket olmak. Bu doğrultuda yaşadığımız çevre üzerindeki etkimizi minimuma indirmek ve daha iyi bir gelecek için inovasyon, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ekseni etrafında konumlandırdığımız çok sayıda proje hayata geçiriyoruz. ‘Green Harmonization’ projemizin ikinci fazı olan ‘Switch’ (Değiştir) kapsamında daha az karbon emisyonuna neden olan biyobozunur polimer içerikli ambalajlara geçmeyi hedefliyoruz. 

Projemizin ‘Recycle’ (Geri Dönüştür) olarak adlandırdığımız ve hayata geçirilebilmesi için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulan üçüncü fazında ise biyobozunur ambalajlara sahip hale gelen ürünlerimizin bertaraf edilmesi aşamasında ekonomiye geri kazandırılması ve kısmi de olsa ilaç sektöründe bir döngüsellik yaratılması hedeflenmektedir. 

111 yıllık köklü geçmişimizin ve 21 yıldır Türk ilaç sektörüne liderlik etmenin sorumluluğuyla, daha az kaynak kullanarak daha fazla değer yaratma hedefimize emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Aynı zamanda, global olarak yaşanan yeşil dönüşüm sürecinin bir parçası olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı