Buğday Derneği: Kayseri'de Sağlıklı Gıdanın Adresi: Kocasinan %100 Ekolojik Pazar

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından beri Ağustos-Kasım sezonunda hizmet veren %100 Ekolojik Pazar, bu yıl da organik ve sağlıklı ürünler sunmaya devam ediyor.

  • 09 Ağustos 2023
  • Buğday Derneği: Kayseri'de Sağlıklı Gıdanın Adresi: Kocasinan %100 Ekolojik Pazar için yorumlar kapalı
  • 130 kez görüntülendi.
Buğday Derneği: Kayseri'de Sağlıklı Gıdanın Adresi: Kocasinan %100 Ekolojik Pazar

Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği (KAPTAR), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kocasinan Belediyesi işbirliği ile 2013 yılından beri Ağustos-Kasım sezonunda hizmet veren %100 Ekolojik Pazar, bu yıl da organik ve sağlıklı ürünler sunmaya devam ediyor. Kayseri Erciyesevler %100 Ekolojik Pazar 13 Ağustos’tan itibaren her pazar günü 07.00-17.00 saatleri arasında Erciyesevler Pazar Alanında tüketiciyle buluşuyor.

Gezegeni korurken aynı zamanda soframızı da korumayı, ekolojik tarımı yaygınlaştırırken üreticiyi örgütlemeyi, teşvik etmeyi ve bu doğrultuda tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği’nin girişimleri ile Kayseri’nin 9 ilçesindeki 700 dekar alanda organik sertifikalı üretim yapan 35 çiftçi, yerel ve mevsimsel ürünlerini %100 Ekolojik Pazarlar güvencesiyle tüketicilere aracısız olarak ulaştırma imkânı buluyor. 

Zehirsiz Sofralar Zehirsiz Pazarlar

Kayseri’de 2013 yılından beri zehirsiz gıdaya erişmek isteyen tüketicilere güvenilir gıda sağlayan ve organik sertifikalı üretim yapan çiftçilerin ürünlerini pazarlayabilmesi için imkan sağlayan %100 Ekolojik Pazar, Kasım ayına kadar her pazar günü Erciyesevler Pazar Alanı’nda kurulmaya devam edecek. Ağustos-Kasım döneminde kurulan pazar yerel üreticilerin tezgâhlarına ev sahipliği yapmakla birlikte üreticiden tüketiciye adil bir üretim ve pazarlama modeli ile sürdürülebilir gıda konusunda diğer belediyelere de öncülük ediyor.

%100 Ekolojik Pazar’da, 2022 yılı verilerine göre, 180.765,00 kg. taze sebze ve meyve satışı gerçekleşirken; üreticilerin elde ettikleri toplam kazanç, iklim krizine bağlı olarak azalan ürün miktarına rağmen, 2.245.742,00 TL’ye ulaşmış durumda. Son 8 yılda 1.322.536,16 kilogram taze sebze ve meyve satışı gerçekleştiren üreticiler toplam 6.433.785,00 TL kazanç elde ederek üretim kapasitelerini geliştirmeye devam ediyor.

Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, Kocasinan’da açılan %100 Ekolojik Pazar’ın önemine şu sözlerle dikkat çekti; “Üretici örgütlenir; devlet üretimi, yerel yönetimler de sivil toplum örgütlerinin katkıları ile organik pazarları destekler; üretim ve tüketimde yerellik sağlanarak organik pazarlar üreticiden tüketiciye hale gelirse, hem sürdürülebilirlik sağlanıyor hem de organik ürünlerdeki fiyatlar aşağı çekilebiliyor. Kayseri’deki organik pazar fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’deki organik pazarların neredeyse yarısı bir bedel. Buğday Derneği olarak, Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve yerel yönetimleri işbirliği içinde hem üretim hem pazar ayağı bir arada olacak şekilde organik tarımı desteklemeye çağırıyoruz. Kocasinan %100 Ekolojik Pazar modelinin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.” 

Sadece zehirsiz ve organik sertifikalı ürünlerin satıldığı %100 Ekolojik Pazarlar ekolojik tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte, gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bir toplum yolunda dönüşüme hizmet ediyor. Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşması için çalışan Buğday Derneği’nin öncülüğünde, ilk olarak 2006 yılında İstanbul – Şişli’de açılan %100 Ekolojik Pazarlar, Kartal ve Bakırköy’ün ardından, İstanbul dışında Kayseri Kocasinan’da ve İzmit’te hizmet vermeye başladı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi.

Her Şey Kayıt Altında ve İzlenebilir

Buğday Derneği, oluşturduğu %100 Ekolojik Pazar Standartları ile organik pazarların sağlıklı işleyen ve güvenilir bir model olarak yaygınlaşmasına öncülük ederek üstlendiği bu rolü, hazırladığı internet veritabanı ile daha da ileriye taşıyor. Yerel yönetim yetkilileri, ürünlerin satış verilerini tarih, satıcı, üretici, ürün, çeşit, miktar, fiyat ve mali belgeler bazında kayıt altına alıyor. Belediyelerin yanı sıra, Buğday Derneği ve proje ortağı olan sivil toplum kuruluşları ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetimleri yapılan %100 Ekolojik Pazarlar’da, düzenli olarak ürünlerden numune alınarak akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kalıntı çıkan veya sertifika kapsamı dışında ürün sattığı tespit edilen üreticiler ve esnaf pazardan men ediliyor. Kayseri Kocasinan %100 Ekolojik Pazar da bir ziraat mühendisi tarafından düzenli olarak kontrol ediliyor ve kalıntı analizi yapılıyor.

Sağlıklı Gıdanın Adresi %100 Ekolojik Pazarlar

  • Bakırköy %100 Ekolojik Pazar: Cuma günleri, Airport Alışveriş Merkezi’nin arka açık otoparkında, 07.00-16.00 

  • Şişli %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi günleri, Cumhuriyet Mah., Gökkuşağı Lala Şahin Sok., Feriköy’de, 07.00-17.00

  • Kartal %100 Ekolojik Pazar: Pazar günleri, Kordonboyu Mah., Hükümet Cad., Ekolojik Pazar Alanı’nda, 08.00-17.00 

  • İzmit %100 Ekolojik Pazar: Cumartesi günleri, 41 Burda Alışveriş Merkezi’nde, 10.00-18.00 

  • Kayseri – Kocasinan/Erciyesevler %100 Ekolojik Pazar: Pazar günleri, Erciyesevler Mah., Mazı Sk., Kocasinan’da, 07.00-17.00 *Ağustos-Kasım ayları hizmet vermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı