Efsane müzisyen Liszt'e adanmış festival

2024 Macar-Türk Kültür Yılı boyunca dünyaca ünlü Macar besteci Franz (Ferenc) Liszt’e adanmış konserler dizisi “Franz Liszt Piyano Sezonu” adıyla gerçekleşiyor.

  • 10 Şubat 2024
  • Efsane müzisyen Liszt'e adanmış festival için yorumlar kapalı
  • 104 kez görüntülendi.
Efsane müzisyen Liszt'e adanmış festival

2024 Macar-Türk Kültür Yılı boyunca dünyaca ünlü Macar besteci Franz (Ferenc) Liszt’e adanmış konserler dizisi “Franz Liszt Piyano Sezonu” adıyla gerçekleşiyor. 23 Subat – 16 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da farklı kuşaklardan önemli Macar piyanistlerin yer alacağı dizinin ilki 23 Subat’ta Deniz Müzesi’nde başlıyor. 

Macarların deyimiyle Ferenc Liszt, 8 Haziran 1847’de İstanbul’a geldi ve burada beş hafta geçirdi. Sultan Abdülmecit’in daveti üzerine sarayda iki ve bunun haricinde biri açık hava olmak üzere İstanbul’da pek çok konser verdi. Macar kültürünün önemli bir elçisi olarak İstanbul ile özel bağı olan bu ünlü müzisyenin mirasını sürdürmek adına bir konser dizi gerçekleştiriliyor.

2024 Macar-Kültür Yılı çatısı altında organize edilen “Franz Liszt Piyano Sezonu”nda, Liszt’in birbirinden güzel pek çok eserinin seslendirileceği konserler için Macar piyano virtüözleri Türkiye’ye geliyor. 23 Subat tarihinde başlayıp 16 Aralık’ta son bulacak konser dizisi Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nin etkileyici atmosferinde gerçekleşiyor. Liszt Piyano Sezonu’na katılan virtüöz müzisyenler ayrıca İstanbul’daki devlet konservatuvarları ve üniversitelere bağlı müzik bölümlerine öğrencilere ustalık sınıfı (masterclass) eğitimleri de veriyor.

Piyano virtüözleri geçidi

Simdiye dek pek çok kıtada binden fazla konser vermiş olan, derin müzikalitesi ve göz kamaştırıcı tekniğiyle hayranlık uyandıran, Macaristan’ın önde gelen virtüözlerinden József Balog; muhteşem tekniği ve müzikalitesiyle başarılı uluslararası düzeyde hayranlık kazanan ve geçtiğimiz yüzyılın efsanevi orkestra şeflerinden Sir Georg Solti’nin en çok beğendiği piyanistlerden Adrienne Krausz; Macaristan’ın dünyaca ünlü virtüözlerinden, son derece prestijli Liszt Ödülü’nün sahibi ve Steinway Sanatçısı Gábor Farkas; Macaristan’ın çok renkli, çok yetenekli ve başarılı genç kuşak piyanistlerinden, sanatçı bir aileden gelmesi sebebiyle müziğin yanında sanatın farklı dallarıyla da ilgilenmekten uzak duramayan Róza Radnóti; Macaristan ve Orta Avrupa’nın, konserlerinde yarattığı tarifi zor “aura” ile dikkat çeken, en etkileyici virtüözlerinden Gábor Csalog; genç Macar piyanistler kuşağının yıldızı hızla parlayan değerli bir temsilcisi Fülöp Ránki; çok genç yaşında kendi kategorisindeki ulusal tüm yarışmaları kazanarak 12 yaşında Zürih’teki ünlü Tonhalle’de konser veren Macaristan’ın harika çocuğu Mihaly “Misi” Boros sahne alıyor.

2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında gerçekleşen ve Artisan Organizasyon tarafından düzenlenen, sanat yönetmenliğini Mehmet Mestçi’nin yaptığı Franz Liszt Piyano Sezonu hakkında tüm detaylar lisztpiyanosezonu.com adresinden biletler ise biletix.com’dan temin edilebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı