Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar hedef koydu

Anadolu’nun lezzetlerini dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek Ege Bölgesi’nde bitkisel ürün ihracatının lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, son 6 yılda ihracatını ikiye katladı.

  • 18 Ocak 2024
  • Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar hedef koydu için yorumlar kapalı
  • 105 kez görüntülendi.
Egeli yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar hedef koydu

Anadolu’nun lezzetlerini dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek Ege Bölgesi’nde bitkisel ürün ihracatının lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, son 6 yılda ihracatını ikiye katladı. EYMSİB, 2024 yılı için 1 milyar 450 milyon dolar ihracat hedefi koydu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Basın Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Unat, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vildan Akgedik, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Altubay, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Kaymaz, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Aydın Akyüzlü,  Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Berna Akyüzlü katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında pek çok ürün grubunda ihracat rekorları kırdıklarını ve yüzde 7’lik ihracat artışıyla 1 milyar 330 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat seviyesine ulaşmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

EİB bünyesinde üçüncü sıraya yükseldik

“İhracat Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Başkan Uçak, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına da başarılı bir giriş yaptık. 2023 yılı sonunda Ege İhracatçı Birlikleri arasında Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimizin ardından burun farkıyla dördüncü birlik olmuştuk. 2024 yılında 17 günlük ihracat performansımızla Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimizi geçerek 1 milyar 337 milyon dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan üçüncü birlik konumuna yükseldik. 2024 yılı sonu için 1 milyar 450 milyon dolar ihracat hedefi belirledik” diye konuştu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılındaki 1 milyar 330 milyon dolarlık ihracatına 805 firmanın katkısı olduğunun altını çizen Uçak, sözlerini şöyle sürdürdü, “2024 yılı da en az 2023 yılı gibi ülkemiz için önemli ve anlamlı bir yıl. Türkiye’nin yeni yüzyılının ilk yılı. Başlangıçlar daima önemlidir. Bu yıl da hedeflerimizi yüksek tutmak istiyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için büyük bir gayret ve heyecanla yılın ilk gününden itibaren çalışmaya başladık. 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatımızı, 2023 yılının sonunda neredeyse 2 kat arttırarak bu seviyelere getirdik. Bu başarının ardında ise büyük bir ekibin ve takım çalışmasının olduğunu bilmenizi isterim. Bu başarıda büyük emekleri olan Yönetim Kurulumuza, Üyelerimize, Komitelerimize, Genel Sekreterlik ve birlik çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”

Türkiye’nin ihracatının yüzde 23’ünü gerçekleştirdik

Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamullerinde 5,9 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını, bu ihracatın yüzde 23’ünün Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nce yapıldığı bilgisini paylaşan Uçak, “Ön plana çıkan ürünlerimiz ise; 160 milyon dolarla kuru domates, 141 milyon dolarla biber turşuları, 124 milyon dolarla meyve suları, 110 milyon dolarla kornişon turşuları, 70 milyon dolarla taze domates, 49 milyon dolarla kiraz ve 42 milyon dolarla taze üzüm oldu. Bu ürünlerin birçoğunda yılı ihracat rekorları ile tamamladık” yorumunda bulundu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, basın toplantısında yaptığı konuşmada, EYMSİB’in 2023 yılında 128 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yaptığı bilgisini de paylaştı. Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “İhracatımızda ilk 3 sırayı; 220 milyon dolarla Almanya, 181 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri ve 118 milyon dolarla Rusya aldı. İngiltere, Hollanda, İtalya, Polonya, Romanya, Kanada ve Fransa ilk 10 ülke içinde yer alan diğer pazarlar oldu.”

Yeni URGE Projesi başladı

2023 yılında ihracatlarını artırmak için birçok projeyi başarıyla yürüttüklerini dillendiren Uçak, “Yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında toplam 32 üye firmamızın katılımıyla yürüttüğümüz ve Ticaret Bakanlığımızın yüzde 75 oranında desteklediği 2 Urge Projemizi, Endonezya ve Singapur ticaret heyetleri ile sonlandırdık. Vakit kaybetmeden yeni bir Urge projemiz için kolları sıvadık ve bu ay itibariyle 39 firma ile yeni Urge programımıza start veriyoruz. 2024 yılında rotamız Ticaret Bakanlığımızın Uzak Pazarlar Stratejisiyle uyumlu olarak Singapur, Çin, Güney Kore gibi pazarlar olacak. Tanıtım faaliyetlerimize bu ülkelerde yoğunlaşacağız. Bugüne kadar Antalya’da düzenlenen Türkiye’nin tek yaş meyve sebze fuarı olma özelliği olan, Interfresh Fuarı’nı ciddi girişimler sonrasında İzmir’e kazandırdık. Fuar 2024 yılında ilk kez İzmir’de yapılacak. Bunun için ayrı bir heyecan duyuyoruz. 26-28 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Interfresh İzmir fuarı için de önümüzdeki dönemde yine geniş katılımlı bir tanıtım toplantısı yapmayı planlıyoruz” dedi.

TURQUALITY Projesi geliyor 

Türkiye’nin 2028 yılsonu için 400 milyar dolar ihracat hedefi belirlediğini hatırlatan Başkan Uçak, bu hedefe ulaşmak için URGE Projesi yanında Ticaret Bakanlığı’nın destek verdiği Turquality Projelerine 2024 yılında başlayacaklarını dile getirdi. Uçak, “Turquality projelerimizin önümüzdeki dönemde büyük ses getireceğini ve ülkemiz ürünlerinin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Kalıntısız üretim için çifte atak

Gıda ürünleri ithal eden ülkelerin kalıntısız ürün talepleri olduğunu aktaran Başkan Uçak, kalıntısız üretim için yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi; “Kalıntısız üretim için Ege İhracatçı Birlikleri olarak İzmir, Aydın ve Muğla illerinde toplam 17 bin 500 Akdeniz Meyve Sineği tuzağını ve Manisa ilimizde 50.000 sirke sineği tuzağını üreticilerimizin kullanımına sunduk. “Sürdürülebilirlik ilkesine” yönelik projelerimizden olan “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” projemizi 2023 yılında da ürün yelpazesini genişleterek sürdürdük ve kalıntı problemi yaşanan bölgelerimizdeki tespitlerimizi Bakanlıklarımıza rapor halinde sunduk. Yine “Gıda Kayıplarının Tespiti”ne yönelik Ege Üniversitesi ile yürüttüğümüz projemizi son aşamasına getirdik, onun da raporlarını yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşacağız.”

Gençleri tarıma kazandıracağız

Gençleri tarıma kazandırmak için ilkini 2019 yılında gerçekleştirdikleri “3.Kuşak Tarım Girişimciliği” projesine pandemi ve 6 şubat depremleri nedeniyle ara vermek durumunda kaldıklarını ifade eden Uçak, 2024 yılında projenin kapsamını genişleterek genç üretici ve ihracatçıların yetişmesine katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı