Emirates Grubu'ndan 2023-24'ün ilk yarısında rekor performans

Emirates Grubu’ndan 2023-24’ün ilk yarısında rekor performans   Emirates Grup: Bölgeler arası uluslararası seyahate yönelik güçlü talebin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre %138 artışla 10,1 milyar BAE dirhemi (2,7 milyar ABD Doları) tutarında rekor yarı yıl kârı elde etti.

  • 14 Kasım 2023
  • Emirates Grubu'ndan 2023-24'ün ilk yarısında rekor performans için yorumlar kapalı
  • 140 kez görüntülendi.
Emirates Grubu'ndan 2023-24'ün ilk yarısında rekor performans

Emirates Grubu’ndan 2023-24’ün ilk yarısında rekor performans

 

  • Emirates Grup: Bölgeler arası uluslararası seyahate yönelik güçlü talebin etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre %138 artışla 10,1 milyar BAE dirhemi (2,7 milyar ABD Doları) tutarında rekor yarı yıl kârı elde etti. Geliri, %20 artarak 67,3 milyar BAE dirhemi (18,3 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı.
  • Emirates: Havayolunun geliri, %19 artarak 59,5 milyar BAE dirhemine (16,2 milyar ABD Doları); kârı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %134 artışla 9,4 milyar BAE dirhemi (2,6 milyar ABD Doları) seviyesine ulaştı. Bu performans, havayolunun kapasitesini genişleterek bölgelerdeki güçlü talebe cevap verme ve ürün ile hizmetlere olan sürekli yatırımlarla yolcu kazanma yeteneğini yansıtıyor.
  • dnata: Faaliyetlerin artmasıyla havayolunun geliri %27 artarak 9,3 milyar BAE dirhemine (2,5 milyar ABD Doları) ulaşırken; kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre %200 artışla 709 milyon BAE dirhemi (193 milyon ABD Doları) oldu.

Emirates Grubu, şimdiye kadarki en iyi altı aylık finansal sonucunu açıkladı. Grup, 2023-24 yarıyıl net kârını 10,1 milyar BAE dirhemi (2,7 milyar ABD Doları) olarak açıklayarak, geçen yılki 4,2 milyar BAE dirhemi (1,2 milyar ABD Doları) tutarındaki rekor yarıyıl kârını %138 oranında aştı.

Grubun FAVÖK’ü, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 15,3 milyar BAE dirhemi (4,2 milyar ABD doları) seviyesinden kayda değer bir artışla 20,6 milyar BAE dirhemine (5,6 milyar ABD doları) ulaştı. Bu da güçlü işletme kârlılığını gösteriyor.

Grup, geçen yılki 56,3 milyar BAE dirhemi (15,3 milyar ABD doları) sonucuna kıyasla %20 daha iyi bir performans sergileyerek 2023-24 yılının ilk altı ayında 67,3 milyar BAE dirhemi (18,3 milyar ABD doları) gelir elde etti. Bu performans artışını tetikleyen etken, pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana dünya çapında hava ulaşımında yaşanan güçlü talep oldu. 

Grup, 2023-24 döneminin ilk yarısını, 30 Eylül 2023’teki 42,7 milyar BAE dirhemi (11,6 milyar ABD doları) değerindeki güçlü nakit pozisyonuyla kapattı. Bu tutar, 31 Mart 2023’te 42,5 milyar BAE dirhemi (11,6 milyar ABD doları) düzeyindeydi. Grup, borç ödemeleri de dahil olmak üzere işletme ihtiyaçlarını desteklemek için kendi güçlü nakit rezervlerinden yararlanmayı başardı. Emirates şu ana kadar COVID-19 ile ilgili kredilerinin 9,2 milyar BAE dirhemini geri ödedi. Grup ayrıca 2022-23 mali yılının sonunda açıklandığı üzere sahibine 4,5 milyar BAE dirhemi tutarında temettü ödedi.

Emirates Havayolu ve Grubu Başkan ve CEO’su, Majesteleri Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Salgının karanlık günlerinden daha güçlü ve daha iyi bir şekilde dönmeye yönelik planlarımızın meyvelerini görüyoruz. Grup, şimdiye kadarki en iyi yarı yıl performansımızı açıklayarak önceki rekorları aştı. 2023-24’ün ilk altı ayına ilişkin kârımız, neredeyse 2022-23’teki rekor tüm yıl kârımızla eşleşti. Bu, organizasyon içindeki kabiliyet ve bağlılığı, iş modelimizin gücü ile Dubai’nin güçlü, dayanıklı ve ilerici bir havacılık sektörünün yaratılmasını sağlayan vizyon ve politikalarının gücünü gösteren muazzam bir başarıdır.”

“Grup genelinde operasyonlarımızı güvenli bir şekilde artırmaya ve yolcu taleplerini karşılamak için çevik bir şekilde hareket etmeye devam ettik. Yolcuların tercih önceliği olabilmek için bir dizi hizmet ve ürün geliştirmesi gerçekleştirdik. Yeteneklerimizi güçlendirmek ve geleceğe hazır olduğumuzdan emin olmak için teknolojimize, çalışanlarımıza, ürünlerimize ve ortaklıklarımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

Şeyh Ahmed, sözlerine şu ifadelerle devam etti: “2023-24’ün ikinci yarısında iş bölümlerimizdeki müşteri talebinin sağlıklı kalmasını bekliyoruz ve bu dinamik pazarda kaynaklarımızı nasıl dağıttığımız konusunda çevik kalacağız. Aynı zamanda artan akaryakıt fiyatları, güçlenen ABD doları, enflasyonist maliyetler ve jeopolitik konular gibi dalgalanmaları da yakından takip ediyoruz.”

Artan operasyonları ve ticari faaliyetleri desteklemek için, Emirates Grubu’nun çalışan sayısı, 31 Mart 2023’e kıyasla %6 artarak 30 Eylül 2023’te 108.996’ya ulaştı. Hem Emirates hem de dnata, gelecekteki gereksinimlerini desteklemek için devam eden işe alımlar yapıyor.

Emirates Havayolu

Emirates, pazarlardaki müşteri taleplerini karşılamak için merkezi Dubai aracılığıyla kapasite ve bağlantılar ekleyerek global uçuş operasyonlarını artırmaya devam etti. 2023-24’ün ilk yarısında havayolu, A380 operasyonlarını Bali, Pekin, Birmingham, Kazablanka, Nice, Şangay ve Tayvan’a yeniden başlattı.

Temmuz ayında, yeni varış noktası ve havayolunun Kanada’daki ikinci kapısı olan Montreal’e günlük aktarmasız seferler başlattı.

Müşteriler için bağlantı seçeneklerini genişleten Emirates, 2023-24’ün ilk altı ayında Aegean Havayolları, Air Canada, Etihad Havayolları, Kenya Havayolları, Philippine Havayolları, Maldivian, Sri Lankan Havayolları ve United Havayolları olmak üzere 8 havayoluyla ortak uçuş ve hatlar arası anlaşma imzaladı. Qantas’ın kurulduğu 2013 yılından bu yana 15 milyondan fazla yolcunun ortak uçuş programlarından yararlandığı Emirates ve Qantas arasındaki ortak uçuş anlaşması, 2027 yılına kadar 5 yıl daha uzatılması için onay aldı. 

Havayolu, 30 Eylül itibarıyla Boeing 777 filosunun tamamını ve 104 adet A380’i kullanarak 144 havalimanında yolcu ve kargo hizmetleri veriyor. 2023-24’ün ilk altı ayında, 10 adet A380 uçağı, tamamen yenilenen kabin iç mekanları ve Premium Economy koltukları da dahil olmak üzere en yeni uçak içi ürünlerle, Emirates’in retrofit programından çıktı. Bu da havayolunun çok rağbet gören Premium Ekonomi hizmetlerini New York JFK, Houston, San Francisco, Los Angeles ve Singapur dahil olmak üzere daha fazla yeni rotada kullanmasına olanak sağladı.

Emirates, 2023-24’ün ilk yarısında Hollywood aktrisi Penelope Cruz’un yer aldığı yeni bir global marka reklam kampanyası ve yolcuların seyahat deneyimini geliştirmeye yönelik Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde bulunan yeni bir şehir check-in uygulaması, Emirates Skywards üyeleri için uçakta ücretsiz Wi-Fi ve müşterilerin seyahatten önce yemek tercihlerini yapabilmeleri için yeni bir yemek ön siparişi olanağı sunan girişimler başlattı.

Yılın ilk altı ayında toplam kapasite, genişletilmiş uçuş programı nedeniyle %25 artışla 28,5 milyar Arz Edilen Ton-Kilometre (ATKM) seviyesine ulaştı.

Arz Edilen Koltuk-Kilometre (ASKM) olarak ölçülen kapasite %30 artarken, Ücretli Yolcu-Kilometre (RPKM) cinsinden ölçülen taşınan yolcu trafiğinde ise %35 artış kaydedildi. Ortalama Yolcu Koltuk Faktörü ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki %78,5 seviyesinden %81,5’e yükseldi.

Emirates, 1 Nisan – 30 Eylül 2023 tarihleri toplamda 26,1 milyon yolcu taşıyarak, taşınan yolcu sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %31 artış kaydetti. Emirates Skycargo, global kargo pazarındaki genel düşüşe rağmen, yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre %11 artışla 1.035.000 tonluk artış kaydetti. Bu sonuç, kargo bölümünün müşteri taleplerini özel ürünlerle karşılama kabiliyeti ile kargo uçağı ve kargo operasyonlarıyla sunulan mükemmel ağ seçeneklerinin gücünü yansıtıyor.

Emirates’in 2023-24 yılının ilk yarısındaki kârı, geçen yılın aynı dönemindeki 4,0 milyar BAE dirhemi (1,1 milyar ABD Doları) kâra kıyasla 9,4 milyar BAE dirhemi (2,6 milyar ABD Doları) ile yeni bir rekora ulaştı. Diğer faaliyet gelirleri de dahil olmak üzere Emirates’in toplam gelirleri, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 50,1 milyar BAE dirhemi (13,7 milyar ABD Doları) seviyesinden %19 artışla 59,5 milyar BAE dirhemine (16,2 milyar ABD Doları) yükseldi.

Havayolunun rekor performansı, faaliyet gösterilen uluslararası pazarlardaki seyahate yönelik güçlü yolcu talebine ve Emirates’in bu talebi karşılayacak kapasiteyi harekete geçirme becerisi ile müşterilerine verdiği büyük değer ve hizmete atfediliyor.

Emirates’in yakıt dahil doğrudan operasyon maliyetleri, artan operasyonlara paralel olarak %9 arttı. Havayolunun operasyon maliyetinin en büyük bileşeni olmaya devam eden yakıt, geçen yılın aynı döneminde %38 iken bu yıl %34’e düştü.

Altı aylık sürede görülen güçlü talep ve faaliyetlerdeki büyümeye paralel olarak Emirates’in FAVÖK’ü, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 14,7 milyar BAE dirhemi (4,0 milyar ABD doları) seviyesinden %33’lük bir artışla 19,5 milyar BAE dirhemine (5,3 milyar ABD doları) yükseldi.

dnata

dnata; kargo ve yer hizmetleri, ikram servisi ve perakende ile seyahat hizmetleri iş kollarında operasyonlarını artırmaya devam etti. Bu durum, 2023-24’ün ilk altı ayında güçlü bir gelir artışı sağladı. 

2023-24’ün ilk yarısında dnata’nın ikram ve havaalanı hizmetleri, uluslararası operasyonlarında önemli yeni sözleşmelere imza atarak mevcut müşterilerini artırdı. Bu durum, dnata’nın havayolu müşterilerinin büyüyen operasyonlarına hizmet etme ve vasıflı işgücü eksikliği, tedarik zinciri sorunları ve enflasyonist baskılar gibi birçok pazarda devam eden operasyonel zorluklara rağmen yüksek kaliteli ürün ve hizmetler sunma kabiliyetini gösterdi.

dnata ayrıca işletmesine stratejik yatırımlar yapmaya ve müşteri ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermek için yenilikçi teknoloji ve diğer girişimleri uygulamaya devam etti. 2023-24’ün ilk yarısında öne çıkan gelişmeler arasında Imagine Cruising’in ek %29 hissesinin satın alınması ve böylece Birleşik Krallık’ın önde gelen seyahat ve konaklama tatili distribütörlerindeki hisselerinin %81,4’e çıkarılması; dnata’nın Singapur’daki kargo operasyonlarını ve kabiliyetini geliştirmek için yapay zekâ destekli çözümlerin uygulanması; dnata Logistics, Arabian Adventures, Alpha Flight Services ve City Sightseeing tarafından emisyonları azaltmak ve daha düşük çevresel ayak izine sahip taşımacılık seçeneklerine yönelik artan müşteri beklentilerini karşılamak adına BAE’deki karayolu taşıma araçları için kullanılan biyoyakıt karışımına geçiş yer alıyor.

Diğer faaliyet gelirleri de dahil olmak üzere dnata’nın toplam gelirleri, geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 7,3 milyar BAE dirhemi (2,0 milyar ABD doları) seviyesinden 9,3 milyar BAE dirhemine (2,5 milyar ABD doları) çıktı.

dnata’nın toplam kârı ise, geçen yılki 236 milyon BAE dirhemi (64 milyon ABD doları) seviyesinden 709 milyon BAE dirhemine (193 milyon ABD doları) yükseldi.

dnata‘nın en büyük gelir kalemi olan havalimanı işletme hizmetlerinden elde edilen gelir, özellikle Avustralya, Singapur ve Birleşik Krallık’ta artan talebe bağlı olarak, geçtiğimiz yıla kıyasla %18 artışla 4,1 milyar BAE dirhemine (1,1 milyar ABD doları) çıktı. dnata’nın tüm operasyonları genelinde yer hizmeti verdiği uçak sayısı %11 artışla 384.656’ya çıkarken, pandemi kaynaklı dalgalanmanın global hava taşımacılığı pazarındaki düşüşü artırmasının ardından elleçlenen kargo hacmi %5’lik bir düşüşle 1,3 milyon tona geriledi.

dnata’nın uçuş içi ikram ve perakende operasyonları, müşteri talebini karşılamak amacıyla Avustralya, İtalya, Birleşik Krallık ve ABD’de artırılan üretimle birlikte %45 oranında artarak, şirket gelirlerine 3,5 milyar BAE dirhemine (942 milyon ABD doları) katkıda bulundu. Uçuşta taşınan yemek sayısı geçtiğimiz yılki 50,5 milyon seviyesinden %31’lik bir artışla 66,3 milyona yükseldi.

dnata’nın seyahat hizmetlerinden elde edilen gelir, Destination Asia ve Imagine Cruising’in desteğiyle geçtiğimiz yılki 1,2 milyar BAE dirhemi (323 milyon ABD doları) düzeyinden %16 artışla 1,4 milyar BAE dirhemine (375 milyon ABD doları) çıktı. Seyahat hizmetlerinin toplam satış işlem değeri (TTV) ise geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki 3,5 milyar BAE dirhemi (960 milyon ABD doları) seviyesinden 4,0 milyar BAE dirhemine (1,1 milyar ABD doları) çıktı.

Emirates Hakkında: 

Emirates, dünyayı global merkezi olan Dubai aracılığıyla birbirine bağlayan, dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biridir. Emirates, bugüne kadar 500’ün üzerinde uluslararası ödül kazandı. Modern, verimli ve rahat uçaklarıyla 1987 yılından beri Türkiye’deki yolcularını Dubai üzerinden dünyaya bağlıyor. Emirates, ikonik çift katlı süperjumbo Airbus A380 ve Boeing 777 – 300ER uçakları ile İstanbul Havalimanı’ndan haftada toplam 21 sefer gerçekleştiriyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı