Güneş Alerjisi nedir?

  • 10 Temmuz 2021
  • Güneş Alerjisi nedir? için yorumlar kapalı
  • 1.060 kez görüntülendi.
Güneş Alerjisi nedir?

Güneşin iyice kendini hissettirmesiyle kimisini yaz, deniz, güneş heyecanı sararken kimileri için de bu güneşli günlerin can sıkıcı günlerin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebebi ise güneşi gördüğüne insanı bin pişman eden güneş alerjisi sorunu.

Güneş Alerjisi Nedir?

Güneş alerjisi; cildin güneşten gelen ultraviyole( UV) ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalmasıyla oluşan cilt sorunudur. UV ışınlarının birçok zararlarından biri de alerjik reaksiyonları tetiklemesidir.

Güneş alerjisi mart ayının güneş ışınlarıyla başlayıp yaz ortasına kadar devam eden bir süreçtir. Kış boyunca kapalı kalıp güneş ışınlarına alışmamış olan kollar, bacaklar, boyun, dekolte bölgesi gibi kısımlarda alerji, semptomlarını göstermeye başlar. Kızarıklık, sivilce gibi kabarıklıklarla birlikte yoğun kaşıntı en belirgin özelliğidir. Beyaz tenli insanlarda görülme sıklığı esmer tenlilere göre çok daha fazladır. Kişiler şikâyetleri sonucu doktora başvurduğunda tanısı, genelde ciltteki görüntüyle konulabilmektedir. Bunun dışında teşhisi koymaya yardımcı olarak yapılacak testler ise şunlardır;

  • Ultraviyole(UV) ışık testi
  • Photopatch testi
  • Kan testi

Güneş Alerjisi

Güneş Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanı konulduktan sonra izlenecek yol rahatsızlığın derecesine göre belirlenir. Alerji problemi yaşayan kişiler güneş ışınlarının yoğunluğu artmadan önce güneş kremi kullanmaya başlamalıdır. Bu şekilde semptomların başlamasının önüne geçilebilir.

Alerji başlamışsa yüksek faktörlü ve mineral filtreli güneş kremleri tercih edilmeli. Alerji kişiyi rahatsız edecek boyuta ulaştığında ise, doktor tarafından verilecek cilde sürülen kremler veya alerji haplarıyla yoğun kaşıntı ve döküntülerin önüne geçilmesi mümkün olmaktadır. Çok şiddetli durumlarda ise kortizon tedavileri uygulanmaktadır. Bütün bunlarla birlikte dikkat etmemiz gereken birkaç hususta şöyledir;

  • Güneş kremini hayatınızın bir parçası haline getirin. Gölgede bulunsanız dahi güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayın ve 2 saatte bir kreminizi mutlaka yenileyin. Unutmamak gerekir ki UV ışınlarına gölgede olsun, evimizin balkonunda olsun birçok yerde maruz kalmaktayız.
  • 10:00 ve 14:00 saatleri arası güneş ışınlarının en zararlı olduğu zaman aralığıdır. Mümkünse bu saatler arasında dışarda zaman geçirmemeye özen gösterilmeli.
  • Dışarı çıkarken özellikle açık tenli kişiler koruyucu kullanmaları dışında şapka, güneş gözlüğü kullanımına da ayrıca önem vermeli.
  • Güneş ışığını yansıtabilecek şekilde olan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.