Küresel Ticari Sigorta Fiyatları 2023 Yılının İkinci Çeyreğinde Yüzde 3 Arttı

Müşterilerinin sektörlerine özel riskleri etkili bir şekilde yönetmeleri için yaratıcı çözümler sunan Marsh’ın yayınladığı ‘Küresel Sigorta Piyasa Endeksi’ne göre küresel ticari sigorta fiyatları, ılımlı artış trendini sürdürerek 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 artış gösterdi.

  • 10 Ağustos 2023
  • Küresel Ticari Sigorta Fiyatları 2023 Yılının İkinci Çeyreğinde Yüzde 3 Arttı için yorumlar kapalı
  • 137 kez görüntülendi.
Küresel Ticari Sigorta Fiyatları 2023 Yılının İkinci Çeyreğinde Yüzde 3 Arttı

Müşterilerinin sektörlerine özel riskleri etkili bir şekilde yönetmeleri için yaratıcı çözümler sunan Marsh’ın yayınladığı ‘Küresel Sigorta Piyasa Endeksi’ne göre küresel ticari sigorta fiyatları, ılımlı artış trendini sürdürerek 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3 artış gösterdi. Siber sigorta fiyatlarında ılımlı artış devam ederken, sabit kıymet teminatlarında küresel sıkıntılar sürüyor. 

Dünyanın lider sigorta brokeri ve risk danışmanı Marsh tarafından açıklanan ‘Küresel Sigorta Piyasası Endeksi’ne göre küresel sigorta fiyatları, 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 3 artış gösterdi. 2023’ün ilk çeyreğinde ise yüzde 4’lük bir büyüme gerçekleşmişti. 2022 yılının dördüncü çeyreğinde de yüzde 4 artış gösteren küresel ticari sigorta pazarında arka arkaya artış görülen 23’üncü çeyrek oldu. 

Finansal ve profesyonel sigortalarda prim düşüşleri yaşanması ve siber sigorta piyasasında devam eden artış hızı yavaşlamasına rağmen sigorta fiyatları, ikinci çeyrek boyunca tüm bölgelerde oldukça tutarlıydı. Bunda en büyük etken, ikinci çeyrekte en yüksek artışı gösteren sabit kıymetler sigortasındaki artışların dengelenmesi olarak gözüküyor. İngiltere’de yüzde 1’lik (2023’ün birinci çeyreğinde oran yüzde 3), Pasifik’te yüzde 2’lik (Yüzde 7’den düştü) artış görülürken Asya’da fiyatlar sabit kaldı. Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 8’lik, Kıta Avrupası’nda yüzde 5’lik ve ABD’de yüzde 4’lük artışlarla 2023’ün birinci çeyreği ile aynı oranda fiyat artışları yaşandı. 

Raporda öne çıkan bazı önemli bulgular şöyle; 

  1. Küresel olarak sabit kıymet sigortası fiyatları ikinci çeyrekte, birinci çeyrek ile aynı oranda yani ortalama yüzde 10 artış gösterdi. Aynı zamanda kaza sigortası fiyatları da birinci çeyrekte olduğu gibi yüzde 3’lük bir artış yaşadı.
  2. Art arda dört çeyrek boyunca, finansal ve profesyonel sigortalar alanlardaki genel fiyatlandırma düştü. İngiltere’de görülen daha yüksek oranlardaki düşüşlerin etkisiyle, ortalama fiyatlar, 1’inci çeyrekteki yüzde 5’lik düşüşe kıyasla, 2’inci çeyrekte yüzde 8 düştü.
  3. Küresel olarak siber sigorta fiyatları, 2022’nin 4’üncü çeyreğindeki yüzde 28 ve 2023’ün 1’inci çeyreğinde yüzde 11’lik artışa kıyasla, 2’inci çeyrekte ortalama yüzde 1’lik artış gösterdi. Böylece artış hızındaki yavaşlama süreci devam etti. Artış hızındaki yavaşlama, özellikle ABD’de birinci çeyrekteki yüzde 11’lik artış oranına kıyasla 2’inci çeyrekte yaşanan yüzde 4’lük artışta belirgin bir şekilde gözlendi.
  4. Enflasyonun aktif değerler ve hasar maliyetleri üzerindeki etkisine ilişkin endişeler sigorta şirketlerinin odak noktası olmaya devam ediyor. 

Rapor sonuçlarını değerlendiren Marsh Türkiye CEO’su Yeşim Aksüt, “Müşterilerimiz için yönetici sorumluluk ve siber sigortalardaki olumlu eğilimleri memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak sabit kıymet sigortalarında devam eden fiyat artışları özellikle doğal afetlerin sabit kıymet sigortaları üzerindeki etkileri müşterilerimiz için endişe kaynağı olmaya devam ederken bizim için de odak noktası olmayı sürdürüyor. 2023’ün ikinci yarısına doğru ilerlerken, müşterilerimizle birlikte çalışarak, devam eden belirsizlik ortamında karşılaşacakları zorlukları aşmalarına yardımcı olacak geniş bir seçenek yelpazesini keşfediyoruz ve sigorta pazarından en iyi sonuçları elde etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı