Sanatçı Heyecan Şahin'den Karya'lı kadınlara İthaf “Athena'dan Çomakdağ'a Karyaditler"

Sanatçı Heyecan Şahin son çalışmalarını Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Bodrum Heradot Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 101 eserin yer aldığı, Fark Yaratan Karyalı Kadınlar sergisinde sanatseverlerle buluşturdu.

  • 06 Mart 2024
  • Sanatçı Heyecan Şahin'den Karya'lı kadınlara İthaf “Athena'dan Çomakdağ'a Karyaditler" için yorumlar kapalı
  • 92 kez görüntülendi.
Sanatçı Heyecan Şahin'den Karya'lı kadınlara İthaf “Athena'dan Çomakdağ'a Karyaditler"

Sanatçı Heyecan Şahin son çalışmalarını Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Bodrum Heradot Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 101 eserin yer aldığı, Fark Yaratan Karyalı Kadınlar sergisinde sanatseverlerle buluşturdu. “Athena’dan Çomakdağ’a Karyatditler başlıklı üç çalışmasıyla sergiye katılan Heyecan Şahin,  Karya bölgesi kadınlarının,  Egeden Akdeniz’e uzanan bu güzel coğrafyayı hem daha yaşanılabilir kıldıklarını hem de düşman karşısında dik duran her çağın amazonları olduklarını söylüyor.

Çomakdağ’ın Karyalı kadınlarının dokumacılığın tanrıçası Athena’dan aldıkları mirası dokudukları halı ve kilimin yanı sıra başlarına taç yaptıklarını söyleyen Heyecan Şahin, sergide yer alan Athena’nın Armağanı, Zırhlı Kadınlar ve  Çomakdağ Kadınları adlı üç çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:

Athena’nın Armağanı 

Atkı renklendirmelerini topraktan gökyüzüne doğru yaptım ki, zeytin ağacının dalları güneşe ulaşsın. Ağacın gövdesini ve dallarını hayatımızı ışıldayan boncuklarla donattım. Seramikten zeytin ve zeytin yapraklarını parmaklarımı delme pahasına diktim. Yeter ki çalışmamı gören zeytin ağacına tekrar tekrar aşık olsun ve sarılmak istesin ayrılmamacasına.

Zırhlı Kadınlar

Benim çalışmalarımda kadınlarım hayat enerjisiyle kıpkırmızı bedenlerinin içine metal çubukları birleştirerek yaptığım zırhları giyerler sessizce. Siz Egeli kadınların öyle şen şakrak umursamaz görüntüsüne kanmayın. Tarih boyunca yaptığı gibi en zorlu zamanlarda zırhını içinden çıkarır kalbini ortaya koyar.

Çomakdağ Kadınları

Kilim dokumasında seçtiğim koyu zemini Çomakdağ’ın gülleriyle bir gül bahçesine çevirmek   istedim. İstedim ki her karanlığın ardında bir ışık, bir güzellik olsun.

Zırhları insanlar üzerine giyer diye düşünürüz canımızı acıtacak nesnelerden korunmak için. Yumuşacık, beyaz tenli, sevgi dolu gözleri ışıl ışıl, barışçıl Karya’lı kadınlar ise, gerektiğinde kendini ve sevdiklerini koruyabilmek için en görünmez yerlerinde saklarlar zırhlarını.

Hatice Hanımla köy sokaklarında

Sanatçı, yaşadığı, gördüğü, öğrendiği pek çok durumu, geçmişten süzülen bilgilerin, deneyimlerin günümüze yansıması olarak değerlendiriyor ve Karya topraklarında yıllar boyunca olanları içselleştirdiğini belirtiyor. Heyecan Şahin bu duygularla da, Ege kasabalarının hemen her evinden yükselen dokuma tezgahı seslerinin çağrısına uyarak Bodrum’un şirin bir köyünde Hatice hanımla birlikte sergide yer alan kilimlerin çözgülerini köy sokaklarında çözüyor.

“Fark yaratan Karya’lı Kadınlar” sergisi hiç bir güçlükten yılmayan, üretmekten, gerekirse savaşmaktan kaçınmayan tüm yükü bir Karyadit gibi başı üzerinde taşıyan, fark yaratan  Karya’lı kadınlara ithaf edildi.

Heyecan Şahin

Çalışmalarında kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı bireylere ait meselelere dikkat çekmek ve onlarla ilgili duygularını bir başka anlatımla sanatseverlerle paylaşmayı rehber edinen Heyecan Şahin, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü’yle, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra,  çocukluk hayalini gerçekleştirmek üzere üçüncü kariyerine başladı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu.  

Şahin’in ayrıca, mevsimlik tarım işçilerinin eğitimde dezavantajlı çocuklarına, kırsalda kendi yaşam alanlarında resim ve seramik çalışmaları yaptırmak için de girişimleri var.

Sergiler:

– Enaniyet Zinciri… Kişisel

– Mülkiyeli ressamlar sergisi… Karma

– Stratonikeia sergisi… Karma

– 100. Yılda Atatürk… Karma

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı