Türkiye Sigorta Birliği:  “BES 20. yılında 700 milyar TL fon büyüklüğünü aştı."

Türkiye Sigorta Birliği:  “BES 20.

  • 07 Aralık 2023
  • Türkiye Sigorta Birliği:  “BES 20. yılında 700 milyar TL fon büyüklüğünü aştı." için yorumlar kapalı
  • 107 kez görüntülendi.
Türkiye Sigorta Birliği:   “BES 20. yılında 700 milyar TL fon büyüklüğünü aştı."

Türkiye Sigorta Birliği: 

“BES 20. yılında 700 milyar TL fon büyüklüğünü aştı.”

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, BES’in 20. yılına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 20 yıldır bireylerin tasarruflarını ve emeklilikte yaşam standartlarını korumaları açısından olduğu kadar, ülke ekonomisi için de kritik değer taşıyan BES’in 700 milyar TL fon büyüklüğünü aşarak gücünü ispat ettiği vurgulandı. 

Sigorta ve emeklilik sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB), son yıllarda yapılan düzenlemelerle bütünsel yapıya kavuşarak ‘tasarrufun merkezi’ hâline gelen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’nin 20. yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Kurulduğu 2003 yılından itibaren istikrarlı büyümesini sürdüren BES’in katılımcı sayısı Emeklilik Gözetim Merkezi’nin güncel verilerine göre 16 milyona yaklaşmış olup, Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise bir rekora daha imza atarak 700 milyar TL’yi aştı. BES’in son yıllardaki lokomotifi olarak adlandırdığımız 18 yaş altında ise, kısa sürede çok hızlı bir büyüme ile her yaş grubundan çocuğumuza 1 milyonu aşkın sözleşme kuruldu. 

2001 yılı Ekim ayında yürürlüğe giren BES Kanunuyla ilk sözleşme 27 Ekim 2003 tarihinde düzenlendi. BES’in bu günlere gelmesinde en önemli gelişmelerden biri 2013 yılında başlayan Devlet Katkısı desteği oldu. 2017 yılı başında ise Otomatik Katılım Sistemi ile milyonlarca çalışan BES’le tanıştı. Son dönemdeki en önemli gelişmeler ise; 2021 Mayıs ayı itibariyle 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil olması ve aynı yılın Temmuz ayında tüm şirketlerin fonlarına yatırım yapma imkânı sağlayan BEFAS’ın faaliyete geçmesi ile 2022 başından itibaren devlet katkısı oranının %30’a çıkması olarak sıralanabilir.

Bu yıl 20. yaşını kutlayan BES, finans sisteminin en etkili araçlarından biri olarak başarılı performansıyla vatandaşların yüzünü güldürmeye devam ediyor. BES’teki fon tutarı ve katılımcı sayısı artışının istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi için son dönemde konut alımı, evlilik, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında kısmi çekiş hakkı tanınması ve katılımcıların finansal ihtiyaçlarını karşılarken birikimlerinin temlik edilmesine olanak sağlanması, vatandaşın BES’e olan ilgisini daha da artırmakta.

Her türlü risk profiline uygun fonun bulunduğu BES’te kısa vadeli yatırım tercihleri ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilse de uzun vadeli fonlar sayesinde ciddi kazanımlar elde edilebiliyor.  TSB, sistemin uzun vadeli yapısına uygun tercihlerin katılımcıları koruduğunu ve birikimlerini ciddi anlamda büyüttüğünü vurguladığı açıklamasında şu bilgilere yer verdi: 

“BES, bireylere uzun vadeli tasarruf alışkanlığı kazandırma ve ülke tasarruflarını artırma rolü ile katılımcılarımızın menfaatlerinin en iyi şekilde korunması, getirilerinin maksimize edilmesine yönelik tüm paydaşların desteğiyle önemli bir görevi yerine getirmektedir. Geçmişe dönük verilere baktığımızda, 5 yıllık dönemde BES ve OKS fonlarının TÜFE’nin 32 puan üzerinde ortalama getiri sağladığı görülmektedir.”

Diğer yandan, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin ihdası için çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte olup OKS’nin işveren katkısı ile tamamlayıcı bir emeklilik sistemine dönüşmesiyle BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesi de sağlanmış olacak.  

BES’te sektör olarak toplam fon büyüklüğü hedefi 2024 ilk yarısı için 1 trilyon TL olup, 2024 yıl sonunda ise 1,3 trilyon TL büyüklüğe ulaşılması bekleniyor. BES 20 yıllık başarı hikayesiyle Cumhuriyetimizin 100. yılında da vatandaşların en önemli tasarruf araçlarından biri olma ve ekonominin çok ihtiyaç duyduğu yatırım kaynağı yaratma misyonunu başarıyla sürdürmekte.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı