Avrupa Kulüpler Kupası'nda Türk Satranççılarının Büyük Başarısı

Türk satranççılar katıldıkları uluslararası turnuvalarda elde ettikleri başarılarına bir yenisini daha ekledi.

  • 09 Ekim 2023
  • Avrupa Kulüpler Kupası'nda Türk Satranççılarının Büyük Başarısı için yorumlar kapalı
  • 122 kez görüntülendi.
Avrupa Kulüpler Kupası'nda Türk Satranççılarının Büyük Başarısı

Türk satranççılar katıldıkları uluslararası turnuvalarda elde ettikleri başarılarına bir yenisini daha ekledi. Arnavutluk’un Durres (Dıraç) şehrinde 1-7 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen ve satrancın “şampiyonlar ligi” olarak tanımlanan Avrupa Kulüpler Kupası’nda Göktürk Satranç Spor Kulübü üçüncü oldu. Turnuvada bireyselde de yüksek performans sergileyen Türk millileri üç masa derecesine de ulaştı. Satrançta dünyanın 1 numaralı ismi GM Magnus Carlsen dâhil, ELO’su yüksek, iyi satranç oyuncularının yer aldığı turnuvada, dünya satranç otoritelerinin adından övgüyle bahsettiği genç yıldız IM Ediz Gürel turnuvanın “en başarılı sporcusu” oldu. Türk Hava Yolları Spor Kulübü sporcusu IM Ediz Gürel 7’de 7 yaparak altıncı masa birincisi olurken, +20.6 ratinge ulaştı. Gürel, uzun yıllar unutulmayacak bir performansla güçlü rakiplerini geride bırakarak turnuva birincisi oldu ve zirveye yerleşti.

Göktürk Satranç Spor Kulübü sporcusu, dünya ilk 100’ünde yer alan GM Mustafa Yılmaz ise 7’de 5,5 yaparak ikinci masa üçüncüsü oldu, +10.2 ratinge ulaştı. Göktürk Satranç Spor Kulübü sporcusu IM Eray Kılıç da +21.7 ratinge ulaştı, 7’de 6 yaparak beşinci masa ikincisi olmayı başardı ve GM normunu elde etti.

Türkiye üç takımla yarıştı

Türkiye, Arnavutluk’ta kadınlar ve açık olmak üzere iki kategeoride yedi tur olarak oynanan Avrupa Kulüpler Kupası’na bu yıl 2 kulüp ve 3 takımla katıldı. Göktürk Satranç Spor Kulübü açık ve kadınlarda, Türk Hava Yolları (THY) Spor Kulübü ise açık kategoride yarıştı. GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Emre Can, GM Cem Kaan Gökerkan, IM Eray Kılıç ve IM Deniz Özen’den oluşan Göktürk Satranç Spor Kulübü açık kategoride son turda bir başka Türk takımı THY’yi yenerek bronz madalyaya ulaştı. Bu yıl Türkiye Satranç Süper Ligi’nin de şampiyonu olan ve otoritelerin geleceğin süper GM’si diye tanımladığı Ediz Gürel’in yer aldığı THY Spor Kulübü ise turnuvayı altıncı sırada tamamladı. Toplamda 33 ülkeden 121 sporcunun yarıştığı kadınlar kategorisinde ise Göktürk Satranç Spor Kulübü takımı 8 oldu.

GM Magnus Carlsen’in kulübü şampiyon

Bu yıl 38’incisi düzenlen 2023 Avrupa Kulüpler Kupası’nda Norveç’ten Offerspill kulübü Avrupa Kulüpler Kupası’nda birinci oldu. Satrançta dünyanın 1 numarası GM Magnus Carlsen liderliğindeki takım olağanüstü performans gösterdi. Offerspill, namağlup şampiyon oldu. Turnavayı, Çekya’dan Novy Bor kulübü ise ikinci olarak bitirdi.

54 ülkeden 84 kulüp 601 satranççı mücadele etti

Avrupa Kulüpler Kupası’na bu yıl Türkiye’nin yanı sıra aralarında Norveç, Çekya, Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hırvatistan, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İsrail, İtalya, Fas, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’nin de bulunduğu toplam 54 ülkeden, 84 takım ve 601 sporcu katıldı.

“Millilerimizle gurur duyuyoruz”

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Avrupa Kulüpler Kupası’nda gösterdikleri müthiş performans için kulüp yöneticilerini, antrenörleri ve sporcuları kutlayarak şunları söyledi: “Türk yıldızları her katıldıkları turnuvadan kupa ve madalyayla dönüyor. Alt yapıya yaptığımız yatırımlarla müthiş bir nesil geliyor. Aldığımız başarılar, attığımız doğru adımların sonucudur. Çok mutluyuz. Türk millilerimizden kurulu takımıyla başarılı maçlar çıkararak, bronz madalya elde eden Göktürk Satranç Kulübü’nü kutluyorum. THY Satranç Kulübümüzü de başarılı performansı nedeniyle tebrik ediyorum. GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Emre Can, GM Cem Kaan Gökerkan, IM Eray Kılıç, IM Deniz Özen ile gurur duyduk Sporcularımız bireyselde de önemli başarılara imza attılar. Turnuvada müthiş bir başarıya imza atarak, turnuvanın en başarılı sporcusu olan genç yıldızımız IM Ediz Gürel’i, beşinci masa ikincisi olan ve GM normunu alan Eray Kılıç’ı, ikinci masa üçüncüsü olan usta sporcumuz GM Mustafa Yılmaz’ı ve Avrupa Kulüpler Kupası’nda başarılarıyla bizleri gururlandıran tüm kulüplerimizi ve sporcularımızı tebrik ediyorum. Türk satrancının varlığını Avrupa’da ve dünyada güçlendiren millilerimizle gurur duyuyoruz. Biz de gençlerimiz için, Türk satrancının gelişimi ve ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmaya devam ediyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı