Döküm Nedir?

  • 19 Ekim 2023
  • Döküm Nedir? için yorumlar kapalı
  • 288 kez görüntülendi.
Döküm Nedir?

Sıvı olan bir maddenin istenilen şekle dönüşmesi için bir kalıp yardımıyla şekillendirilmesi işine döküm denir. Üç aşamalı olan bu işlemde öncelikle madde yüksek derecede eritilir, eritilen madde uygun kanaldan kalıba dökülür madde soğutulur ve kalıptan çıkartılır. Maddenin genişliği, uzunluğu yüksekliği dönüştürülmek istenen boyutlarda elde edilir.

Neden Döküm Uygulaması Yapılır?

Üretimde çok çeşitli döküm yöntemleri denenir. Daha önceleri el işçiliği ile yapılan işlemler zaman içerisinde fabrikasyon yöntemine evrimleşti. Gerek el işçiliği gerek ise fabrikasyon aşamasında maddeyi istenilen şekle koymak zorlaşınca döküm yöntemi kullanıldı.

Kaç Çeşit Döküm Yöntemi Vardır?

Eski çağlardan bu yana bilinen döküm yöntemi 3 şekilde uygulanır. Bu uygulamalar kum döküm, basınçlı döküm, alçı kalıp ve hassas döküm şeklindedir. Hassas döküm de kendi içerisinde 3 alt başlığa ayrılır.

Vakum yöntemi, sanayi yöntemi ve doğrudan döküm yöntemi hassas döküm yöntemleri içerisinde yer alır. Bu yöntemlerin tamamı geleneksel döküm yöntemi adı altında toplanır. Ayrıca modern döküm yöntemleri vardır ve bunlarda 2 alt sınıfa ayrılır. Bu yöntemler de atılabilir ve atılamaz olarak kendi içerisinde ayrılır.

Döküm Muayene Yönteminde Kullanılan Ölçütler

Manyetik parçacık testi yöntemi ile ölçülen madde çeliktir. Alüminyum dökümler için uygulanan muayene testi ise sıvı penetrant testidir.

Döküm Yöntemi Mükemmel Sonuç Verir Mi?

Uygulaması kolay ve ekonomik olan döküm işleminden %100 profesyonel sonuç almak mümkün olmamaktadır. Döküm sonrası karşılaşılacak sonuçlar arasında, kabarcıklar, çöküntüler, kalıptan kaynaklı sorunlar ve metal alaşımların yarattığı metalürjik sorunlar ile karşılaşmak mümkün.

İyi Bir Döküm Sonucu İçin

Uygun döküm yöntemi iyi döküm için şartların başında gelir. Kalıp dizaynı, seçilecek kalıbın şekli, eritilecek malzemenin istenilen erime noktasına getirtilmesi, kalıba eriyen alaşımın sorunsuz aktarılması, döküm yapısı incelenerek, takip edilerek sonuçlandırılır.

Döküm Ürün Örnekleri

Genellikle mutfak gereçleri olarak tercih edilen döküm ürünler bunlarla sınırlı olmayıp özellikle savunma sanayi teçhizatları, altın, demir gibi maden ticareti, pleksi ve plastik türevler, otomotiv, havacılık, şişe cam sanayi, mutfak araç gereçleri döküm yöntemi ile elde edilen ürünlere örnek olarak verilebilir.

Dökümhanedeki İşlemler Otomotiv Bileşenleri, Havacılık Parçaları

Pek çok alanda uygulanan ve nanoteknoloji yöntemi ile elde edilen ürünlerin çoğu hızlı üretim ve ekonomik açıdan dökümhanelerde üretilir. Dökümhanenin bölümleri profesyonel personellerce modelhane de çizilir. Sonrasında kalıplama aşamasına geçilir sonraki aşama maça üretimi olur.

İşlem eritme, sonlandırma devam eder ve tüketiciye geçmeden evvel kalite kontrol noktasından olumlu geçmek koşuluyla ile son bulur. Çin ülkesinde MÖ 300 yılında ilk kez döküm yönteminin kullanıldığı bilinmektedir. Dökümde kullanılan madenin demir olduğu da bilinmektedir.

Anadolu’da ise döküm işçiliğine medeniyetin beşiği kabul edilen Konya Çatalhöyük’te MÖ 6000 yıllarında yapılan araştırmalarda rastlanılmıştır. Döküm aşamaları ve döküm hakkında detaylı bilgilendirme yapılan siteden döküm işi ile uğraşanların ya da uğraşacakların incelemesi önerilir.

Döküme dair daha fazla hizmet almak için tıklayın. https://www.altundokum.com.tr/