Genel Kültür Nasıl Gelişir?

  • 31 Temmuz 2021
  • Genel Kültür Nasıl Gelişir? için yorumlar kapalı
  • 2.222 kez görüntülendi.
Genel Kültür Nasıl Gelişir?

Nasıl bir yapı içinde olursak genel kültüre sahip olan bir toplum oluruz? Aslında bu türden yapılacak olan değişimler her alanda olduğu gibi toplumun değil, toplum içinde yaşayan bireylerin gelişmesi ile alakalı bir durumu içermektedir. Yapılacak olan değişim için kişilerin bilinçli, neyi nasıl yapacağı konusunda hâkim olan bir yaşantı stili ve en önemlisi bilgi kültürünün önemli bir işlevselliğine sahip olması gerekir. Unutulmaması gereken bir başka konu ise bilginin her alanda olan hâkimiyetidir. Bilinen bir gerçek şudur ki bilgi demek diploma anlamı taşımaz. Bu sebeple atalarımızın bile “ Okumak cehaleti alır, Eşşeklik baki kalır” sözünü yabana atmamak gerekiyor. Kültürlü toplumların ön planda olması ise toplum içindeki bireylerin her alanda kendilerini yetiştirmeleri ile gerçekleşmiştir.

Bir tek konu üzerinde yapılan yoğun bir deneyim, o konu üzerindeki hâkimiyeti arttırır, ancak genel kültür konusunda tek bir adım bile atılmış sayılmaz. Bunun için okumak bilinen en hızlı yöntem biçimidir. Ancak günümüzde birçok genel kültür sorusuna cevap veren kişilerin hepsi bu bilgiyi acaba okuyarak mı almıştır? İşte bu tartışılabilecek bir konu olabilir. Çünkü hayatın bize sunduğu her imkân ve olanak hızlı bir gelişim içinde sunulmaktadır. Günümüzde artık internet çağı ile birlikte her türlü bilgiye ulaşmak neredeyse çocuk oyuncağı. Hatta öyle bilgilerin yer aldığı bu tehlikeli ortamlar, kimi zaman gelişme yerine gerileme dönemini de ortaya çıkaracaktır.

Genel Kültür Nasıl Gelişir?

Tabi ki, okuyup bir şeyleri öğrenmek sizi geliştirecektir. Ancak esas önemli olan genel kültür için kişideki merak duygusudur. Mesela dünyasının en büyük gölü hangisidir hiç merak ettiniz mi? Bu merak bile sizi genel kültür konusunda geliştirecektir. Aynı zamanda kişilerin devamlı olarak aynı türden bilgileri okuması yerine farklı ve kendini değişik meraklar uyandıracak kitaplar veya yayınlar okuması da önemli bir faktör olacaktır. Tek bir dayanağa bağlı sistem ile bir tek ideolojik bir yapının oluşumu kitaplar veya öğretiler, yazı başında belirttiğimiz gibi sizi bir tek konuda uzman yapabilir. Ancak genel kültür gelişimi için farklı bakış açıları oluşturulması, sizin için en önemli ayrıntı olacaktır.